MotoNews.pl

Zima, silnik, zawory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No sie zimno chyba zrobilo, i jak pale rano mojego Poldiego to fajne dziweki zawory wydaja. Jakbym maszyne do pisania tam mial. Po chwili to znika ale widac, ze zima olej gesty jest. Dobrze ze to to polsysntetyk. I pytanie: czy w swoich poldkach tez tak macie, ze rano przez kilka chwil slychac stuk zaworow? Jak szybko on znika? Jak szybko ruszacie po rannym uruchomieniu silnika?

Olej wymienialem tydzien temu jakby co

Widzę, że kolega nie czytał instrukcji do swgo Poldka.

No i nie szukał nic na Forum. Owszem, dzwonienie można podzielić jakby na dwa etapy. Pierwszy jest słyszalny właśnie zaraz po uruchomieniu silnika i trwa ok 1 sekundy, natomiast drugi etap to dzwonienie w trakcie jazdy na zimnym silniku. To ostatnie ginie dopiero po przekroczeniu temperatury 70-80 stopni i jest mniej intensywne. Ja jeżdżę na oleju mineralnym, tyle że Mobila.

Cytat:
2005-11-20 01:39:22, leon pisze:
Widzę, że kolega nie czytał instrukcji do swgo Poldka.

No czytal, czytal, tylko tak sie zastanawialem, ze np w takim kaczym padle zwanym oPEZL cORSA zawory tez sa regulowane hydraulicznie i stukaja w sumie jakies 10 sekund a wPolsku dlużej. Stad moje pytanie. W instrukcji to napisali o 30 sekundach...

Cytat:
2005-11-20 01:31:36, JohnyK pisze:
Jak szybko ruszacie po rannym uruchomieniu silnika?

Ostatnio chyba w WW wyczytalem, ze ruszac nalezy w miare szybko, czyli po niecalej minucie, natomiast styl jazdy na zimnym silniku powinien byc zdecydowany, ale bez nadmiernych obciazen. Chodzi o to, aby silnik jak najszybciej sie nagrzal, a przy okazji nie uszkodzic go zla jazda na zimnym silniku. I obojetnie, czy chodzi o krecenie na 5000RPM, czy jazde na V od 700, tego nie powinno byc, tylko od razu normalna jazda.

Cytat:
2005-11-20 01:31:36, JohnyK pisze:
No sie zimno chyba zrobilo, i jak pale rano mojego Poldiego to fajne dziweki zawory wydaja. Jakbym maszyne do pisania tam mial. Po chwili to znika ale widac, ze zima olej gesty jest. Dobrze ze to to polsysntetyk. I pytanie: czy w swoich poldkach tez tak macie, ze rano przez kilka chwil slychac stuk zaworow? Jak szybko on znika? Jak szybko ruszacie po rannym uruchomieniu silnika? Olej wymienialem tydzien temu jakby co

(GSI) Ja czekam ok 1,5 minuty,chodzi głównie oto żeby olej dobrze sie rozprowdził,a jeśli chodzi o stukanie to stuka aż sie nagrzeje do tych 50 stopni

Cytat:
2005-11-20 13:24:37, DooMinick pisze:
I obojetnie, czy chodzi o krecenie na 5000RPM, czy jazde na V od 700, tego nie powinno byc, tylko od razu normalna jazda.

Obawiam się, że nawet na ciepłym silniku nie wrzucisz V przy 700km/h Lepiej przeciągnąć na IV

Cytat:
2005-11-20 14:05:16, t_kucyk pisze:
Obawiam się, że nawet na ciepłym silniku nie wrzucisz V przy 700km/h Lepiej przeciągnąć na IV

Bo przy 700km/h to juz wrzucam XIX