Rozbieranie tylnych drzwi w Avensis 98-00

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Zanim oberwę cokolwiek może mnie ktoś ostrzeże.
Wystarczy wykręcić wkręty czy są też jakieś zatrzaski ?
Czy korbka szyby schodzi razem z "płatem" plastykowej tapicerki ?
Czy uchwyt otwarcia drzwi trzeba zdemontować ? Jakieś zasadzki ?

Pzdr.

Ja mam z elektrycznym otwieraniem ale to bedzie chyba podobnie.
Zdejmowałem tapicerkę tylnych drzwi i nie miałem specjalnie żadnych problemów. Są tam dwie śrubeczki: jedna w zagłębieniu klamki a druga w zagłebieniu uchwytu (obie pod zaślepkami - ostrożnie bo są delikatne i łatwo je zarysować). Reszta trzyma sie na takich "rozporowych" kołkach z plastikowymi śrubkami, które należy lekko przekręcić o jakieś 90 stopni aby poluzować kołeczki. Potem tylko dół lekko do siebie i całość w górę aby uszczelka pomiędzy szybą a tapicerka ładnie wyszła.
Ja jeszcze musiałem odłączyć elektrykę i gotowe.

Piszę z pamięci więc jak coś się nie zgadza to sorki bo mogłem pomylić z przednimi, które też zdejmowałem. W przednich były jeszcze takie duże białe uchwyty na dole, które trzeba po prostu potraktować siłowo.

Pozdrawiam

Cytat:
2003-10-28 12:16:02, Pitrus pisze:
Ja mam z elektrycznym otwieraniem ale to bedzie chyba podobnie.
Zdejmowałem tapicerkę tylnych drzwi i nie miałem specjalnie żadnych problemów. Są tam dwie śrubeczki: jedna w zagłębieniu klamki a druga w zagłebieniu uchwytu (obie pod zaślepkami - ostrożnie bo są delikatne i łatwo je zarysować). Reszta trzyma sie na takich "rozporowych" kołkach z plastikowymi śrubkami, które należy lekko przekręcić o jakieś 90 stopni aby poluzować kołeczki. Potem tylko dół lekko do siebie i całość w górę aby uszczelka pomiędzy szybą a tapicerka ładnie wyszła.
Ja jeszcze musiałem odłączyć elektrykę i gotowe.

Dzięki. Ale przecież na obwodzie drzwi są wkręty, którymi płat plastyku wydaje się być przymocowany do samych drzwi ?!

Czyli oprócz wkrętów są jeszcze kołki ?

W przednich, na dole za kieszenią, tak. W tylnych przykro mi ale nie pamiętam. Jak by były to przy zdejmowaniu na pewno to wyczujesz.
Jednak przez dedukcję mogę stwierdzić, iż skoro w tylnych drzwiach nie ma kieszeni to i kołków nie bedzie bo to coś w rodzaju poprawienia mocowania na wypadek jak by ktoś zamykał drzwi ciągnac za schowek. Mi sie zdażyło i zgadnij?

Tak wyrwałem ten p... kołeczek i parę malutkich z obwodu. Zdenerwowany byłem i troszkę za ostro szarpnołem. Ale to inna bajka.........