Dokument o debiucie 2108 , jak powstawała łada Samara

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

propaganda o 2108 Lada Samara, VAZ

dzięki wielkie za linka świetne

Na razie obejrzałem połowę i jedno mi się rzuciło od razu w oczy - odnośnie przodu auta - czy VAZ projektując Samarę wzorował się na Oplu ? Bo tak wygląda to z filmiku.

zapewne były jakieś ogólnie przyjęte trendy światowe, lecz koncepcja opracowywana w konstruktorskich biurach VAZ od zera.
Modele z plasteliny, aerodynamiczne testy.
Podejście, testy, modyfikacje robi na mnie potężne wrażenie.

Auta i oddzielne jego części nawet w lodówki były wstawiane aby testować zachowanie w niskich temperaturach.

W gorącym klimacie, jazda testowymi autami w kaukaskich górach oraz na pustyni karakum, ciąganie przyczep itd itd.

wydaje mi się, że to bardzo udane auto tamtej epoki.

Podobieństwa do Opla jakie ja zauważyłem, to przednie fotele a dokładnie mocowania do karoserii i mechanizm składania - (niemal) identyczne jak w Corsie A, napęd pompy wody z paska rozrządu i filttr oleju (np. na moim jest napisane "opel omega") choć to że filtr pasuje to może być już czysty przypadek. Na filmie są też zdjęcia VW z których zostały zaczerpnięte klamki zewnętrzne Lecz tych podobieństw jest tylko kilka, a na filmie widać jak wiele pracy pochłonęło stworzenie tego modelu, też jestem pod wrażeniem.

Jest też polski akcent muzyczny - w 19. minucie Marek Biliński - Fontanna Radości

Jak by ktos nie wiedzial, silnik projektowalo tez Porsche.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Zgadza się. Porsche maczało też palce przy projektowaniu innych aut z krajów demoludów np. przy Skodzie Rapid.