| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
krychu07 Bardzo Ważny GOŚĆ Łada Samara Warszawa | 2012-06-24 00:24:10 Ahoj wszystkim ! W wyniku uszkodzenia elektromagnetycznego zaworu paliwa od jakiegoś czasu odpalałem auto poprzez ręczne nasunięcie wężyka paliwowego do pompki paliwa. Czasem miałem problem z odpaleniem auta z gazu, zwłaszcza gdy silnik był nagrzany po dłuższej jeździe.. i tak sobie radziłem. Jak już odpalił na benzynie to wypinałem wężyk. Resztki benzyny się wypalały i przełączałem na gaz. Wczoraj w wyniku nieuwagi zapomniałem wypiąć wężyk... i auto pobierało cały czas paliwo, a ja myślałem że gaz, bo przełączyłem na gaz. Jak się zorientowałem po kilku km. że jadę na paliwie odpiłem wężyk i po chwili auto zgasło. Nie pobierało gazu, mimo że nawet wcześniej na przełączniku było ustawione położenie "gaz". Nie mogę w ogóle teraz odpalić auta z gazu ani przełączyć na gaz.. Nawet gdy silnik ostygł. Czy się orientujecie co może być przyczyną... czy się zwiesił elektrozawór gazu czy ten pobór paliwa mógł coś namotać ? |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2012-06-24 09:42:16 Mysle, ze poszla centralka. Napewno nie uszkodzil pobor benzyny. ----------------- АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим |
krychu07 Bardzo Ważny GOŚĆ Łada Samara Warszawa | 2012-06-24 14:13:14 Centralka-przełącznik się nie popsuł, gdyż mam "na zapas" drugi taki sam ... i z drugiego tez nie odpala... jutro podłubię w elektryce i się może wyjaśni o co biega... |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-06-24 19:44:21 Jak rozumiem nie pali tylko na gazie - na benzynie silnik pracuje bez zastrzeżeń(?). Jeśli tak to sprawdź czy elektrozawory na butli i filtrze "cykają" przy włączaniu zasilania. Można też rękę przyłożyć i wyczuć, i niech ktoś pstryka centralką. Można też na nosa "wyniuchać" czy gaz dochodzi do miksera.
Nie ma cudu żeby jazda na LPG i benie równocześnie rozwaliło zasilanie gazem - raczej rozwali silnik (inna charakterystyka zapłonu). U mnie jak pomieszam bene z LPG (np. jak bena nie zdąży się wypalić) to na wolnych obrotach silnik się miota i przygasa, a z rury smierdzi nie spalonym paliwem. |
krychu07 Bardzo Ważny GOŚĆ Łada Samara Warszawa | 2012-06-24 20:01:33 Na benie zasuwa jak dzika świnia... aż szkoda mi jeździć na gazie, lecz niestety benzyna jest 2 x droższa. Obstawiam któryś z zawórów - trza dokładnie sprawdzić czy to wina jakiegoś przewodu czy zaworu. |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2012-06-24 20:58:35 Bylem pewny ze sprawdziłeś zawory i podłączenia kabli, dlatego sugerowałem uszkodzenie centralki, a ty leniu nie zrobiłeś tego.----------------- АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим |