Czy mnie nie chcą wycyckać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Otóż mam ASBw Omie A 2.0i do wymiany i mam gościa który chce mi sprzedać sprawną podobno i kompletną (2 miski, sterownik itd.)z rękojmią za 1500 zł. Jak myślicie, czy to dobra cena, czy chce ze mnie zedrzeć?
Pozdrawiam - kanopa

Nie mam pojecia odnosnie ceny, ale moze chlopaki z praktyka cos ci poradza....
A ich tu nie brakuje

Opisz dokładnie, cóż Ci (albo bardziej Bestyjce) stało z tym abieesem, czemu masz zamiar wymieniać wszystko ? Czyja to pomysła, Twoja czy "sprytnego" mechanika ?

pzdr

napewno nie zepsulo sie wszystko wiec calej instalacji ABS nie nusisz wymieniac wymiana pojedynczego czujnika (moze nawet kabelka) napewno bedzie tansza niz koszt tej calej instalacji, nawet jezeli padl sterownik to znajdziesz gdzies uzywke

SZUKANIE USTERKI ABS TO STRASZNA ROBOTA WIEC MUSISZ SIE UZBROIC W CIERPLIWOSC

ja tez mam pytanko od ktorego roku w omedze A byl montowany nowszy typ ABS'u???

Objawy są takie:
Początkowo (mam gazówkę) na gazie zdarzało mu się przy hamowaniu zgasnąć i migała "s", ale po ponownym odpaleniu było dobrze (to może nie mieć nic wspólnego ze sprawą). Później od czasu do czasu, ale rzadko blokował się na 3 w czasie jazdy. Jednak po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wracał do normy.
Później przez 2-2 dni w trakcie przełączania się biegów tak szarpało, że mało zębów nie zostawiałemna szybie, a teraz się zablokowało na 3 i cały czas miga "s".nie pomaga gaszenie silnika Ruszyć ze skrzyżowania to prawdziwa katorga. Sprawdzałem olej i jest go tyle ile być powinno ( i w skrzyni i w serwo).
pozdrawiam - kanopa

Zaraz, zaraz, to Ci chyba sterowanie/skrzynia automatyczna się wali, a nie ABS ? Dobrze rozumiem ? Zagiąłeś mnie tym skrótem

[ wiadomość edytowana przez: salmon dnia 2003-09-26 21:59:01 ]

Dobrze rozumiesz, nie ABS tylko ASB
pzdr

To ja wymiękam, zero doświadceń w tym temacie...

Witam
Z objawów można domyśleć się, że skrzynia (ASB ) jest raczej w stanie agonii.
Można zaryzykować wymianę na taką o której piszesz pod warunkiem, .że w razie czego z gościa da radę wyegzekwować tę jego rękojmię (z bejsbolem lub bez)

Koszty kompletnej naprawy jest ok. dwa razy większy

P.S. Znalezienie samemu usterki poza banalnym przeczyszczeniem wszystkich złączy elektrycznych jest w zasadzie niewykonalne.

Pozdrawiam

hihihi ja tez sie zamotalem tez myslalem ze ABS

Sprawna skrzynia automat za 1500 zł - niemożliwe lub świeżo kradziona Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł. Dlatego ja swoją wyrzuciełem, kiedy padła po niemal 200 tys km i włożyłem manual. Mam święty spokój!

Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł.

w Niemczech można kupić sprawną już za 70 - 100 euro, tylko nie wiem ile cła i reszty dowalą u nas. Może gość ma właśnie z tamtąd?
ciekawe jakie opłaty są związane ze sprowadzeniem z zagranicy

Cytat:
2003-09-26 21:08:11, kanopa pisze:
Objawy są takie:
Początkowo (mam gazówkę) na gazie zdarzało mu się przy hamowaniu zgasnąć i migała "s", ale po ponownym odpaleniu było dobrze (to może nie mieć nic wspólnego ze sprawą). Później od czasu do czasu, ale rzadko blokował się na 3 w czasie jazdy. Jednak po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wracał do normy.
Później przez 2-2 dni w trakcie przełączania się biegów tak szarpało, że mało zębów nie zostawiałemna szybie, a teraz się zablokowało na 3 i cały czas miga "s".nie pomaga gaszenie silnika Ruszyć ze skrzyżowania to prawdziwa katorga. Sprawdzałem olej i jest go tyle ile być powinno ( i w skrzyni i w serwo).
pozdrawiam - kanopa

proponuje poczytac www.automat.pl Nie wiem jaki masz silnik i jaka instalacja ale moze u Ciebie wystepowac taki wariant:
Cytat:
Jeżeli w określonym modelu samochodu występuje układ TPS pojedynczy współpracujący jednocześnie z komputerem silnika i skrzyni ( przy czym kolejność współpracy nie ma znaczenia tzn. TPS podłączony do komputera silnika, a sygnał TPS podawany jest do komputera skrzyni z komputera silnika lub: TPS podłączony do komputera skrzyni, a sygnał TPS podawany jest do komputera silnikaz komputera skrzyni), to podłączenie niektórych układów elektronicznych sterujących składem mieszanki gazowej może wpływać na wartość ciśnienia liniowego skrzyni.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Wskutek nieprawidłowej współpracy układów elektronicznych sterujących pracą skrzyni z układem sterującym składem mieszanki gazowej podczas zmiany biegów może występować nadmierne szarpanie lub poślizgi. Każdy z tych objawów przyczyni się do szybkiego zużycia elementów skrzyni biegów. Przy układzie wspólnego TPS dla komputerów silnika i skrzyni należy stosować takie elektroniczne sterowniki mieszanki gazowej, w których układ wejściowy podłączenia sygnału z TPS jest elektronicznie separowany. Ponieważ układ wejściowy do sterownika gazu jest podłączany równolegle z TPS , separacja ma zabezpieczać przed zmianą rezystancji TPS. O dobraniu konkretnego układu musi zadecydować specjalista zajmujący się instalacją gazowych układów zasilania.

Cytat:
Sprawna skrzynia automat za 1500 zł - niemożliwe lub świeżo kradziona Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł. Dlatego ja swoją wyrzuciełem, kiedy padła po niemal 200 tys km i włożyłem manual. Mam święty spokój!

- To dokladnie moj plan w razie awarii. Wymiana na manual

Cytat:
Skrzynia po regeneracji kosztuje ok. 4500 zł.

w Niemczech można kupić sprawną już za 70 - 100 euro, tylko nie wiem ile cła i reszty dowalą u nas. Może gość ma właśnie z tamtąd?
ciekawe jakie opłaty są związane ze sprowadzeniem z zagranicy

-- Nie wiem dokladnie jakie sa oplaty od czesci ale przy tej cenie na 100% sie oplaci. Mysle, ze jezeli stwka na czesci nie jest 0% to najwyzej kilka lub kilkanascie % i 22% VAT. Oczywiscie konieczny jest rachunek z regula o pochodzeniu towaru. Jutro sprawdze dokladnie stawke na czesci to podam.

Witam

Cytat:
proponuje poczytac www.automat.pl

SUPER !!!

Nie wiedziałem, że jest takie obszerne i solidnie "opracowanie" tematu skrzyń automat.

Facet który prowadzi ta strona zajmuje sie zawodowo naprawa ASB. Nie korzystalem z jego uslug, ale slyszalem kilka pozytywnych opinii. Poczytaj rowniez forum automat.pl . Mozna znalezc kilka ciekawych informacji nt. awarii.

A ja korzystałem. Po jego wymianie oleju, zaczely sie wycieki ze skrzyni. Poza tym to on pewnie jest fachowiec, ponoć nawet doktor w tym temacie. Ale jakos kasy na skrzyniach nie robi. Warsztacik i obejscie takie biedniutkie.

Jednoczesnie pisze ksiazki polityczne i programy komputerowe. Zapytajcie go o jego ksiazke, ktorej naklad cenzura/komuna wycofala ze sprzedazy. Ma tego jeszcze kilkaset szt, chetnie wam sprezentuje.