Reduktor LPG w Espero 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

W piątek zakładałem instalację LPG więc pytanie trochę spóźnione ale gdzie macie zamontowany reduktor ?
U mnie umieścili go chyba nie najlepiej bo przy akumulatorze tak że blokuje dostęp do rozdzielacza.

Dzięki za informacje
Pozdrawiam

Zbigniew Chodorowski

Zwykle wlasnie tam montuja

tak jest montowonay we wszystkich naszych samochodach
innego miejsca ja nie widze aby byl ustawiony wzdluz kierunku jazdy

Dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję że wytrzynacie jeszcze jedno głupie pytanie. W tej sytuacji prosta wymiana kabli WN wymaga co najmniej odkręcenia i odunięcia reduktora. Czy jest to wykonalne w warunkach polowych?

Pozdrawiam

Zbyszek

Jest wykonalne, sam tego dkonałem. U mnie reduktor przypocowany jest 2 śrubkami. Wistarczy je poluzować i lekko odchylić, urządzonko i przewody są Twoje.

Jest z tym inny problem. Jeśli zajdzie koniecznośc rozpinania skrzyni i silnika (u mnie padł zimering między nimi) to dodatkowo zapłacisz (najprawdopodobniej) za ropbociznę, bo reduktor w tym miejscu skutecznie wszystko zasłania. Ja dopłaciłem 30 PLN ale żebyś słyszał co mówił mechanik na gazownika - słał taki bluzgi, że można było z nich upleść drabinę do nieba. Ubaw miałem po pachy - wart tych 30 zeta.

Pozdrawiam

Cytat:

nie we wszystkich
U mnie zamontowali pod akumulatorem, zaraz nad dolną (plastykową) obudową silnika.
To miejsce ma swoje zalet:
- reduktor nie przeszkadza w pracach przy silniku
- nie grzeje akumulatora
- nie zabiera miejsca ( u mnie to było ważne - ABS, klima, silnik 2,0)

wady:
- podobno większa opieszałość na gasssie - dłuzsze rurki połączniowe, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć........

Cytat:

A u mnie reduktor zamontowany jest za rozdzielaczem, między silnikiem a modulatorem ABS i jest tak super,bo w niczym nie przeszkadza. Za to wąż doprowadzający gaz dosilnika poprowadzony jest nad silnikiem,a dokładniej nad pokrywką świec i silnik krokowy umieszczony jest w jej centralnym miejscu,co mnie trochę denerwuje.

Ja mam reduktor pod zderzakiem z lewej strony. W firmie gdzie zakładałem gas przeważnie tam montują.

Cytat:
Ja mam reduktor pod zderzakiem z lewej strony. W firmie gdzie zakładałem gas przeważnie tam montują.

No to masz tak jak u mnie......