MotoNews.pl

Szerokie fele(mała porada plees)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, tak sie zastanawiam czy jak kupje szerokie w miare fele do kanta to czy bedą bardzo sie nadwyreżac osie??
Bardzo bym prosił o jakieś porady i opinie z własnego doświadczenia

pozdrawaim

Czesc
Ja mam zalozone 5,5J 13R z tylu od 2 lat i jakos nic sie niegdy nie stalo z tego powodu ani zadnych skutkow ubocznych nie odczulem. Dlatego jezeli dla ciebie 2 lata (jak narazie) to dlugo to zakladaj spokojnie

Cytat:
2003-09-26 20:53:37, Chrostek pisze:
Witam, tak sie zastanawiam czy jak kupje szerokie w miare fele do kanta to czy bedą bardzo sie nadwyreżac osie??
Bardzo bym prosił o jakieś porady i opinie z własnego doświadczenia

pozdrawaim

Trzeba kupic takie fele zeby srodek felgi przypadl w tym samym miejcu co w seryjnej (dobrac szerokosc i ET). Ale kto by patrzyl na takie szczegoly.

Jak nie będziesz patrzył na szczegóły, to auto się może stać całkiem nieprzyjemne przy zmniejszonym offsecie (duży dodatni promień zataczania). Kiedyś miałem takiego Taunusa, w którym któryś z poprzednich właścicieli poszerzył felgi. Auto wyrywało kierykę na krawężnikach jak wściekłe... Generalnie nie polecam.

K.Y.

Ja jeżdżę na felgach 7x15 ET 38 ale musiałem założyć dystanse po 2,5cm na stronę bo bez tego felga oparła się o sprężynę. Tak więc offset wyszedł 13mm. Jazda bez zastrzeżeń, wszystko OK.