MotoNews.pl

Ubytek oleju, zgrzyt sprzegla przy ruszaniu oczyw. z 1-dynki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przebieg auta: 134 000, olej mobile polsyntetyk, stwierdzilem ubytek i jestem zaniepokojony
zgrzyt sprzegla pojawiasie tylko przy jedynce w momencie ruszania, pozycja sprzegla gorna

czy kto ma podobne doswadczenia
z gory dzieki za odpowiedz

pzdr

Ale ten olej to w silniku czy skrzyni biegow ?

sprawdź na jałowym przy otwartych drzwiach i masce czy zabawa sprzęgłem zmienia dźwięk, prawdopodobnie kończy się łożysko, może i tarcza sprzęgła, może tak być mimo że niby sprzęgło trzyma i się nie ślizga. A co do oleju to ubyło w skrzyni czy silniku ?

Ale chyba wymieniałeś kilka razy ten olej przez te 134000 km bo jak nie to napewno jest ubytek. A tak naprawdę to kiedy wymianiałes olej i po jakim przebiegu stwierdziłeś ubytek. Pisze o oleju w silniku bo w skrzyni biegów to trudno określić poziom.

sorry,
oczywiscie chodzi o olej w silniku
co do sprzegla, w warsztacie nie ASO, mechanik twierdzi, ze mial identyczny przypadek, rozbieral sprzeglo, zmienial na nowe i dzwiek/zgrzyt metaliczny pozostal, wedlug niego nie powinienem sie tym przejmowac, ale w moim przypadku nie jest to latwe. Aha zjawisko zgrzytu jest sporadyczne.
Sprzeglo poza tym nie wydaje zadnych dziwnych dzwiekow, sprawdzalem przy otwartych drzwiach na biegu jalowym itd.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i oczywiscie temat jest otwarty

Pozdrawiam wszystkich

Ubytek oleju zależy ile na ile kilometrów czy jezdzisz na gazie i czy mocno ciśniesz.
Co do tego dzwieku to napisz dokładniej jakiego typu to dzwiek, czy np pojawie sie jak masz skrecone koła, czy ruszasz pod górke czy po chamowaniu. Czasem takie metaliczne stukniecie pojawia sie jak ruszaż po chamowaniu i winne sa wtedy klocki. Miałem właśnie tak u siebie, dzwiek sie nasilał ja jechałem do tyłu i po zatrzymaniu startowałem, wymieniłem klocki i po sprawie.

Napisz coś wiecej

Ja mam jak odpale auto i wrzuce jedynke i sprzęgło puszcze tak w około 90% to mam taki przdęk,jakby jakaś sprężynka strzelała,też niewiem co to jest.

zgrzyt jest tylko przy kazdym ruszaniu z miejsca, nawet gdy nie bylo ostrego hamowania, brzmi to jak tarcie metalu o metal, w czasie jazdy, przy zmianie biegu wszystko jest OK

olej wymienilem miesiac temu, przejechalem ok. 4000 km, ubytek rzedu 150/200 ml, to jest tyle samo ile przejechalem na gazie (nowa instalacja), nie jezdze ostro, od czasu do czasu powyzej 150 km/h

pozdr

Cytat:
olej wymienilem miesiac temu, przejechalem ok. 4000 km, ubytek rzedu 150/200 ml, to jest tyle samo ile przejechalem na gazie (nowa instalacja), nie jezdze ostro, od czasu do czasu powyzej 150 km/h

To na moj gust Twoje auto normalnie zuzywa olej, ale skąd wiesz z taka dokladnoscia ? A może ten zgrzyt to nie od sprzęgła tylko łożysko w przednim kole ?

Takie zuzycie to nie zużycie , a to tarcie , może tarcza sprzegła sie kończy.

jesli chodzi o to, skad wiem ile, przeliczylem, 3,5 l to full, polowa miarki to 3,5:2=1,75; 1,75:2=0,855, itd., oczywiscie nie liczyle tego co jest pod kreka "L"

pozdrawiam

Nie chce cie martwić, ale u mnie do silnika wchodzi 2,8 litra a na miarce miedzy L a F jest dokładnie litr, lepiej dolej oleju tak zebyś miał pełen stan i zobaczysz ile ci weszło.

Cytat:
2003-11-18 14:23:46, kasjan pisze:
jesli chodzi o to, skad wiem ile, przeliczylem, 3,5 l to full, polowa miarki to 3,5:2=1,75; 1,75:2=0,855, itd., oczywiscie nie liczyle tego co jest pod kreka "L"

pozdrawiam

Źle liczysz
Między L a F jest 1l. Przynajmniej w 2.0. Z tego co pamiętam, to w 1.6 też.
Tak na marginesie, jak się sprawuje sekwencyjny gazik ? Osiągi/spalanie itp. ?
Może podjedź na spocik w Wawie. Ktoś Ci pewnie osłucha te zgrzyty
Pozdro.

instalacja jest dosyc nowa, przejechalem dopiero lekko ponad 4000 km , moim zdaniem jest b. dobrze, spalanie jest w granicach 11l/100km, przy jezdzie mieszanej z przewaga na miasto,
w zasadzie nie ingerujesz w obsluge, wszystko odbywa sie automatycznie

chetnie wpadne na spotkanie, wpierw musze sie zorientowac kiedy, gdzie itd.

pozdrawiam