MotoNews.pl

KONKURS bez nagrod.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaki wspolczynnik oporu powietrza ma POlonez CARO??
Moze sie wyglupiam i wszyscy to wiecie ale moze sie myle.

Heh, widzę że masz jakąś manię na tym punkcie, dreX... czyżbyś nadal bawił się programem Car Test?

Miałeś kiedyś Omegę? Tak jakbym Cię kojarzył z LOB...

Co do CX Poldka, to nie chcę skłamać, ale było to już na forum i .... z tego co pamiętam w granicach 0,35....

Pytanie nr2: Kto go zaprojektował?

Cytat:
2005-01-16 11:48:14, dreX pisze:
Jaki wspolczynnik oporu powietrza ma POlonez CARO?? Moze sie wyglupiam i wszyscy to wiecie ale moze sie myle.

Heh... google twoim przyjacielem... http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cx+polonez&btnG=Szukaj+z+Google&lr= i pierwszy link od gory
Cx- 0.4

Cytat:
2004-04-17 23:31:10, zenolop pisze:
Poprawiłem nieco bazę bo polonezy (wszystkie) miały współczynnik oporu powietrza [COEFFICIENT OF DRAG] cx=0.40 co jest nieporozumieniem. Zmieniłem na 0.38 co jest bliżej prawdy ale... No właśnie jaki jest współczynnik cx dla naszych gablotek (z uwzględnieniem modeli)??? Swego czasu gdzieś o tym pisali, ale szukałem bez rezultatów.

Cytat:

Nabaubab pisze:
Wydaje mi się, że Borewicz miał właśnie 0.4,125p 0.44, a Caro 0.36 ale nie jestem pewien.

Jak widać zdania są podzielone... ale te 0,36-38 raczej jest realne....

Cytat:
2005-01-16 11:56:08, xyz1qwered pisze:

Po glowie mi chodzi ze projektowali go wlosi

Pare linkow nizej znalazlem cos takiego:

Cytat:
2005-01-16 12:02:24, el_comendanto pisze:
Pare linkow nizej znalazlem cos takiego:

Fajna nazwa dla karawanu:bella.

Cytat:
2005-01-16 12:04:42, xyz1qwered pisze:
Fajna nazwa dla karawanu: bella.

3 FSO based funeral cars by a company named Bella.

Bella to nazwa firmy pogrzebowej

Cytat:
2005-01-16 11:48:14, dreX pisze:
Jaki wspolczynnik oporu powietrza ma POlonez CARO?? Moze sie wyglupiam i wszyscy to wiecie ale moze sie myle.

gdzies kiedys czytałem ze 0,35 ... i na pewno bedzie cos kolo tego bo na pewno mniej niz 0,4 , mały fiat mial 0,43

Cytat:
2005-01-16 12:12:42, kowalma pisze:
3 FSO based funeral cars by a company named Bella. Bella to nazwa firmy pogrzebowej

Nie Bella to nazwa firmy produkującej karawany na bazie m.in. trucka. W ltach 80 tych zaczynali od kasków motocyklowych itp.....

Hmm... ciekawi mine to w takim razie:
"Also from Bella, an Opel Astra Classic hearse. "

Jeszcze jedno ciekawe:

Fiat 125

[ wiadomość edytowana przez: kowalma dnia 2005-01-16 14:24:23 ]

Cytat:

Ital Design

no znalazłem źródło : "Auto - technika motoryzacyjna" nr 4/2000
kilka przykładów z tabelki :
Daewoo Espero 0,32
Fiat 126p 0,47
Fiat UNO 0,34
PF 125p 0,42
Polonez 0,35
Tavria 0,37
Golf I 0,42
R. Megane I 0,33

Rozumiem, ze w tym zetsawieniu mowa jest o Caro. Reszta polonezow chyba ma nieco gorsze wspolczynniki.

Cytat:
2005-01-16 15:56:52, KiLeR pisze:
Rozumiem, ze w tym zetsawieniu mowa jest o Caro. Reszta polonezow chyba ma nieco gorsze wspolczynniki.

tam pisało tylko FSO Polonez ale tez mi sie tak wydaje, to by sie zgadzało ze Polonez MR78 ma Cx 0,4 a Caro juz 0,35

Cytat:

Napewno Włosi.
Ale niewiem czy wiecie ale Lancia Delta to miał byc Polonez!!
Podczas czytania ksiazki "Pojazdy włoskie" wyczytałem ze pozniejsza Lancia była pierwszym projektem dla Polaków.

A projektował go chyba Giugiario czy jak mu tam.
Tez było własnie opisane.

Cytat:
2005-01-16 16:07:11, krasek pisze:
Napewno Włosi. Ale niewiem czy wiecie ale Lancia Delta to miał byc Polonez!! Podczas czytania ksiazki "Pojazdy włoskie" wyczytałem ze pozniejsza Lancia była pierwszym projektem dla Polaków. A projektował go chyba Giugiario czy jak mu tam. Tez było własnie opisane.

a nie na odwrót ze to wlasnie Polonez mial byc Lancia Delta ?? a projektował oczywiscie, że Giugiario

Cytat:
a nie na odwrót ze to wlasnie Polonez mial byc Lancia Delta ?? a projektował oczywiscie, że Giugiario

Tak Lancia miała byc Polonezem a Polonez Lancia,ale ze był brzutki(wg włochów) zamienili auta i tak zostało.

A teraz projektował CHEVROLETY (Aveo,Lacetti,Evanda) z "pięknym" znakiem pod maska - GM DAEWOO

Daevroletty czyli. Co tam bylo do projektowania? Lifting starych DU zrobili i nakleili znaczki Cheviego. Jak juz zjechaly z zoltej tasmy produkcyjnej to wstawili je do salonow Opla.