MotoNews.pl
5 Układ wtryskowy Bosch (27094/5) - NT

Układ wtryskowy Bosch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystich. Ostatnio nabawiłem się Poloneza Plus 1.6 GLI a więc jest to model gdzie zastosowano układ wtryskowy Bosch. Do tej pory jeździłem modelami GLE i GLI (Abimex) więc mam porównanie tego co oferuje Bosch. A jest to wręcz makabra.
Czy ktoś zna sposób aby przywrócić mu życie(przyspieszenie) ?
Niestety w przeciwieństwie do Abumexu nie ma wymiennego EMPROMU.
Agut

no i nie wszystko zloto co sie świeci-niby bosh bardziej znana firma a tu sie nie popisala jako ze mam gaźnik to Ci raczej nie pomoge ewentualnie moge zasugerować regulacje(chociaż przypuszczam ze już to zrobileś) myśle jednak ze sztab klubowiczów jeżdżacych na wtrysku coś wymyśli

Z Boschem sprawa była jasna już od chwili wprowadzenia do produkcji. Słyszałem od znajomych ,że muł, ale dopóki sam nie pojeździłem to nawet nie miałem pojęcia, że aż taaaaki muł. Zmierzyłem mu przyspieszenie 0-100 (tylko kierowca)-wyszło 24 sek. Na moim starym abimexie miałem 17 sek.
Agut

ja pier... az tak źle to bym nie przypyszczał! to faktycznie przyspieszenie godne pociagu z węglem!! w porywach to dresiarze w maluchach mają takie same

musiałbyś sie skontaktowac z panem Chojnackim albo Grabowskim co chipują auta i może jest jeszcze w tym rada ciekawe co oni powiedzą

wiem,ze Bosch jest bardziej mulowy o abimexa bo go mam.Ale nie przesadzajcie z tym pociagiem z weglem.Moze to rewela nie jest,ale lekkie poprawki i chodzi jak burza.U mnie wystarczylo zalozyc stozek i juz jest jak abimex

Cytat:
2003-10-06 19:46:31, GT pisze:
wiem,ze Bosch jest bardziej mulowy o abimexa bo go mam.Ale nie przesadzajcie z tym pociagiem z weglem.Moze to rewela nie jest,ale lekkie poprawki i chodzi jak burza.U mnie wystarczylo zalozyc stozek i juz jest jak abimex

Proszę o dodatkowe informacje-jaki stożek, gdzie ?
Agut

Cytat:
2003-10-06 18:22:02, trombocyt pisze:
musiałbyś sie skontaktowac z panem Chojnackim albo Grabowskim co chipują auta i może jest jeszcze w tym rada ciekawe co oni powiedzą

Tak, dzięki skontaktowałem się już. Rozmowa była krótka 1000zł, a w zamian zwiększenie momentu o 20proc. Dowiedziałem się tylko, że nie obejmowało by to zmiany mapy zapł.
Nie zamierzam wydawać jeszcze extra 1000zł, ale chcę usunąć przyczynę-przecież silnik jest ten sam co był w abimexie.
Czyżby hydrauliczne popychacze i wspomaganie kierownicy tak go osłabiły ?

Agut

duży stożek K&N umieszczony pomiędzy akumulatorem a prawym reflektorem.Na razie jest bez izolacji termicznej od silnika,ale to sie tez poprawi.Oczywiscie cieple powietrze odcięte,a puszka filtra pozostała.

Cytat:
2003-10-07 10:48:29, GT pisze:
duży stożek K&N umieszczony pomiędzy akumulatorem a prawym reflektorem.Na razie jest bez izolacji termicznej od silnika,ale to sie tez poprawi.Oczywiscie cieple powietrze odcięte,a puszka filtra pozostała.

To już zrobiłem. Wprawdzie wot powietrza modyfikuję wg własnego pomysłu, ale akurat w tym przypadku ani zmiana wlotu, ani blokada ciepłego nie pomogły.

Agut

tego to ja już nie wiem mam zanjomego co wymienił sobie chip na Vtech odciążył koło zamochowe. wypolerowane kanały, filtr stożek, do tego jeszcze most od trucka i chodzi jak burza a jest to GSI fakt ze troszke go to kosztowało