Nierówna praca silnika po jego nagrzaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od początku mojej przygody z Espero (3 lata 80 tysięcy) mam co jakiś czas następujące objawy. Odpalam silnik, wszystko jest super - pracuje na każdych obrotach wzorowo. Niestety wystarczy, żeby się nagrzał a wtedy przy utrzymywaniu stabilnych obrotów wyraźnie da się wyczuć nierównomierność w pracy. Tak samo jest na wolnych obrotach i w czasie jazdy (wtedy deilkatnie poszarpuje, zwłaszcza przy wolnej jeździe na wysokim biegu jest to wyczuwalne). Swego czasu sprawdziłem praktycznie wszystkie możliwe elementy zapłonu (cewka, impulsator, kopułka, kable, świece).
Ponieważ identyczne objawy są i na gazie i na benzynie zacząłem podejrzewać nieszczelności kolektora ssącego - możliwe li to?
Ewentualnie czujnik podciśnienia? Jakieś inne propozycje? Wszelkie sugestie mile widziane.
W najgorszym razie będę czekał aż samo przejdzie jak to już kilka razy bywało....

pzdr
Maciek

a jak z poziomem płynu chłodniczego?? to troszkę głupie ale może ma wpływ, niektórzy klubowicze uskarżali się na nierówne obroty na gazie i było to spowodowane niskim poziomem w/w płynu

Faktycznie jest niski!! Doleję.
Tylko, że nierówna praca jest także na benzynie - a może nawet na benzynie jest jeszcze gorzej (

Dzięki i pozdrawiam
Maciek

Ja też walczę z tym od poczatku moje przygody z Esperakiem - tylko , że u mnie wzorowo chodzi na wyższych obrotach, a deliktanie szarpie na jałowych po rozgżaniu - sprawdziłem WSZYSTKO - łącznie z wieloma diagnozami kompem i ...... NIC....
Mam też podejżenia na temat brania lewgo powietrza, może uszczelniacze wtryskiwaczy (ale nie widać wyraźnej nieszczelności). teraz się przyzwyczaiłem i tak jeżdżę - jak coś się dowiesz to koniecznie daj znać!!!!!!!

Jaco
A nie masz przypadkiem zbyt wczesnego zapłonu?
Komputer tego nie wykryje, a objawy bedą takie, ze silnik bedzie "dygotal" na wolnych obrotach

hmmm sprawdzałem już różne ustawienia zapłonu - metodą na tzw. pałe i nic to nie dało - może masz jakies sugestię - może nastawić go w jakiś szczególny sposób?????