| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-10-07 21:13:49 S³uchajcie..mam taki dziwny temat...
Instrukcja do mojej Tojki podaje, ¿e w uk³adzie ch³odzenia mie¶ci siê od 5 do 6 l cieczy ch³odz±cej... Ja dzi¶ przyst±pi³em do w³asnorêcznej wymiany tej cieczy a uprzednio do wyczyszczenia uk³adu specjalnym dodatkiem...Wiêc wyp³uka³em po tym ch³odnicê no i przyst±pi³em do zalania go nowym p³ynem (Shell). I teraz najzabawniejsze...wla³em go ³±cznie ok. 2,5 do 3l! Uk³ad zalewa³em na ciep³ym (nie gor±cym) silniku...Ale czy mimo tego ¿e silnik by³ ciep³y to nie jest to trochê dziwne, ¿e tylko tyle mi tego wesz³o?? Czy mo¿e jakie¶ czynno¶ci zwi±zane z wymian± jak±¶ ¼le wykona³em? Spuszczanie No nie wiem...czy ja có¶ ¼le zrobi³em? |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-10-07 22:05:43 Spuszcza³em poprzez odkrêcenie korka spustowego....
To chyba powinno wystarczeæ? Ale jak to "wtedy kiedy otworzy siê termostat...", to co w czasie pracy silnika odkrêciæ korek..??!! Lub inaczej...mam ten korek...czy tylko jego odkrêcenie skutecznie i w pe³ni opró¼ni uk³ad? Lub jeszcze inaczej...co i jak muszê zrobiæ, ¿eby w pe³ni opr¿niæ uk³ad... |
Lew2 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2003-10-28 20:05:28 U mnie s± 2 korki spustowe: jeden w ch³odnicy a drugi obok czujnika ci¶nienia oleju przy silniku. Odkrêca siê najpierw ten w ch³odnicy. Kiedy odkrêci siê ten drugi przy silniku wylatuje jeszcze mnówsto p³ynu. Pojemno¶æ mojego uk³adu ch³odzenia: 5.4 l. Podejrzewam, ¿e masz ten drugi korek, którego nie odkrêci³e¶ i zosta³ stary p³yn. Ten drugi korek zakrêca siê "na kleju", dla wiêkszej szczelno¶ci. P³yn siê wlewa do ch³odnicy anjpierw, odpala silnik do drugiego w³±czenia siê wentylatora, i uzupe³nia w zbiornku wyrównawczym. W ksi±¿ce pisze, ¿e w Carinie E - (silnik 4AFE) jest automatyczne odpowietrzanie uk³adu ch³odzenia. Chyba wszystko powiedzia³em. |