Jaja z kontrolka oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po uplywie 15-20 minut jazdy na wolnych obr. zaczyna mi sie swiecic kontrolka oleju. Jak dodaje gazu gasnie. Z uplywem czasu im dluzej jade tym bardziej to zjawisko sie nasila az w koncu tak swieci ze nawet przy bardzo wysokich obrotach nie gasnie. Co sie dzieje???

Penewki?
Im silnik bardziej rozgrzany, tym bardziej rzadki robi się olej i jednocześnie spada ciśnienie.

Kiedy olej wymieniałeś ?? wg. mnie tyz panewki (grają ?? )

McQuuen ma ten sam problem - na 99% panewki i nie trzyma cisnienia oleju . . . .

Temat stary jak świat i niejednokrotnie maglowany. Stary olej, panewki, no i wałek rozrządu a raczej blok i otwory na wałek!!

stasie nie wqr mnie! nie wiesz a bzdury gadasz!
owszem miałem ten objaw, ale spowodowany był brudnym stykiem, który powodował zwarcia

a może w najlepszym wypadku czujnik bo takie numery też sie zdarzają

mam takie same objawy jak chopper i jeżdzę tak od stycznia, a panewki są w bdb stanie, też stawiam na czujnik!

A jeśli nie czujnik to co??

Watpie ze panewki silnik jest po remoncie nie wiecej niz 5tys. Nic nie gra silnik ladnie chodzi.

moze byc wałek rozrządu i jego gniazda w bloku - rozbite i puszczają ciśnienie.mialem tak tamtej zimy

to jestem juz trzeci ja mam to samo jak sie troszke rozgrzeje to na wolnych obrotach swieci olej a jak dodam gazu to gasnie a potem na dalekiej trasie jak jest mocno rozgrzany to swieci caly czas mam to juz rok. napewno nie panewki u mnie ostatnio sprawdzalem, czujnik wymienilem i tak swieci moze to walek .jeszcze nie wymienilem

jesli to walek to da sie cos z tym zrobic? czy tylko wymiana?

Wałka nie musisz wymieniać!! Materiał z którego jest wykonany wałek jest na tele twardy, że w dupę pierwszy dostanie blok a niżeli sam wałek. Zresztą jeśli mi nie wierzysz to weź urzywany wałek i idź do sklepu porównać z nowym. Weź mikrometr i zobaczysz, że ubytki są niewiekie, natomiast w bloku znaczne. Już pisałem,ale metoda na taką przypadłośc to albo wymiana bloku albo roztoczenie i wstawienie panwii