MotoNews.pl

Wymiana silnika łada 2105

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Zastanawiam się ile by kosztowała wymiana silnika na jakiś DOHC??
i co jeszcze bym musiał wymienić ??

[ wiadomość edytowana przez: boria86 dnia 2012-03-23 22:15:27 ]

dohc fiat/lancia - wydech pokombinowac,dzwon skrzyni. To oczywiscie minimum
co do innych to sie nie wypowiadam.
Koszty?hmm ciezko stwierdzic

Albo może inaczej. Jak reanimować stary silnik tak żeby miał trochę więcej mocy bo teraz to 80 km/h ledwo ledwo ogólny stan samochodu bardzo dobry, pozatym uwielbiam ten samochód i chciałbym go trochę odnowić. Na dzień dzisiejszy posiadam jakieś 2500 zł. Co mógłbym zrobić za tą kwotę?

Informacje o samochodzie:
Łada 2103 -1500
Rok produkcji: 1990
Pojemność silnika: 1452 cm3 z instalacja gazową

[ wiadomość edytowana przez: boria86 dnia 2012-03-23 23:11:55 ]

Za 2500PLN nie dasz rady uczciwie kupić silnika fiat/lancia wyremontować go i wsadzić do Łady, może sam remont tak ale już przekładka przeróbka i robocizna to na pewno nie starczy.
Ja miałem identyczny silnik seryjny 1500 Vaz 2103.
Remont kapitalny (szlif wału, cylindrów,nowe tłoki, pierścienie , rozrząd , uszczelki i uszczelniacze) jego wyszedł ok.1500zł ale pod warunkiem że sam go rozbierzesz, a potem poskładasz i założysz. Jak ci coś zostanie $$$ to zawsze się jeszcze coś znajdzie do wymiany tak ze miałbyś rezerwę.

Za 2500PLN nie dasz rady uczciwie kupić silnika fiat/lancia wyremontować go i wsadzić do Łady, może sam remont tak ale już przekładka przeróbka i robocizna to na pewno nie starczy.
Ja miałem identyczny silnik seryjny 1500 Vaz 2103.
Remont kapitalny (szlif wału, cylindrów,nowe tłoki, pierścienie , rozrząd , uszczelki i uszczelniacze) jego wyszedł ok.1500zł ale pod warunkiem że sam go rozbierzesz, a potem poskładasz i założysz. Jak ci coś zostanie $$$ to zawsze się jeszcze coś znajdzie do wymiany tak ze miałbyś rezerwę.

Cytat:
2012-03-23 22:59:02, boria86 pisze:
Albo może inaczej. Jak reanimować stary silnik tak żeby miał trochę więcej mocy bo teraz to 80 km/h ledwo ledwo [ wiadomość edytowana przez: boria86 dnia 2012-03-23 23:11:55 ]

Ale co się z nim dzieje, że nie jedzie ?

jak kompresja ? ile oleju bierze ?

sprawny motor ziguli jest w stanie odpychać się od asfaltu bardzo przyjemnie. Może zwykłe regulacje.. zawory, zapłon, świece przewody .. gaz podregulować i auto zacznie jechać ??

Wg. mnie jeśli auto nie jest ubite, to warto doprowadzić do serii a potem delikatnie wzmocnić.. czy to wałeczkiem jakimś ostrzejszym i gaźnik dobrze dostroić.. czy zaingerować głębiej.
Powodzenia Borys!

Cytat:
2012-03-23 22:59:02, boria86 pisze:
Informacje o samochodzie: Łada 2103 -1500 Rok produkcji: 1990 Pojemność silnika: 1452 cm3 z instalacja gazową [ wiadomość edytowana przez: boria86 dnia 2012-03-23 23:11:55 ]

W 1990 roku nie produkowano 2103

sprawdz cisnienie w cylindrach, zobacz czy 2gi przelot sie otwiera w gazniku- uzyj benzyny!(a nie zakrecenego w polowie gazu jesli jest)
Lada ktora na 500km pali okolo 2 litrow oleju, rozpedza sie na pewno do 120 km/h-pod warunkiem szczelnosci glowicy,paliwa w dobrej dawce, zaplonu tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.
mowa o silniku 1,5 2103-ale zaloze sie ze nawet 1,2 tyle pojedzie jesli w wym jest ok.

Cytat:
zaloze sie ze nawet 1,2 tyle pojedzie jesli w wym jest ok.

Nawet lepiej

Jako że sam nie dam rady nic zrobic bo po prostu sie nie znam to pewnie oddam silnik do remontu.Moze polecicie kogos kto sie na tym zna i nie bierze za duzo Łada jest w bardzo dobrym stanie nie bita, zadbana przebieg ma nieco ponad 110 tysiecy i do tej pory nic w silniku nie bylo robione wiec moze to jest powod utraty mocy. A co do daty produkcji tak mam wpisane w dowodzie i wszystkie dane rowniez sa z dowodu

1. Autolada, inz Jan Czech, Modlnica, mniej wiecej naprzeciwko Nico
2. Pan Władek Gazda, Bibice

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2012-03-25 03:39:03 ]

Mimo ze łada jedzie max 80km to nie oznacza że jest silnik do remontu. Dobrze ustawiony i doregulowany (zapłon, gaźnik, zawory) silnik nadający się do remontu i tak wyciągnie ze 120km albo więcej na IV biegu. Raczej kwestia sprawdzenia ustawień i regulacji, więc koszt nie będzie prawdopodobnie taki duży. Silniki od łady kulają 200tys. i więcej pod warunkiem dobrej i regularnej obsługi.

Boria- jestes z krakowa? Daj znac na pv, jakos moze sie umowimy, mam gdzies lampe do zaplonu, w gaznik sie zagladnie - pomoge Ci.Mam tez cisnieniomierz do cylindrow.
110 tys km to niewiele, jesli byl zawsze stan oleju i jezdzilo sie z glowa.
Moze przeglo sie slizga ?
Obawiam sie ze za generalny remont moga Cie skasowac sporo, jesli w ogole ktos sie podejmie tego.

Cytat:
2012-03-26 23:04:21, Krzysztof-Fleszer pisze:
Boria- jestes z krakowa? Daj znac na pv, jakos moze sie umowimy, mam gdzies lampe do zaplonu, w gaznik sie zagladnie - pomoge Ci.

"Molodec" Krzysztof!!

Uśmiechnąłem się do monitora (do Ciebie) czytając Twój wpis.
Prawdziwy facet ze starej gliny!

Niestety w ładzie padł rozsrusznik może posiada ktoś używany za nie dużą cenę?