Pytanie o gaz 2gen.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, mam silniczek 1.6 16v zetec i chciałbym założyć gaz. Z racji tego że sekwencja droga, wpadłem na pomysł żeby założyć 2gen. Problem w tym ze mam plastikowy kol. ssący. Moje pytanie brzmi, co muszę wymienić i jakie są tego koszta, żeby założyć gaz 2gen. Będę wdzięczny za każdą pomoc

nic nie musisz wymieniać, wystarczy założyć.
Swoją drogą ceny sekwencji spadły, za 2k można już założyć, raczej nie pchałbym się w generacjon tfu

sekwencja - ja zmieniałem II gen na sekwencję w mojej viki i powiem że nie ma porównania

Jak założy dobry gazownik, nie powinno (co nie daje gwarancji) się nic stać ani dziać.

Przy dzisiejszych cenach założyłbym sekwencję. Nie kosztują już tyle co kiedyś, wręcz tyle co kiedyś 2 generacja.

panowie, a można założyć używaną instalację?

Cytat:
2008-02-12 22:06:25, bobas_sk pisze:
panowie, a można założyć używaną instalację?

jak dostaniesz na to homologacje

P.S.
jakbyś potrzebował kompa BINGO-S i reduktora to posiadam takowy

Cytat:
2008-02-12 21:38:39, bobas_sk pisze:
Panowie, mam silniczek 1.6 16v zetec i chciałbym założyć gaz. Z racji tego że sekwencja droga, wpadłem na pomysł żeby założyć 2gen. Problem w tym ze mam plastikowy kol. ssący. Moje pytanie brzmi, co muszę wymienić i jakie są tego koszta, żeby założyć gaz 2gen. Będę wdzięczny za każdą pomoc

jak sam zaznaczyłeś problemem jest kolektor ssący....
Chcesz to zakładaj.....Ale jak ci strzeli to będziesz do gazownika jeździł że zjeb....robote...
To jest tak jakbyś chciał mieć alusy i kupił tylko 3 szt i 1 stalową bo drogie są...

Cytat:
2008-02-12 22:09:18, djtados pisze:
jak sam zaznaczyłeś problemem jest kolektor ssący.... Chcesz to zakładaj.....Ale jak ci strzeli to będziesz do gazownika jeździł że zjeb....robote... To jest tak jakbyś chciał mieć alusy i kupił tylko 3 szt i 1 stalową bo drogie są...

dlatego pytam co sie nie znam czyli polecasz wymianę na plastikowy??

Cytat:
2008-02-12 22:09:03, lukas_s pisze:
jak dostaniesz na to homologacje

a takie coś dałoby radę?
KLIK 1
KLIK2

ew. jakie są konsekwencje jazdy z gazem bez papierka i wbitej notki do dowodu rej. ?

Cytat:
2008-02-12 22:15:16, bobas_sk pisze:
a takie coś dałoby radę? KLIK 1 KLIK2 ew. jakie są konsekwencje jazdy z gazem bez papierka i wbitej notki do dowodu rej. ?

wszystko ładnie pięknie ale licz jeszcze w pierwszym przypadku zbiornik i przewód do gazu

w 2 przypadku instalacja tez nie ma przewodu miedzianego z butli do wtrysków

ktoś to musi też założyć

a co do konsekwencji no na pewno jakieś będą a jakie to zależy od humoru niebieskich, diagnostów itd itp

Cytat:
2008-02-12 22:15:16, bobas_sk pisze:
a takie coś dałoby radę? KLIK 1 KLIK2 ew. jakie są konsekwencje jazdy z gazem bez papierka i wbitej notki do dowodu rej. ?

wszystko dało by rade...
Jak się znasz to sam możesz założyć i śmigać....
Jedynie co ci zrobią to albo dowód zabiorą albo przeglądu nie przejdzie...
Te instalacje to jest część z tego co potrzeba..

Cytat:
2008-02-12 22:22:07, djtados pisze:
Te instalacje to jest część z tego co potrzeba..

a co jeszcze do tego potrzeba?
pewnie ze tego sam nie założę i będę musiał popytać gdzieś u mechanika

ty masz kolektor ssący plastikowy czy dolot do kolektora masz plastikowy. to sa dwie rozne rzeczy. Jezeli jest tak jak mowisz to przy strzale gazu rozwali ci ten KOLEKTOR natomiast jezeli masz tylko dolot do kolektora plastikowy a sam kolektor jest metalowy ( tak jak w moim przypadku) to przy strzale gazu ( stare przewody lub swiece lub inna przyczyna strzelania) rozwali ci tylko ten plastikowy dolot ktory kupisz za 30 - 50 zł. Ale lepiej tak jak koledzy mowią załóż sobie sekwencje. ja mam 2 generacje i nie narzekam ale juz musialem wymieniac ten dolot bo mialem strzal i dolot do kolektora został rozwalony...

Cytat:
2008-02-12 22:24:11, bobas_sk pisze:
a co jeszcze do tego potrzeba? pewnie ze tego sam nie założę i będę musiał popytać gdzieś u mechanika

Tak jak lukas napisał :
do calości należy:
przód(reduktor,, ew zawór gaz, listwa wtryskowa, komp, silniczek krok, węze przyłączeniowe, oaski, trójniki,centralka)
miedzianka pod spó, zbiornik+ wielozawór, zawór tank.....
Oczywiście zależy jaką zakładasz instalacje
I Troche wiedzy....
Mechanicy rzadko się na gazie znają....

Cytat:
2008-02-12 22:28:34, krzysiek21op pisze:
ty masz kolektor ssący plastikowy czy dolot do kolektora masz plastikowy. to sa dwie rozne rzeczy. Jezeli jest tak jak mowisz to przy strzale gazu rozwali ci ten KOLEKTOR natomiast jezeli masz tylko dolot do kolektora plastikowy a sam kolektor jest metalowy ( tak jak w moim przypadku) to przy strzale gazu ( stare przewody lub swiece lub inna przyczyna strzelania) rozwali ci tylko ten plastikowy dolot ktory kupisz za 30 - 50 zł. Ale lepiej tak jak koledzy mowią załóż sobie sekwencje. ja mam 2 generacje i nie narzekam ale juz musialem wymieniac ten dolot bo mialem strzal i dolot do kolektora został rozwalony...

a jak kolektor metalowy rozwali???

okey, dziękuje za pomoc przemyśle to wszystko jeszcze raz jak ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł to piszcie

Cytat:
2008-02-12 22:35:01, djtados pisze:
a jak kolektor metalowy rozwali???

nie metalowego nie rozwali. bez obaw.

Cytat:
2008-02-12 22:37:22, krzysiek21op pisze:
nie metalowego nie rozwali. bez obaw.

O flaszke???

Cytat:
2008-02-12 22:38:03, djtados pisze:
O flaszke???

albo o dwie. ale spiryt 95 %. przyjmujesz zakład?? ja mialem kilka strzałów i kolektor jest cały natomias dolot musialem niestety wymienic bo uszczelnianie go lub jakiekolwiek naprawianie w gruncie rzeczy nie ma sensu... to tylko odwleka wymiane

Cytat:
2008-02-12 22:43:02, krzysiek21op pisze:
albo o dwie. ale spiryt 95 %. przyjmujesz zakład?? ja mialem kilka strzałów i kolektor jest cały natomias dolot musialem niestety wymienic bo uszczelnianie go lub jakiekolwiek naprawianie w gruncie rzeczy nie ma sensu... to tylko odwleka wymiane

to kiedy flaszka u mnie będzie....
Dodam że mam zdjęcia