Silniczki wycieraczek reflektorów 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
w weekend grzebałem w padniętym silniczku wycieraczek reflektora 2107, o takim

Na pierwszy rzut oka, nie wygląda na rozbieralny, ale jednak jest
Plastikowa osłona jest przyklejona jakąś żywicą - ale niespecjalnie się u mnie trzymała i zeszła bez problemu.
W środku jest normalny silnik przykręcony 3 śrubkami do obudowy przekładni. Jest też jakiś przełącznik uruchamiany bolcem popychanym przez przekładnię (pewnie coś żeby ramię zawsze wracało do pozycji wyjściowej).
Żywicę na obudowie przekładni ponacinałem dremelem i dokopałem się do śrubek

Czerwonym kółkiem zaznaczyłem miejsc w którym wchodzi ośka wirnika silniczka. Zębatki w przekładni były metalowe

U mnie silniczek był padnięty bo musiał kiedyś przyjąć uderzenie. Ośka wycieraczki była pogięta i była wbita na tyle głęboko, że zablokowała wirnik silnika (na uzwojeniu było widać odcisk).
Ośkę wyprostowałem i nabiłem na odpowiednią głębokość i wszystko działa. Osłonę zalepiłem klejem na gorąco.

Sorry za brak fotek
Jeżeli komuś taki silniczek padł to jednak wcale nie musi być do wyrzucenia!
Jeżeli silnik się nie spalił, to może tylko ośka się zablokowała (np. tulejka zarosła syfem albo rdzą) i wystarczy wszystko oczyścić. Może komuś takie info się kiedyś przyda.

Fajnie to wymyśliłeś. U mnie akurat w 2102 w bagażniku nie działa silniczek, a tu jest nadzieja ze ożyje.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

W razie, gdyby coś nie dało się naprawić, to ja mam 2 zdemontowane z mojej, plus jeden chyba z tylnej wycieraczki samary.

Nie wiem jak w 2102 ale 2104 jest w klapie bagażnika całkiem inny silniczek niż pokazał kolega rzooq, jest ten sam jak samara i niva tył, ten jest od reflektorów.

Dzięki. Myślę,ze 2102 i 2104 mają takie same silniczki. Te od przednich lamp nie pasują, niva tez ma inne, nie wiem jak jest z samarą.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим