Tapicerka - jak przymocowac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tapicerka drzwi przednich jest jak wszyscy wiemy tylko na plastikowych spinkach (zawsze mozna je wymienic). Natomiast metalowe uchwyty spinek przytwierdzone sa do "tekturowej" czesci tapicerki. Po kilkukrotnym zdejmowaniu tapicerki. Zaczepy albo sie urywaja, albo wyrabiaja. Mozna wszystko skleic,ale po jakims czasie znow to samo... Przeczytalem opinie na forum dotyczace tematu, jednakze nie zanlazlem jakiegos zlotego srodka pomyslu na przytwierdzenie tapicerki do drzwi. Nie chodzi juz o sama dokladnosc, tylko o wpadanie tego elementu w rezonans na nierownosciach, wstrzasach itp. Jesli ktos z Was sie uporal z takim problemem to prosze o pomoc.
pozdrawiam

Moze troche OT

Moze wyciszenie drzwi matami "panelowymi" lub bitumicznymi da wyczekiwany efekt

Pozdro.

Ja na prykład wymieniłem większość białych i czarnych spinek na spinki od tapicerki Forda. Nie wiem od jakiego modelu forda. Po prostu wziąłem oryginał na wzór i przeszedłem się po sklepach. Metalowe zaczepy najczęściej urywają się na czarnych spinkach dla tego u mnie już ich nie ma. Tak jak piszesz, na temat klejenia jest trochę informacji na forum. Ja skleiłem dwie blaszki przeźroczystą poxyliną. Pozostałe które się trzymały dodatkowo wzmocniłem. Teraz mam pewność, że mi się nie urwą. Poxylina w tym przypadku jest naprawdę dobra. Powodzenia

Co to za klejoxylina? Cztzby to cos w stylu kleju di-stal 2 skladnikowego? I gdzie takie cos mozna kupic? Czy sa rodzaje...elastyczne, twarde ...?

Wiem juz co to za klej, o ktory pytalem w poprzednim poscie.
A z tapicerka zrobilem z pomoca Taty porządek. Włożyłem między blache, a tapicerkę na grubej warstwie silikonu folię budowlaną (tak jak to jest w kazdych drzwiach) Dzis sie przejade i sprawdze czy cos pomogło.
rjsunset - pozdrawiam

No i jak pomogło. Co to za folia budowlana? Jak to wygląda? Z czego jest zrobiona? Do czego służy? Jakie ma właściwości?

Juz odpowiadam.
Folia jest gruba, mocna i elastyczna. Nie rozerwie sie jej rekami, najwyzej naciagnie. Nie wiem jakie ma wlasciwosci - po prostu wybralem gruba folie w dziale budowlanym w Sell Gross - czy cos takiego. Bylo jeszcze z 6 w roznych kolorach i roznej sztywnosci i elastycznosci. Wybralem wg mnie najbardziej stosowna.

Cytat:
Jak to wygląda?

Wyglada to tak, ze nic nie widac - zasloniete tapicerka.
A zrobione tak:
Zdjecie tapicerki i rozlaczenie kabli;
Wyciecie z folii kształtu drzwi do okna (z wycieciem na glosnik, klamke i dziurkami na sruby oraz spinki);
Pol tubki silikonu uniwersalnego na rogach wzdluz i wszedzie tam gdzie trzeba bylo;
Przylozenie i przytrzymanie przez 2-3 min folii;
Przykrecenie tapicerki;

Teraz niedosc, ze nie stuka, bo silikon wysechl i stworzyl sprezysta gumowa powloke, to jeszcze zauwazylem lepsze wytlumienie tych drzwi
pozdrawiam