Porównanie Corolli 1.4 VVTi i 2.0 D-4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeprowadzono test Corollek 1.4 97 KM z 2-litrowym dieselkiem 116 KM.

> tutaj jest tekst i zdjęcia z testu <

Strasznie dużo pali ten 116 konny dieselek
Cytat:
zużycie paliwa w zależności od ciężaru prawej nogi waha się od 5,7 w trasie, do 7,4 w mieście.

Mój Grzechotnik jest co prawda 110 konny ale w trasie spalanie wynosi 4,8 a przy jeżdzie miejskiej (po stolicy) 6,9

Spalanie zależy od wielu czynników (ciężar nogi, opony, włączone ogrzewanie szyb i klima, etc.), natomiast bardziej przeraziłem się ceną - 80.000 zł za auto klasy C to lekka przesada.

Racja, za te 80 kzł można kupić Ave z tym samym dieslem. Zresztą porównywanie tych wersji silnikowych chyba nie ma sensu. Do porównania z 1.4 znacznie bardziej pasowałby ten słabszy (i wyraźnie tańszy) diesel.
A na marginesie: diesel 90 KM ma pewnie sprężarkę o stałej geometrii i nie ma intercoolera. Czy tak?

Cytat:
2003-10-29 20:59:12, Aleks pisze:
Zresztą porównywanie tych wersji silnikowych chyba nie ma sensu. Do porównania z 1.4 znacznie bardziej pasowałby ten słabszy (i wyraźnie tańszy) diesel.

Albo tego dieselka porównywać z 1,6.
Cytat:
2003-10-29 20:59:12, Aleks pisze:
A na marginesie: diesel 90 KM ma pewnie sprężarkę o stałej geometrii i nie ma intercoolera. Czy tak?

Z tego co wiem 90 na pewno nie ma intercoolera - pozatym nie występuje w wersji Sol