| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-24 18:29:49 Ponieważ dane mi było oglądać fotki z wypadków jak i crash testów DF'a stwierdziłem że konstrukcja tego auta do bezpiecznych nie należy. Właśnie zabieram sie za totalną rozbiórkę i blacharke wiec od razu zamierzam wspawać do wnętrza jakieś delikatne wzmocnienia. Jakich rur (materiał, wymiary itp.) powinienem użyć do zrobienia klatki? Moze ma ktos z Was jakies wymiary poszczegolnych fragmentow albo jakies dane/rysunki z czasow gdy DF'y jeszcze startowały w rajdach? Zaznaczam ze chce pozostawic tylna kanape bo moze sie czasem (do "czegoś" Co o tym sądzicie? Jaką inną wersje byście zaproponowali, jak inaczej poprowadzili rury? A moze inne punkty mocowania? Jak ktos uważa ze pomysl jest bez sensu i chciałby tylko to powiedziec to niech nic nie pisze, prosze tylko o konkretne rady co i jak powinienem zrobic zeby to coś dało, na co zwrocic uwage itp. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-08-24 20:45:05 Wspawanie sobie rurek tak po prostu całkowicie mija sie z celem. To po pierwsze. Po drugie klatke musi wykonac fachowiec i musi sie wzorowac na jakis dokumentach zeby klatka zamiast pomoc nie zaszkodziła w razie wypadku.
Na stronie f&f jest niebiesko biał y kant ktory ma klatke z Lady 2107, jest rowniez homologacja na ktorej rozrysowana jest klatka ( niestety niewiele widać ). Wiem ze Ireco ma w swojej ofercie klatki do kanta, jednak jest to wydatek kilkuset złotych, rowniez Kałuza mysle podjał by sie tego wyzwania. Odnosnie podluznic to byl juz temat |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-24 22:48:03 OK, to o podłużnicach poszukam. Tą homologacje przeglądałem. Miałem nadzieje na dokładne wymiary albo chociaż rysunki a tu jeden maly fragment z którego nic nie wynika, a tego niebiesko-bialego jakos niezarejestrowalem - kogo to?
Kilkaset zeta to mi sie nie widzi bo ja biedny uczeń jestem Jakie wymiary powinny miec te rury (srednica i grubosc scianki)?? I przede wszystkim jak je układać? W mojej koncepcji sam widze powazna luke polegajaca na małej sztywności poprzecznej (uderzenie w bok) w dolnej czesci (przy podłodze) ale nie mam pomyslu jak to poprawic nie odbirając wnetrzu walorów użytkowych, może pod podwoziem? [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-08-24 22:48:51 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-08-25 14:29:16 o tego kanta mi chodzi...
Oczywiscie ktos moze ci wykonac taka klatke ale musi to zrobic na podstawie odpowiednik rysunków wymiarów etc. Nie wolno sobie wspawywac od tak rurek do samochodu bo nawet przy niewielkiej stłucze moze byc naprawde groźnie. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-08-25 17:10:37 http://kant.w.interia.pl
właściciel kanta z tej strony - Sławek ma klatkę w swojej upalarze... u niego jest brak jakichkolwiek tapicerek itp, w miejscu tylniego fotela krzyżują się akurat 2 pałąki chyba przeglądnij załącznik J i propozycje klatek, jakie tam są.. może coś sobie znajdziesz... a kant z klatką do wożenia ludzi- wg mnie to porażka.. albo rajdówka, albo dupowóz... |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-25 19:02:34
przeorałem całą strone i n/t klatki znalazlem tylko to:
Domyślam sie że ten sławek na Forum nie jest obecny?
Chetnie, ale skad go wytrzasnac??
No widzisz NIE - coś pomiedzy. Niestety nie stac mnie jeszcze na dwa samochody - jeden do jazdy drugi do zabawy, wiec musze pojsc na jakis kompromis |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-08-25 20:50:26 nie, Sławek nie jest obecny na forum. kiedyś zjawiał się na forum KR Rally Kraków (motonews)... na pewno jest na stronce jakiś namiar do niego... tyle, że nie wiem czy On ci coś pomoże - nie robił sam tej klatki...
to może poczekaj z klatką?? sam jestem w podobnej sytuacji i nie będę wstawiał klatki do czasu zakupu drugiego malca [ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2003-08-25 20:52:03 ] |
![]() Yakitaki autonogas Boat City | 2003-08-26 00:02:30
Np. stąd.
To, jeśli to ma być klatka, a nie tylko obspawanie budy, musisz wymodzić coś podobnego do tego, co jest na stronie Ireco. K.Y. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-26 04:15:13
Nie ukrywam że Twoja wypowiedź burzy moją pierwotną koncepcje, która zakładała że głowne "ramiaki" będą prowadzone wzłuż nadwozia jak to opisałem to wyżej. Jednak wygląda na to że masz racje - sam po przeanalizowaniu Twojego opisu doszedłem do wniosku że to może być lepsze rozwiązanie biorąc pod uwagę rozkład sił podczas ewentualnego wypadku. To samo wynika z zał. J.
Wielki THX
Wynika z tego że łączniki (te pomiędzy "ramiakami"?) musza dac sie wymontować. Czy to oznacza że nie powinny być spawane tylko przykręcane do nich?
I to jest w przybliżeniu to co bym chciał lecz nie wiem jak wyglada tył. Szkoda że nie dali zdjęcia całej klatki poza autem tak jak przy maluchu W moim przypadku konieczne bedzie jednak wprowadzenie kilku modyfikacji w tylnej czesci nadwozia gdyż chce zachować "użyteczność" tylnej kanapy dla różnych celów BTW - Ile może ważyć taka kompletna klatka jaką planuje zabudować w swoim autku? |
![]() Yakitaki autonogas Boat City | 2003-08-27 02:19:33
Tak prawdę mówiąc, to ta klatka jest strasznie marniutka. Pojedyncze zastrzały po bokach, jeden zastrzał z tyłu, nie idzie blisko słupków, mimo że auto i tak jest maksymalnie wybebeszone... K.Y. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-27 02:32:45
No ja juz mam pewną nową wizje Moze bede mial cale dokladne plany od Łady - musze tylko znalezc jakis eftep bo gosc nie ma jak mi wyslac :/ |
KosteK S | 2003-08-27 07:15:37 Ja robilem tu - http://rallycar.fm.interia.pl/
Jestem zadowolony. Możliwość zrobienia klatki pod specjalne zamówienie. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-08-27 09:44:21
odpowiadaja na emaile ? czy trzeba dzwonic ? |
KosteK S | 2003-08-27 12:14:42 Ja klatke zalatwialem i na telefon i przez e-mail. Ale jak tam ostatnio bylem to mowili z netem sa problemy (ktos im siec pomotal czy cos |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-08-27 15:39:36
Ja tam na pewno nie zrobie. Po pierwsze za daleko, po drugie za drogo. Wole powoli ale samemu (znaczy ze znajomym blacharzem) i taniej Ale dzieki za linka - mam kolejne zdjecie do mojej galerii klatek |
DamianS F&F Sympatyk Mercedes 230E Wola | 2003-08-27 17:56:13
a z jakiego miasta oni są dokładnie ?? |
KosteK S | 2003-08-27 22:28:25 Żory za Katowicami w stronę Rybnika |