Wakuometr

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam 2107 w wersji fińskiej ktora rzekomo ma byc wyposazona w waku. ja u siebie na konsoli ani tablicy zegarow nie znalazlem nic takiego..mogłby mi ktos podesłac foto tego ustrojstwa?

Czy to nie chodzi o wskaźnik Econ w lewym górnym rogu ?

Wydaje mi się że występowały wersje z econometrem lub czujnikiem ciśnienia oleju. Jeżeli na zegarach w miejscu wskaźnika econ masz ciśnienie oleju to chyba nie ma po co szukać wakuometru.

A swoją drogą, od czego zależało co akurat dostawała dana ładzianka?

Najczęściej chyba od tego na jaki rynek ,do jakiego kraju była eksportowana łada.

A moze zalezy od roku produkcji? "Econ" zauwazylem w autach mlodszych.

Też mi się tak wydaje. Moja obecna 2107 z '87 ma czujnik ciśnienia oleju. Ta z '90 i ta z '96 miała "Econ".

moja to finka, 88 rok, mam własnie wskaznik cisnienia oleju. dziekuje za rozwianie wątpliwosci temat do zamkniecia

A w mojej 07 1,3l z 88r był ECON.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

w mojej 1,5 89' też był eco ale go zastąpiłem oil'em

W mojej 07 z 85r 1300S jest wskaźnik ciśnienia oleju.

W mojej 2107 z '88 też jest ECON. Ostatnio dojżałem się że jest również lampka od zapięcia pasów i chyba od zużycia klocków chamulcowych. Też macie takie ustrojstwa?

Cytat:
2012-03-09 11:57:53, driver158 pisze:
W mojej 2107 z '88 też jest ECON. Ostatnio dojżałem się że jest również lampka od zapięcia pasów i chyba od zużycia klocków chamulcowych. Też macie takie ustrojstwa?

Lampka od zapiecia pasów jest w każdej 2107 - ale pewnie w biednych wersjach nie podpieta, bo do czego? U mnie była, nieświeciła od nowości.

Lampka od hamulców ma za zadanie informować o niskim stanie płynu hamulcowego.

Cytat:
2012-03-09 13:58:16, Leszek_Gdynia pisze:
Lampka od zapiecia pasów jest w każdej 2107 - ale pewnie w biednych wersjach nie podpieta, bo do czego? U mnie była, nieświeciła od nowości.

Lampka od zapięcia pasów? Pierwsze słyszę W instrukcji od 2107 nie ma o niej ani słowa.

Z tym że ta lampka od pasów była w każdej ładzie to się nie zgodze. U Emde '87 np. niema. A co do chamulców to ta lampka owszem odpowiada za poziom płynu w zbiorniczku, ale w niektórych wersjach również za stan zużycia klocków chamulcowych.

u mnie kontrolki pasow nie ma na pewno

A u mnie tym bardziej

-----------------

Kontrolka od płynu hamulcowego i od zużycia klocków (nie we wszystkich) jest jedna i ta sama. A o tej od pasów nigdy nie słyszałem, u mnie nic takiego nie ma

Jednak coś z tymi pasami musieli kombinować, znalazłem opis:

Cytat:
A - seatbelt (lights red when the ignition, if not wearing a seat belt driver, mounted on the side of car);

Z opisu wynika, że dotyczy to pasu bezpieczeństwa przy fotelu pasażera.

Cytat:
А – непристегнутых ремней безопасности (загорается красным светом при включении зажигания, если не пристегнут ремень безопасности водителя; установлен на части автомобилей;

Б – включения обогрева заднего стекла (загорается оранжевым светом при включении обогрева заднего стекла и включенном зажигании;

В – аварийного состояния рабочей тормозной системы (загорается красным светом при понижении уровня жидкости в бачке гидропривода тормозов ниже допустимого уровня и включенном зажигании

W opisie jest tez kontrolka check engine

Cytat:
engine control system malfunction (plugs in a car with fuel injection. lights up orange when the ignition is switched on and off after the engine starts). When system malfunction alarm is flashing or lit. Operation of the vehicle is not prohibited, as the system goes to standby mode (with the loss of power and increase fuel consumption). Eliminate the fault yourself or in a specialized workshop

Jeżeli ktoś jeździł Ładą na wtrysku to może coś wie o niej ?

Cytat:
неисправности системы управления двигателем (подключается на автомобиле с системой впрыска. Загорается оранжевым светом при включенном зажигании и гаснет после запуска двигателя ) . При неисправности в системе сигнализатор мигает или горит постоянно. Эксплуатация автомобиля не запрещается, так как система перейдет на резервный режим работы (с потерей мощности и увеличением расхода топлива ) . Неисправность устраните самостоятельно или в специализированной мастерской

Napewno mowa o nowszych siodemkach, a u nas sa tansze, komunistyczne.

-----------------

Dżizas - moja była najbardziej radziecka z radzieckich. Najbiedniejsza wersja - jedno lusterko wewnetrzne, brak pasa środkowego na tylnej kanapie, pasy bezpieczenstwa bez napinaczy, rdzewiała na potęgę, silnik 1300, rocznik 88, brak "szwedzkich" świateł. Jednym słowem bieda. Jak robiłem całą podłogę to rozebrałem konsolę środkową na części pierwsze, żeby ją dobrze umyć. na miliard procent był wskaznik niezapietych pasów. Sprwdzcie to u siebie - wypchnijcie te oprawki po lewej i prawej stronie zegarka i wszystko bedzie jasne. Aha - moja był już po "face lifcie" - inny przelacznik zespolony, wskaźnik ECON zamiast ciśnienia oleju. Reszta powinna być taka sama. Lift był miedzy rocznikiem 87 i 88.