| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-10-17 16:49:50 Przedewszystkim przepraszam za moja dluga nieobecnosc ale niebylo mnie troszke w kraju a oprocz tego moj operator niestety zawalil sprawe i troszke czekalem zanim moj net znow ruszyl Po krotce temat ma sie tak:raz w tygodniu musze dolac okolo 1 litry plynu do ukladu chlodzenia,niewiem jak powinno byc z przewodami ale sa bardzo nabrzmiale ( duze cisnienie w przewodach ) nie widac wyciekow a plyn ginie , ktos mi powiedzial ze mozliwe ze pcha plyn do komory spalania i dlatego niewidac ubytkow ale to znow ja chyba moge wykluczyc gdyz problemu nie bylo dopoki nie zaczolem wlaczac ogrzewania , nie wiem jak jest z nagrzewnica ale przy tak duzym ubytku chyba by bylo mokro gdzies ?? POMOZCIE |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-10-17 17:01:03 Krys Ci opisal wariant bardziej przyjemny, ja moge tylko dodoac
ze jesli nie masz plam pod samochodem to plyn przechodzi przez komore spalania i masz uszczelke pod glowica uwalona. |
K_R_Y_S LOB SYMPATYK Opel Zafira B gdynia | 2003-10-17 17:16:48 tez prawda ale jesli termostat sie nie otwiera to jest wciaz maly obieg a korek swoja droga mozliwosci jest mnostwo |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2003-10-17 18:14:42 pytanie 1: czy dymi na biało bardziej niż zwykle?
jeżeli tak to jedź do aso na badanie na obecność dwutlenku w układzie chłodzenia (przy takich ubytkach badanie będzie bardzo wyraziste - zabarwi na niebiesko) - uszczelka pod głowicą albo pęknięcie bloku lub głowicy jeżeli dymi standardowo (jak chłodno to zawsze dymi trochę) to wymień korek (pewnie i tak jest uszkodzony bo powinien odpuszczać ciśnienie pow 1bar z układu) pytanie 2: czy parują szyby (jężeli bardziej niż zwykle to może być nagrzewnica) powodzenia |
shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-10-17 20:30:39 parowanie szyb odpada juz to slyszalem |
K_R_Y_S LOB SYMPATYK Opel Zafira B gdynia | 2003-10-17 21:42:27 glowice raczej masz cala aluminiowe nie pekaja tak jak te zeliwne w rekordach,zobacz jeszcze czy na zbiorniku wyrownawczym nie masz osadu koloru siarki a to ze kopci na niebiesko to nie musi byc zaraz uszczelka tylko moga byc uszkodzone gumki zaworowe,najlepiej jak to ktos obejrzy |
shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-10-17 21:57:28 to akurat wykluczam bo robilem niedawno testy spalin i bylo rewelacja pozatym wczesniej faktycznie tak niekopcil , mam nadzieje ze nie glowica,ale dziwi mnie ta uszczelka tak bez powodu
ale K_R_Y_S powiedz mi z tym w zbiorniczku co to moze byc? bo mnie zainteresowalo? |
K_R_Y_S LOB SYMPATYK Opel Zafira B gdynia | 2003-10-18 19:42:07 tzn ze poszla uszczelka pod glowica ale od strony chlodzacej nie olejoweji dlatego nie bedzie zadnych wyciekow tylko wydziela sie nalot ktory sie osadza po wystygnieciu plynu,nie wiem jaka masz chlodnice ale jesli z korkiem to sprawdz tez pod korkiem,osad jest koloru siarki,to moze byc minimalny wyciek a swoje robi |
shaq_ OMEGA 'A' LUBLIN | 2003-10-18 22:50:06 korka w chlodnicy nie mam tylko w zbiorniczku,a juz raczej jestem pewny ze to jest uszczelka tylko niewidzialem z tym osadem ze sie wogole cos pojawia,trudno powiedziec , niewidze nic takiego ale to bedzie raczej to |