Stazek a avensis vvti

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko!
Czy ktos z posiadaczy toyot VVTI zakladal sobie sam stozek?
Bo ja mam taki problem, ze jezeli odczepie rure ssaca powietrze to auto prawie natychmiast gasnie...
Wie ktos z Was jak temu zapobiec?
Dzieki!
Pozdrawiam!

cześć.Ja również przymierzam się do założenia stożka,choć niejest to vvti,ale dowiadywałem się w ASO i powiedzieli mi,że jest tam jakiś czujnik w tej rurze ssącej,albo dokładniej przepływomierz i autko niepowinno tobie nawet odpalić(bo to jest nowy model,a ja mam stary).Moja chodzi bez pewnego czujnika w puszce,ale niezamierzam tak tego robić.Chyba założe sportową wkładke.Pozatym auto będzie tylko buczeć(to jest piękne),a koników to stożek niezabardzo doda.Japończyki są już przecież dopracowane w dolocie.Jak napisałem coś żle to mnie popraw. PS.jak dowiem się od kogoś jak poprawnie założyć stożek w mojej to napewno to zrobie,a jak niewiem to niebęde eksperymentował.

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2003-10-04 14:08:56 ]

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2003-10-04 14:12:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2003-10-04 14:13:49 ]

Avensis jest ojca i juz sie wszystkiego dowiedzialem... Nie warto!
Jednak ja w swojej Carinie E (chociaz to "tylko' 1.6) mam juz od dawna stozek. I mylisz sie twierdzac, ze filtr stozkowy nie jest w stanie nic poprawic!!! Musisz mu zapewnic duzo zimnego powietrza, ale w taki sposob aby sobie sam swobodnie zasysal (trzeba wykombinowac jakas odgrode od silnika...) Efekty w 1.6 sa dosyc duze, w 2.0 Carinie tez osiagi sie znacznie poprawiaja (glownie przycpieszenia powyzej 100km/h) - sprawdzone w kolesia aucie... On zakladal stozek na standardowa rure, wywalil pojemnik z normalnym filtrem i zrobil male odgrodzenie od silnika i jest!

1) Stożek daje efekty ale w górnych obrotach, tracisz troche dołu.
2) Zdjęcie orginalnej rury, tylko wtedy gdy montujesz rure dobraną do tego modelu i tego silnika.
3) Gwarancją efektów jest dostęp do zimnego powietrza, a odgrodzenie od silnika niewiele daje, lepszym rozwiązaniem jest montaz boxa ze storzkiem w środku i rurą doprowadzającą powietrze z przodu samochodu w celu zapewnienia faktycznie zimnego powietrza.
4) Jeżeli chcesz poprawić osiagi w całym zakresie to załóż wkładke sportową.

No właśnie tak to jes ze stożkiem.Więcej pracy niż efektu,a łatwo coś popsuć(moment,moc) jeśli niema się dłubanego silnika.Ja bym najchętniej kupił całą powerrohre ze stożkiem do tego modelu.Trudno w moim aucie dokładnie to odgrodzić od zimnego(a tam zawsze jest ciepło),bo to by trzeba wycinać dopasowywać itd.Często cierpie na brak czasu.Lepszym rozwiązaniem jest wkładka do tego modelu(wkładasz i masz max. 1minuta).O ile wkładka daje do 0.8-0.9% przyrostu mocy,a stożek(dobrze zamontowany z zimnym powietrzem) do max.1.6% to różnica jest nieodczuwalna.Odczuwalne jest to przyśpieszenie które otrzyma się na wskutek zabrania momentu z niższych partii obrotów i przesunięcia go na wyższe partie obrotów.przykład silnika 1.6 niedo końca mnie przekonuje gdyż to trzeba by pomierzyć elastyczność silnika w różnych przedziałach obrotów.Np.od 3 do 4 tyś obr. na czwartym biegu,a potem od 5-6tyś obrotów też na czwartym biegu i wtedy te pomiary porównać z tym co było gdy miało się seryjną puszke.Wtedy jak się pisze,że jest różnica w osiągach i na dodatek uzasadniona powierzchowynymi pomiarami to może zabrzmieć bardziej przekonująco. Jak mi ktoś pokaże,że 2.0 Carina idzie lepiej od mojej mając tylko stożek,to nieminie dzień a też go będe miał,a że takiego zjawiska nikt mi nie pokaże to chyba włoże wkładke.Mam na końcu przelotówke i różnicy też niema w osiągach,ale w głośności jest ogromna.Jak się myle to mnie poprawcie.Może jest tu ktoś kto ma w 2.0 stożek,bez innych przeróbek w silniku i pomierzył przyśpieche i potrafi do stożka przekonać.Kolega ma rację z tym boxem ze stożkiem.To jest ok.tylko skąd wziać zimne powietrze w carinie.Znacie jakieś dojscia(napewno wypróbuje).

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2003-10-07 22:00:54 ]

Zależy zobaczyć należy na zyzego hondę jak nie miał stożka na 400 dostawał z 2 długości odemnie a teraz nie mogę mu odejść

A wiesz może co ma zyzy w tej hondzie zrobione, bo jak ma odpowiednio dobraną długość rury to storzek napewno poprawił mu osiągi, ale nie wiem czy w takim stopniu, trzeba by było z nim pogadać.