Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lookita Corolla sedan Wieluń | 2003-10-27 08:47:47 Powoli się staję niewolnikiem mojej Toyki. Albo to jest normalne albo nie. Ponieważ kupiłem ją używaną to zmieniam sukcesywnie co jakiś czas jej części. Ale pojawiają się też moje wątpliwości gdy ją powolutku rozkręcam. Wymieniłem ost. Płyn hamulcowy ale jakoś wyszło, że nalałem jej w nóżki DOT 4 a nie jak piszą np. w Auto-Świecie Dota 3, co prawda w Toyce 7 generacji. Nie wiem czy to wielki błąd ale może wypowiecie się na ten temat. Nie widzę jakiejś różnicy ale chyba brzytew z hamulców to ona nie miała i nie ma. Klocki zjechane w połowie po przedniku sprawdzałem. Jednak jakoś coś od wymiany jak przejechałem jednorazowo 550 km coś mi się nie podobało w jej toczeniu się swobodnym po równym. I jak podlewarowałem to okazało się że lekko trą o tarcze klocki. Pomyślałem ,że zapowietrzyło się układzicho. Jednak jak odkręciłem kółeczko stwierdziłem ku memu zdziwieniu, że w Toyce tarcze są tylko przykręcone przez koło i szczęki!!!. W Lanim czy Poldku tak nie miałem i się zdziwiłem. Później przykręciłęm mocniej koła bo po wymianie oponek na zimowe słabiej gostek mi je skręcił , po mojej ingerencji jakby na 4 kołach puściło.Więc może sam sobie usterkę usunąłem a może i nie. Niemniej zastanawiam się , czy DOT 4 powinienem wymienić na 3. I czy faktycznie tak z tarczami jest.
Druga moja wątpliwość dotyczy wymiany świec . Otóż poprzednik nie wie po jakim czasie- przebiegu je wymianił ale ja wykręciłem je i były całe w nagarze.Nie wiem czy to od dawna tak się stało- od przebiegu i niewymieniania ich czy może coś mi się dzieje ze spalaniem i zapłonem. Wkręciłem Denso jakie zalecono mi i po jakiś 150 km są lekko czarne w okolicy elektrod. Powiem szczerze , że nie znam się na tym i być może to normalne a może nie. Czy mam kable wys. Napięcia wymienić a nie były od nowości wymieniane i na JAKIE. Dajcie znać , radę, za którą jestem i będę wdzięczny. |
![]() benezis Kiła Sportage 2.0 MR ... Żyrardów | 2003-10-27 09:11:27 Jak będziesz wymieniał klocki to przesmarój tłoczki (strzykawka z igłą i płyn hamulcowy wstrzyknij między uszczelkę a metalowy cylinderek. Jak dobrze pamiętam to na klockach powinny być sprężynki takie dwa druty wygięte w krztałcie litery V, będzie je widać po zdjęciy szczęk. Mocujesz je do przeciwległych klocków w takie małe otworki.
Jeśli chodi o nagar to coś jest nie w porządku. 1. Czy pali ci olej? 2. Na jakim oleju jeździsz? |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-27 13:07:50 Kończąc po Benezisie - możesz użyć DOT4 a nawet DOT 5.1 jeżeli warunki pracy mają być ciężkie (5.1 wytrzymuje powyżej 260 stopni). 5.1 , 4 i 3 można swobodnie ze sobą mieszać. Nie pomyl z DOT 5 - tego w żadnym wypadku nie używaj.
Jak czytujesz AŚ to w zeszłorocznym zdaje się numerze był cały artykuł o świecach i jak rozpoznać po ich wyglądzie stan silnika itd. Polecam. Pierwsze wrażenie- pali Ci olej - to o czym pisze Benezis. |