Sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam przeszukałem forum i nie moge znaleźć podobnego problemu do mojego . A mianowicie ostatnimi czas zaczeło sie coś psuć sprzęgło w moim esperku niewiem co sie dzieje . nieraz wogule nie można wbić biegu wstecznego a inne wchodzą bardzo cieżko . dzisiaj jadąc z robot przy zmianie biegu z 4 na 5 wcisnołem sprzęgło i już nie wruciło pedał bł luźny a sprzęgła zero po jakimś czasie wruciło ale biegi wcodził tlko do 3 a dalej nic . dolewałem oleju do skrzyni i bło ok jeden dzień odpowietrzałem nib lepiej ale za chwile znów ani wstecznego a biegi cieżko co może być???

Sprawdź łapę sprzęgła, poziom płynu i szczelność układu hydraulicznego. Te czynności można wykonać wzrokowo, bez demontażu.

łapa ok szczelność ok płyn jest ale odnalazłem przczyne i jest git pompka nie podawała oleju jedna uszczelka w pompce rozerwała i zablokowała kanalik dojścia oleju miałem pisać ze odkryłęm że niema oleju ale odrazu zabrałem sie za demontaż pompki

Pompki to bardzo ważna rzecz. W szczególności hamulcowe. W dwóch samochodach miałem przyjemność się o tym przekonać, a szczególnie w Maluchu kiedy na Trasie Siekierkowskiej zbliżałem się do zatoru drogowego. Ja w hamulec, a tu podłoga i jadę dalej. Za 3 razem złapała.
Mało kupy nie zrobiłem...
Od tamtej pory kładę na hamulce szczególny nacisk.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2012-05-11 09:03:40 ]

Cytat:
2012-05-10 23:08:18, Mr-Boss pisze:
....oleju jedna uszczelka w pompce rozerwała i zablokowała kanalik dojścia oleju miałem pisać ze odkryłęm że niema oleju ale odrazu zabrałem sie za demontaż pompki

To nie olej tylko płyn hamulcowy.

Cytat:
2012-05-11 15:17:37, JaRabbit pisze:
To nie olej tylko płyn hamulcowy.

oj tam czepiasz się szczegółów po za tym pompka jak się okazało kompletnie do niczego