| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-10-10 09:03:52 W ciągu jednego roku jest jakas suma darowizny wolna od podatku , zależy to od stopnia pokrewieństwa coś ok 5kzł , tak mi się coś kołacze po pustej mojej głowie.
Piszesz 1 procent wartości pojazdu i już masz zniżki (ale też i zwyżki gdyby ta druga osoba 'pukneła' innym autem w którego dr Ciebie nie ma.) Możesz to zrobic po opłaceniu podatku od umowy ,tak przed jak po zarejestrowaniu (opłata po zarejestrowaniu to chyba 20zł). ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Paszczus Fiat 125p/Fiat 126p Sosnowiec | 2012-10-10 17:50:12
W wydziale komunikacji powinni mieć gotowe wzory(przynajniej u nas w Sosnowcu takowe mają ).Odnośnie podatku czy to jest aż taka duża kwota żeby coś tu kombinować?.Odnośnie opodatkowania darowizny z tego co pamietam do kwoty 10tys opodatkowanie nie istnieje. |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2012-10-10 20:21:50
To jeszcze zależy od stopnia pokrewieństwa - w tym konkretnym przypadku podatku nie płacisz , ale umowę darowizny i tak musisz zgłosić w US. Prościej jest sprzedać dowolną część pojazdu - byle wartość tej części nie przekroczyła 1 000 zł i nie musisz nigdzie zgłaszać - poza Wydziałem Komunikacji - celem dopisania współwłaściciela . |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2012-10-17 04:38:04 Dziekuje ![]() ----------------- http://plepleple.pl |