| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-10-15 17:40:16 Ja to zrobilem odrazu po kupnie samochodu |
piotr-ek | 2003-10-15 17:52:03 A ktoś gdzieś kiedyś pisał, że skutkuje to wlewaniem wody do wnętrza podczas przejeżdżania przez kałuże. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-10-15 18:38:26 A ja mam uszczelki z otworkami w miejscach kanalików "sciekowych" i żadna woda mi się tam nie zbiera. Kupowałem je w DU za jakieś śmieszne pieniądze.
Poza tym obecnie robię drobne ogniska korozji i cały spód drzwi zabezpieczam pastą uszczelniającą, która całkowicie nie przepuszcza wody. Potem ją szlifuję i lakieruję. Nie ma śladu a ochrona bardzo skuteczna. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-10-15 19:03:46
Tylko o to chodzilo Witam. |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-10-16 18:51:24
To nie byl moj text, ale te uszczelki po cos tam sa
RICO__ ja mam 3 uszczelki - oryginalnie. 1-na główna wzdłuz dolnej krawedzi drzwi. 2 pozostale sa prostokatne wielkosci 2cm x 5 cm, ktore zakrywaja 2 otwory odplywowe w drzwiach. Tez zaobserwowalem takie zjawisko, ze po deszczu przy otwarciu drzwi wylewa sie woda (moze nie szklanka, ale zawsze) Zastanawiam sie po co sa te 2 uszczelki, ktore zakrywaja odplywy. Tak na logike odplywy sa raczej zamkniete, gdy sa drzwi zamkniete, a otwrte, gdy drzwi otwarte pozdrawiam |
piotr-ek | 2003-10-16 19:57:52 Dorwałem elektroniczny miernik grubości lakieru. Jutro będę wiedział ile w moim aucie jest jeszcze z oryginału. |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2003-10-17 07:27:25 Musze sie zapytac lakiernika przy odbiorze o ten miernik bo co to by byl za lakiernik bez takiego urzadzenia. Niestety mam przeczucie ze gdy zobacze wskazania tego urzadzenia to popadne w depresje |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-10-17 09:40:25 Ja podonbie jakl SpeedR użyłem kitu blacharskiego, wywaliłem nim cały zgrzew, uformowałem ładnie palcem Wody nie przepuszcza....ciekawe jak długo wytrzyma........zima tuż tuż |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-10-18 22:57:00 Piotrek jak wyniki pomiaru???? |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-10-18 23:01:06 Ja bym powiedział że bardzo mało - Piotrka esperak z tego co pamiętam ma dziure w progu Espero ma nie najlepsze blachy......ale bezwypadkowe zacznie się zamieniać w durszlak dopiero po wielu latach |
piotr-ek | 2003-10-18 23:02:27 Nie miałem kiedy go zrealizować... (żona=praca, ja=opieka nad dziećmi + weekendowe piwo) ale jutro około południa będą wyniki... aż się boję |
piotr-ek | 2003-10-19 12:15:12 Pomierzyłem i wyszła grubość lakieru od 170 do 190 mikronów (chyba???). Na elemencie który wiem, że był malowany wyszło od 150 do 240. Ogólnie badanie takie jest o dup...ę rozbić. Aby je prawidłowo przeprowadzić należałoby umyć auto, a przyrząd dotykać co 5 cm i zajęłoby to ze 2h. |
piotr-ek | 2003-10-19 22:58:03
Wbrew moim obawom wyszło, że z wyjątkiem bagażnika i kawałka jednego błotnika cała reszta jest oryginalna - albo dobrze pomalowana |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-10-20 19:33:11 Przepraszam, ze ciagne ten temat, ale nie daja mi spokoju uszczelki (klapki gumowe), ktore zatykaja odplywy na drzwiach - po 2 na kazde. Skoro ma woda wyplywac przez te otwory to po co tam montowano te prostokatne gumy? Czyzby po to, aby woda spod kol nie dostawala sie do drzwi przez otwory? Help, bo juz inwencja mi sie konczy, a o glupich pomyslach dotyczacych tych uszczelek nie bede wspominal |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2003-10-20 20:07:25 Te gumowe klapki juz odcialem tak jak mi lakiernik radzil, sadze ze te klapki tylko szkodzily, nie widze mozliwosci aby w tamto miejsce moglaby sie dostawac woda z kol |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-10-20 20:18:56 Chcialbym, zebys mial racje, bo ja tez troszke sobie je poprzycinalem, (po namysle i opowiesciach o tej wodzie, ktore sa prawdziwe!!) Jednakze podziele sie z Toba 1 - uwagą: 2 miesiace temu zakonserwowalem drzwi wewnatrz roztworem smaru grafitowego i oleju, a spod drzwi posmarowalem czyms w rodzaju bitexu, tylko bardziej plynne (zapomnialem nazwy), kolor czarny. Obecnie sprawdzalem, a spody drzwi sa zielone, czyli w kolorze nadwozia...co sie podzialo z tym smarem? Woda?? Ale skad? Z ulicy, z deszczu splywajacego po drzwiach...? |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2003-10-20 20:58:14 hmm... mozliwe ze szczatkowe ilosci wody sie tam dostaja ale watpie aby one wymyly ta warstwe zabezpieczajaca, przeciez aby zmyc smar to musi byc duzo wody pod duzym cisnieniem.
Przyciecie tych uszczelek watpie aby zle wplynelo na cokolwiek, po prostu udrozniamy kanaly wylotowe. Pewnie specjalisce DU chcieli aby przy otwarciu drzwi napierajaca woda w drzwiach "odgiela" lekko te uszczelki i wyplynela, ale jakos im to nie wyszlo |