| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-07 20:13:30 Szanowni Koledzy
Zastanawiam się, w jaki sposób, estetycznie, niedrogo i skutecznie to zrealizować. Wiadomo, że po załączeniu klimatyzacji pracuję ona praktycznie cały czas (chyba że wyłączy ją jakieś zabezpieczenie, bądź użytkownik). W tym czasie sprężarka jednakowo obciąża silnik (bez względu na położenie regulatora temperatury). A gdyby zrobić taki termostat, którego zasada działania nie różniła by się od używanego w lodówkach. A może niepotrzebnie sobie tym zawracam głowę bo można coś takiego kupić! Może po prostu ktoś takie coś produkuje z przeznaczeniem do samochodów? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-06-07 23:16:02 Nasz kolega klubowy Andrzej_o z mazowieckiego /od 15 dni w klubie/ przy opisie swojej furki napisął..."modyfikacja sterowania klimą" !!....to właśnie coś o czym piszesz!...tyle,że straaaasznie ciężko wyciągnąć od niego jakiekolwiek szczegóły!! |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-08 00:20:19 Pozostaje mieć nadzieję, że kolega Andrzej_o się odezwie i uchyli rąbka tajemnicy. |
FGM ESPERO 1.8 CD Waraszawa | 2003-06-08 10:49:59 Ojj Panowie jakie w Klopoty macie, gdybyscie tak nie mieli klimy to dopiero by bylo!!!! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-06-08 12:48:13 Ale mamy i chcemy by było cooolll /w dosłownym słowa znaczeniu/ |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-08 15:35:27 Tak, tak poczekamy na Andrzejka_o, może podzieli się z nami swoim odkryciem. A tak swoją drogą, to dlaczego mielibyśmy nie wprowadzić innowacji, które przyczynią się znacząco do łagodniejszego opróżniania naszych portfeli (że nie wspomnę o środowisku naturalnym) |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2003-06-08 16:39:09 Drodzy koledzy , może niepotrzebnie zajmuję głos ale jak już .............Sprawa jest dosyć prosta , ale dla elektronika który przynajmniej "Kity"potrafi poskładać.Cała sprawa to zbudować układ termostau np. do akwarium (zakres temp. 18- 25 st.) i styki przekażnika grzałki akwarystycznej zrównoleglić z włącznikiem klimy.SZCZEŻE się przyznam , mam fajny układ (połowicznie złożony) termostatu nawet z termometrem, ale brak czasyu i LENISTWO nie pozwalają mi dokończyć sprawy.Jeżeli ktoś zainteresowany to proszę o odpowiedzi z @ , a wyszperam artykół i wyślę . |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-06-08 19:28:55 Widziałem takie urządzenie do sterowania u kolegi, koszt 600zł z montażem. DO deski jest mocowany wyświetlacz lcd wyglądający jak cyfrowy zegarek, na nim widać tempreaturę zewnętrzną lub wewnętrzną. Po ustaleniui temp. wewnętrznej klima sama się włacza lub wyłącza, oczywiście nie steruje prędkością nawiewiu a jedynie jej załączeniem lub wyłączeniem..
Tylko pytanie po co to skoro można tak ustawić klimę żeby było idealnie, a w korkach to trzeba non-stop dmuchać bo klima nie wyrabia.... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-06-09 00:10:40 Maciek!! 600zł ??!! |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-06-09 02:45:17 a ja zaczynam się zastnanawiać czy czegoś takiego nie zbudować.... tylko do pełni szczescia trzeba by przerobić sterowanie temperaturą - dołożyć silniczek i czujniki zamiast linki. Trzeba by przerobić sterowanie pokrętłem na potencjometr ...dołożyć silniczek do regulacji nawiewów, + potencjometr do pokretła - przerobić zamocowanie regulacji (podciśnienie) i rozmieścić we wnetrzu kilka czujników temp. zrobić mały ukladzik który tym bedzie zarządzał...... cholera wydaje sie bardzo trudne....ale nie ma rzeczy niemożliwych przejade sie na Wolumen i pogadam z magikami ile mnie bedą kosztowały graty.... jeżeli do max 100zł to w chwili wolnego czasu zrobie takie cudo |
piotr-ek | 2003-06-09 09:09:19 Termostat w grzałce akwarystycznej ma tolerancję chyba ze 3-4 stopnie.
Polecam Sterownik do pieca C.O.. Ma 2 tryby pracy: ogrzewanie i klimatyzacja. Wyświetlacz LCD z dokładnością 0,5 stopnia (można ustalić tolerancję załączania chyba 1 i 2 stopnie) + kilka programów + zegar Zasilanie 2xAA wystarcza na 2 lata Niestety posiada też przekaźnik na 220V, ale to dałoby się zmienić, aby załączał klimę. Ogólny koszt urządzenia to około 150 zł. |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-06-09 09:49:51 No mam taki sterownik do ogrzewania w domu fakt działa idealnie ale troche duży jak do fury nio i kolor nietaki bo biały.....
co leprze można se zaprogramować hehe tryby noc dzień i na każdy dzień inne godzyny grzania |
piotr-ek | 2003-06-09 10:20:05 Chodziło mi o to, że za 150 zł masz komplet do zrobienia klimy automatycznej. Obudowę możesz wywalić, czujnik temperatury pociągnąć w dogodniejsze miejsce, całość zamontować np. na tej półeczce pod radiem i hameryka |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2003-06-09 11:19:58 Dodatkowo trzeba dorobic do klimy patent ze jak sie ustawi przepustnice na full to odalcza klime (np. podczas wyprzedzania)
Pozdr Jadzwin |
piotr-ek | 2003-06-09 11:45:26 Guzik pod pedałem gazu |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2003-06-09 11:57:06 Moze lepiej microswitch przy przepustnicy ???
Pozdr Jadzwin |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-06-09 18:37:40 Moim celem jest wykonanie "klimatronika" „estetycznie, niedrogo” (do 200 zł).
Zysk takiego rozwiązania jest oczywisty. Wiadomo, że po załączeniu klimatyzacji pracuję ona praktycznie cały czas (chyba że wyłączy ją jakieś zabezpieczenie, bądź użytkownik). W tym czasie sprężarka jednakowo obciąża silnik (bez względu na położenie regulatora temperatury). A gdyby zrobić taki termostat, którego zasada działania nie różniła by się od używanego w lodówkach. A może niepotrzebnie sobie tym zawracam głowę bo można coś takiego kupić! Może po prostu ktoś takie coś produkuje z przeznaczeniem do samochodów? Przyznam, że mam co nieco pojęcia o elektronice, jednak co najmniej z trzech powodów nie chcę się nad tym doktoryzować... |
piotr-ek | 2003-06-10 07:54:25 Podałem Ci prosty sposób na klimatronika. Urządzenie kosztuje 150 zł, ma dokładność pomiaru temperatury 0,5 stopnia... i jak mu się wczoraj w domu przyjrzałem to NIE WYMAGA ŻADNYCH ZMIAN (no jak chcesz to możesz je rozkręcić i sam LCD zamontować w jakimś ustronnym miejscu. Wkładasz 2 baterie AA, podpinasz kable z przycisku AC do wyjścia z tyłu EUROSTERA, przełączasz Euroster na klimatyzację, ustawiasz temperaturę i tyle. Jesteś ciekaw to idź do pierwszego z brzegu sklepu ze sprzętem do centralnego ogrzewania i obejrzyj je sobie. Możesz jeśli masz ochotę przeciągnąć czujnik temperatury gdzieś np. pod siedzenie, co by pomiar nie był narażony na działanie bezpośrednie słońca. A co do termostatów z lodówki, grzałki, suszarki itp. to zapomnij. Przecież one mają tolerancję ze 2 stopnie. Czyli albo będzie Ci zimno, albo gorąco, a nigdy optymalnie. |