Ponowna rejestracja Łady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

W zeszłym roku zakupiłem bardzo okazyjnie piękną Ładę 2106. Aktualnie powoli kończę jej remont.

Pierwszy właściciel od połowy lat 90tych trzymał ją pod kocem, na klockach w ciepłym garażu. Czerwona 1500, z wyjętym silnikiem - starszy pan kupił większość nowych części z zamiarem remontu ale do niego nie doszło. Nie udało się uratować także podwozia - mocno skorodowane podłużnice i próg - na szczęście właściciel dodał do Łady potrzebne elementy . Po prostu musiałem ją mieć.

Ale pojazd jest wyrejestrowany... I tu zaczyna się problem z rejestracją wyrejestrowanego pojazdu. Czy ktoś z użytkowników orientuje się jakie warunki musi spełnić pojazd aby można go było ponownie zarejestrować? Z tego co się orientuję potrzebna jest opinia rzeczoznawcy że jest to samochód unikatowy (co najmniej 25 lat i model nie produkowany od co najmniej 15 lat). Jak takie przepisy mają się w odniesieniu do 2106?

Pozdrawiam
Paweł

Z tego co ja wiem, to tylko żółte tablice.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Niekoniecznie. Kiedy auto zostalo wyrejestrowane? I czy masz do niego dowod rejestracyjny? Nawet przekreslony i z obciętym rogiem.

Andrzej, dawaj coś więcej, jestem bardzo ciekawy sam.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Niestety zalezy to od uznaniowej interpretacji przepisow przez kierownika danego Wydzialu Komunikacji. Generalnie chodzi o to ze jak pojazd (motor czy auto) został wyrejestrowany bodajże przed 1997 r (czyli przed wejsciem w życie ustawy o tym że auta raz wyrejestrowanego nie można ponownie zarejestrowac), to mozemy powolac sie na to ze w momencie wyrejestrowania prawo dopuszczalo możliwość ponownej rejestracji. Czyli jak masz dowód rejestracyjny, nawet obciety i przekreslony to mozna probowac. Wtedy pobierasz probne tablice i robisz przegląd a nastepnie normalnie występujesz o normalna rejestracje.
No ale tak jak pisalem, zalezy to od urzędasow. W Nowym Sączu sie nie dało, a w Cieszynie bez problemu - sam to przerabialem z MZ Trophy

Witam
Samochód został wyrejestrowany w 1990 roku. Dowodu nie posiadam, został w Wydziale Komunikacji - tym samym w którym aktualnie chcę go zarejestrować. Posiadam jedynie umowę kupna - sprzedaży oraz tablice (o dziwo nowe, nigdy nie zakładane z datą 1993).

Dziś po rozmowie z urzędnikiem dowiedziałem się że dokumenty mojej sprawy zostaną odszukane i jutro ponownie się wybieram do WK. Z dokumentów z archiwum można będzie wywnioskować powód wyrejestrowania, co z kolei pokaże czy pozwolą mi na rejestrację na "białe tablice".

Pozdrawiam
Paweł