Walka z rdzą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jako, że już zrobiło się ciepło i sucho, na Espero pojawiło się sporo rdzy. Zwłaszcza przy progach, na samym dole drzwi oraz na nadkolach.
Czy macie może jakieś skuteczne sposoby usunięcia tej rdzy z tych elementów?

Ja przegrywam tę walkę co roku
W najbliższym czasie chcę się zaopatrzyć w nowe progi i spody drzwi:

LINK

Ciekawe na jak długo to pomoże

Pozdr.

Cytat:
2013-05-02 13:42:20, robertkaluza pisze:
Ja przegrywam tę walkę co roku W najbliższym czasie chcę się zaopatrzyć w nowe progi i spody drzwi: LINK Ciekawe na jak długo to pomoże Pozdr.

Brawo za pomysł!

Nie wiem jak to wyczaiłeś bo zawsze był problem z tymi elementami ..

ale to chyba jedyne logiczne (na dzisiaj) rozwiązanie ...z największą możliwą skutecznością (przypuszczam , że jak zaszalejesz z konserwacją to min. 3 lata powinno wytrzymać bez dziwnych przypadłości ...oczywista zależy też kto i jakim sprzętem będzie to "reperaturkował" ..)

Cytat:
2013-05-02 23:12:36, bogdan1 pisze:
Brawo za pomysł! Nie wiem jak to wyczaiłeś bo zawsze był problem z tymi elementami .. ale to chyba jedyne logiczne (na dzisiaj) rozwiązanie ...z największą możliwą skutecznością (przypuszczam , że jak zaszalejesz z konserwacją to min. 3 lata powinno wytrzymać bez dziwnych przypadłości ...oczywista zależy też kto i jakim sprzętem będzie to "reperaturkował" ..)

choćby to było i ze złota to jak to pisał sw Łukasz ręką chu.. nie oszukasz

Poprzednio męczyłem się z podwoziem, ale wystarczyła konserwacja i problemu rdzy nie ma, ale te drzwi, nadkola i progi to co roku to samo jedyna nadzieja to są chyba te reperaturki

Jest taki sklep "garaż" ma witrynę w allegro. Tam kupiłem rep. poszycia drzwi. ok. 50 zł za szt. Tylna rep. nie ma krawędzi wchodzącej pod brzeg przednich drzwi, musiałem to dorobić i przyspawać. Druga kolejność przekładki to fleks, wiertarka, nitownica, młotek, jakieś klocki drewniane, szpachlówka do zaciskania brzegów i ognia z robotą. A! wcześniej zagruntuj, po robocie pryśnij lakierem. dobrze mieć garaż do takiej robótki, bo to co najmniej dwa dni na drzwi./ bez wprawy/ Na parę lat rdze masz z łebka. Progi wymieniałem u blacharza, bo to i spawarka i inne drobiazgi. Powodzenia. Jak cię to zaciekawi to pytaj. Już drugi rok się zaczął jak to zrobiłem.

Kolega Mnichex pyta o sposoby usunięcia rdzy!
Znam taki.Jest to operacja z użyciem szlifierki kontowej.Po usunięciu starego lakieru dobieramy okładziny ścierne-od niskiej gramatury -po wysoką finalnie.Efekt ma przypominać lusterko.Na tak przygotowane podłoże nakłada się coś zabezpieczającego.Ja używałem różnych specyfików w różnych miejscach z podobnym efektem w różnym czasie-tzw pogoń za rudą.

A co to za sina plama na prawym cycu?

[ wiadomość edytowana przez: gafcio dnia 2013-05-06 00:41:36 ]

Cytat:
2013-05-03 00:47:35, markon pisze:
choćby to było i ze złota to jak to pisał sw Łukasz ręką chu.. nie oszukasz

Maniek!..widzę , że wreszcie przestałeś pić

za to zacząłeś brać