Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2007-10-29 11:38:08 mam ten sam silnik... i powiem ci że nieznacznie drgania czasami sie pojawiają i to normalne... zależy czy są to duże wachania czy nie? czy silnik się przez to dusi lub gaśnie? czy wachania obrotów pojawiają się czasami czy non-stop? u mnie z reguły na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku stoi idealnie na 900... czasami jednak (zależy od gazu na jakim aktualnie jeżdżę) zdarzają się nieznaczne wachnięcia ale w niczym nie przeszkadzające, sporadyczne nie powodujące gaśnięcia silnika, czy duszenia się.... ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-10-29 15:58:15 ja nie mam na gazie żadnego falowania ![]() |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-11-02 17:37:28 1. Gaz
2. Krokowy 3. Swiece/kable --> w moim przerabialem 4. Kopulka/palec/caly aparat zaplonowy 5. Nie domknieta obudowa filtra powietrza 6. Espero minimalne skoki rzedu 50-100 obrotow miewa czesto/czesto bez konkretnej przyczyny |
esperak Espero 1,8 Kraków | 2007-11-03 18:51:08 Ja bym stawiał na reduktor. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-25 11:53:48 Mam problem z nierówną pracą silnika na wolnych obrotach.
Zaczęło się to po wymianie poduszek silnika - możliwe że wcześniej silnik też drgał, ale przez naderwane poduszki nie przenosiło się to na auto. Drga na wolnych obrotach tak, jakby czasem wypadła mu iskra, albo coś. Wymieniłem: kable, świece (już 2 razy), cewke WN, palec, kopułkę, cewkę w aparacie zapłonowym. Przeczyściłem oba silniki krokowe. Aparat zapłonowy miałem jakieś 1,5 roku temu ustawiany, niedawno wymieniony rozrząd. Dzieje się to i na benzynie i na LPG. W górnym zakresie obrotów wszystko działa ładnie Nie mam pomysłu co jeszcze mogłoby to być. Czasem jakby lepiej, a czasem mam masaż pleców przez te drgania. Pozdr. |
![]() robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2012-03-25 12:59:31 Może silnik powoli się z Tobą żegna. Sprawdził bym jeszcze masę silnika. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-25 14:23:19 Silnik ma 250kkm z czego ok 80kkm na gazie. Mam nadzieję, że jeszcze trochę pojezdzi ![]() A gdzie szukać tej masy? Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-25 21:04:58
U mnie nie jest to falowanie. Obroty stoją w miarę w miejscu, tylko drgania są. Z wtryskami to nie będzie miało związku, bo dzieje się i na gazie i na benzynie. Sprawdzałem, czy może któryś cały czas przepuszcza i przy pracy na lpg wyjąłem bezpiecznik pompy, zeby odciąć ewentualną benzynę, ale się nic nie zmieniło w pracy silnika. Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-28 11:55:57 Pomierzyłem, i faktycznie masa nie była rewelacyjna. Przeczyściłem styki przy karoserii i założyłem nową klemę.
Teraz te drgania występują o wiele rzadziej. Więc możliwe, że jest to faktycznie problem z masą. Gdzie przychodzą kable masowe na silniku? Pozdr |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-28 13:42:24
Nie widziałem tego kabla przy cewce WN, ale podejrzewałem, że może tam być problem, więc bezpośrednio od klemy pociągnąłem nowy kabel który zamontowałem między cewkę WN a nadwozie. Pozdr. |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2012-03-29 19:56:45 tą mase nad reflektorem widąc bardzo dobrze. Jak staniesz przodem do auta o po prawej stronie masz. Oczywiście pod machą, okolice reflektora prawego.
|
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-03-29 21:49:27
Nad reflektorem wiem gdzie jest. nie znalazłem tej przy cewce WN (ale nie szukałem też dokładnie, bo tam plątanina kabli jest). Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-06 08:34:04 Przytaczam mój post z innego wątku, gdzie zmagałem się z innym problemem i usunąłem przy okazji drgania ![]() "Wczoraj przeczyściłem krokowca. szmatka na śrubokręt i okazało się, że jego gniazdo było tak zawalone czarną mazią, że masakra. Jak narazie objawy ustały. Przy okazji opóźniłem trochę zapłon, bo miałem od jakiegoś czasu problemy z nierówną pracą silnika. Teraz chodzi miodzio ![]() Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-04-22 12:30:41 No i problem powrócił.
Dzieje się to tylko czasami (1 na 10 odpaleń). Obroty zaczynają falować od 800 - 1500 obr/min, po takich kilku pofalowaniach gaśnie. Jeżeli widzę że się to dzieje i od razu przełączę na gaz, to chodzi równo. Tak myślę, że jeżeli byłaby to wina wtrysków lub słabej pompy paliwa, to miałbym też problemy na wyższych obrotach, a chodzi bardzo ładnie. I jak jest już ciepły i jade na benzynie to już nie ma tych objawów- tylko na zimnym i średnio ciepłym silniku. Pozdrawiam |