ESPERO + STUDIA :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kłaniam się !

Czytając wszystkie posty na grupie dyskusyjnej niewątpliwie pogłębiłem swą wiedzę nt. Espero ... jednak nadal mnie nurtuje pewien problem...
Otóż...(postanowiłem o to zapytać, gdyż zauważyłem, że wśród Członków Klubu są także osoby w sytuacji zbliżonej do mojej - lub nawet w takiej samej) ... czy osoba studiująca (mam na myśli studia dzienne), która od czasu do czasu dorwie "kilka groszy" (znaczy... bez przesady z tymi kilkoma groszami ) - może sobie pozwolić, albo inaczej ...czy jest w stanie utrzymać samochód jakim jest Espero.
Nie mam już w tej chwili na myśli kosztów związanych z ubezpieczeniem i paliwem.
Wiadomo...każde autko od czasu do czasu szwankuje i trzeba coś przy nim zreperować - niektóre rzeczy są droższe, niektóre tańsze (ściągnąłem sobie cennik ze strony) ... ale czy tak OGÓLNIE z patrząc z pozycji studenta - jest to wykonalne ? (ja jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony, ale chciałem poznać opinię Użytkowników, którzy już są po "pewnych przejściach", to znaczy wymieniali poszczególne części i podzespoły i ogólnie mogą powiedzieć z jakimi wydatkami należy się liczyć ).

Z góry SERDECZNE DZIĘKI !

Pozdrowienia dla wszystkich Klubowiczów (i Studentów )

Hello !!

Mihty nie wiem co u Ciebie znaczy miec pare groszy ale powiem Ci jak to wyglada u mnie.Rowniez jestem studentem-pracowalem przez miesiac po czym nie przedluzyli mi umowy i narazie szukam dalej pracy (studiuje zaocznie, sam musze zaplacic za studia).Ja ze swojej strony staram sie jak tylko moge dbac o samochod tak aby czegos nie rozwalic czy nie pierdyknac w cus.Pare razy juz wymienialem to i tamto ale ja jestem w komfortowej sytuacji gdyz moj szwagier ma serwis DU i naprawia mi go za friko a czesci mam po wielkiej promocjiAle tyle co dostaje od rodzicow i mam siakies oszczednosci to mi w miare wystarcza, czasem nie mam na gass i ide z buta.To wszystko zalezy od Ciebie-jezeli cos sie chce to mozna to osiagnac...w miare rozsadku.

Witaj
1. paliwo wiesz ile kosztuje, a po Krakowie na benzynie nie zejdziesz ponizej 11 l. Gaz (12-14l).
2. Ubezpieczenie
3. Średnio 100-200 zł/miesiac na inne naprawy, wymiany itp

pozdrawiam

Witam!

Czyli ogólnie nie jest aż tak strasznie - co potwierdziło moje przypuszczenia Czyli jeśli dobrze pójdzie, to może spotkamy się na którymś z kolejnych zlotów

Ja podalem wersje optymalna. Generalnie czesci do Espero - jak do wiekszosci autek - nie sa tanie....

strzałka

jestem w podobnej sytuacji.....i powiem że nie jest najlepiej, ale utrzymać autko się da Duuużo pomogła mi instalacja LPG.....na która to zbierałem chyba z rok
Wkońcu załozyłem i portfel odżył

Odnośnie kosztów napraw - mam ten plus że wszystko robie sam i mam gdzie robocizna to w moim przypadku pokaleczone paluszki i pozbijane kostki
Po kieszeni uderzają mnie tylko częsci. Których ostatnio nie było malo

Generalnie espero to tani w utrzymaniu samochodzik, jeżeli bedziesz olewał wszystkie usterki nie uniemożliwiające jazdy to nawet bardzo tani
Ja mam dość pedantyczne podejście do samochodu - u mnie musi wszystko działać i być w 100% sprawne

Reasumując - jest to wykonalne