Podwójne OC. Jak się wymydlić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.

Zaistniała taka sytuacja. Niestety. W naszym Bangladeszu tak już jest.

Czy zapłacić to, z czego chciano się wycofać, następnie sprzedać samochód znajomej osobie która zrezygnuje z tego OC i następnie nam auto odsprzeda z powrotem? Wtedy tracimy tylko oplate za jeden miesiac. Jak z przerejestrowaniem auta?

pozdr.

-----------------
http://plepleple.pl

Nie prosciej zaplacic, na drugi dzien isc wypowiedziec(cały czas masz ubezpieczone w tej drugiej firmie gdzie ma byc jak rozumiem) i tracisz tez co najwyzej kase za 1 miesiac ,ale bez kombinowania z umowa ?

Jak to wypowiedzieć?

(zadając to pytanie poczułem się jak Miałczyński w "Nic śmiesznego w

tej scenie )

18 sekunda.

-----------------
http://plepleple.pl

Normalnie - Chiałbym wypowiedziec ubezpieczenie OC zawarte wczoraj w waszej firmie poniewaz : znalazłem tansza firme/ sprzedałem auto/rozmysliłem sie/mam taki kaprys. Niepotrzebne skreslic. Prawdopodobnie wysla odrazu dane auta i Twoje do Funduszu Gwarancyjnego ale ze masz wazne oc w drugiej firmie to moga cie pocałowac w dolna czesc ciała..

jak zawrzesz/przedłużysz oc możesz w ciągu 30 dni odstapic od umowy płacąc tylko za okres w którym korzystałeś z oc art jakis tam pparagraf jakiś tam, a po tym okresie nawet jak z oc zrezygnujesz to umowa sie rozwiacuje z koncem jak trwania i nie dostajesz zwrotu, chyba ze sprzedasz auto i kupujacy wypowie w ciagu 30 dni wtedy dostajesz zwrot i kupujesz znow auto.
Pozdr

Cytat:
2012-01-24 00:33:45, el_comendanto pisze:
Jak w temacie.

Tu: http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=128A41B73077B1D8C14014E82DE003B1?id=WDU20031241152&type=3
masz wszystko opisane.
A konkretniej, to musialbys konkretniej opisac problem.
Nie wiem czy na dzien dzisiejszy istnieje mozliwosc wprzedwczesnej rezygnacji z OC. Ale z pewnoscia w podlinkowanej przeze mnie ustawie jest to napisane. Dodatkowo jest tam napisane jakie zmiany wejda niedlugo.
IMHO ustawa jest ciut bardziej wiarygodnym zrodlem informacji niz przecietny forumowicz.

Teoretycznie umowy OC nie możesz wypowiedzieć bez sprzedaży złomowania auta. Sprzedaj bratu etc. i kup tego samego dnia, w komunikacyjnym teoretycznie nie trzeba by zmieniać bo stan przed jest taki sam jak i po. Niestety do zapłacenia był by pcc3. Słyszałem też że jak nie będziesz płacić u tego drugiego ubezpieczyciela to samo się rozwiązuje, ale w to nie wierze. Ogólnie masz pecha bo na dniach ma się zmienić prawo i w dowolnym momencie będzie można wypowiedzieć OC

Idąc Twoim tokiem myślenia, aby zmienić ubezpieczyciela należałoby wyrejestrować samochód

el_comendanto idź tam gdzie chcesz wymówić. Powiedz : che wymówić umowę, ale się spoźniłem.( bo rozumiem że nie wymówiłeś na czas przed końcem umowy) Ponieważ umowa się przedłuża z automatu, baba/facet przeliczy skłądkę za jeden miesiąc, zapłacisz jakieś grosze, i po sprawie. Możecie zamknąć temat.

[ wiadomość edytowana przez: janek3 dnia 2012-02-02 18:07:29 ]

[ wiadomość edytowana przez: janek3 dnia 2012-02-02 18:15:45 ]

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, art. 28a ust.1 "Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego w tym samym czasie jest ubezpieczony w dwóch lub więcej zakładach ubezpieczeń, przy czym co najmniej jedna z umów ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta w trybie art. 28 ust. 1 (przedłużenie umowy), umowa zawarta w tym trybie może zostać przez niego wypowiedziana na piśmie". Brzmi pięknie, ale wchodzi w życie 11 lutego 2012...miałeś pecha. Wg starych przepisów na zgłoszenie sprzedaży masz 30 dni więc zostaje Ci sprzedać znajomemu 30 dni temu i jutro to zgłosić, oczywiście znajomy pisze oświadczenie, że rezygnuje z ubezpieczenia a Ty odbierasz część niewykorzystanej składki...nie ma innej drogi.

[ wiadomość edytowana przez: drtomee dnia 2012-02-02 20:45:01 ]

janek3 nie, bo zmienić ubezpieczyciela nie możesz w każdej chwili, tylko w momencie jak Ci się kończy umowa. No i tak jak powiedział drtomee teraz się trochę pozmienia, ale to co się nachapały TU na podwójnym OC to ich, czytałem artykuł w którym to podliczono i to były astronomiczne kwoty