Śruba koła napędu paska klinowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
No własnie, czy tam jest prawy czy lewy gwint ?
Chodzi o tę śrubę na klucz 38
Potrzebuję wymienić pasek rozrządu.
Jak zablokować wał przy jej odkręcaniu ?

Normalny prawy. Dzięki temu da sie ją odkręcić kręcąc rozrusznikiem. Mój sposób:
-zdjąć pasek klinowy
-założyć klucz 38 na łeb śruby (ja mam wygięty i blokuję ramie o koło pasowe pompy wody.) W każdym razie ramie musi sie o coś oprzeć, aby silnik mógł sam sobie odkręcać śrubę.
- właczyć rozrusznik na chwilę. Jeśli sie poluzowała to odkręcić, jeśli klucz spadł - powtarzać do skutku. Najskuteczniejszy sposób!!!

UWAGA - Przy montażu musisz mocno dokręcić srubę. Inaczej podczas jazdy albo wytnie ci rowek w kole pasowym, albo zetnie klin na wale. W przypadku wtryskowca zapłon następuje w innym miejscu niz powinien. Skutki wiadome. Dokręć śrubę jak najmocniej bedziesz mógł przy wsteku i ręcznym. Załóż klucz i oprzyj o cos ramie. Potem odpuść hebel, włacz bieg (nie pamietam który ) i przepychając samochód pozwól aby silnik sam sobie dokręcił śrubę.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Sposób podany przez OLO'a jest jedynym skutecznym. Wszyscy tak odkręcają. Wał można zablokować specjalnym przyrządem - po wyjęciu silnika Wszelkie porady typu: "4 bieg i ręczny" są pisane przez teoretyków którzy nigdy tego nie próbowali.

Dziękuje.
Próbowałem, ale rozrusznik staje i nic.
Dlatego się pytałem przedtem czy to czasem nie lewy gwint.
I co robić ???

Tez tak robilem, do czasu jak "za malo wygiety klucz" zrobil mi piekna dziurke w masce w trucku.
Teraz mam inny patent na unieruchomienie: na kole zamachowym sa dziury na sruby od docisku_pakuje tam srubokret i kluczowi z metrowa przedluzka zadna sruba sie nie oprze.
To samo z dokrecaniem.
Polecam.

A co ile sie wymienia pasek???
I czy przy wymianie paska obowiązkowo nalezy wymienic kółka pasowe?
Czy w modelach z wtryskiem jest sruba na 36 czy 38?

Cytat:
2003-10-16 10:43:50, anmimo pisze:
A co ile sie wymienia pasek???
I czy przy wymianie paska obowiązkowo nalezy wymienic kółka pasowe?

na te pytania znajdziesz odpowiedzi w TYM wątku.