Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2004-03-18 01:21:04 Czy ktoś wie w końcu jak to jest, jak kupuje się wóz na części, bez OC i nie chce się wozu rejestrować i ubezpieczać. W prawie ubezpieczeniowym http://bremak.republika.pl/1-02.pdf widnieje Art 31 par 3,który mówi o tym, że jeżeli kupuje się zarejestrowany wóz bez OC, to należy go zarejestrować w dniu nabycia.
Jaka jest zaś okienkowo-urzędnicza praktyka ? Lepiej zanieść numery na szrot i wziąć zaświadczenie o złomowaniu, czy siedzieć cicho ? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-03-18 01:37:28 Lepiej zanieść. Tylko, że za to się na ogół płaci. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-03-18 15:02:22 Niestety w tym roku kradną tak samo jak w poprzednich. Szkoda że Twoje autko też ktoś ukradnie i będziesz musiał zgłosić ten fakt na policji, wyrejestrujesz autko na podstawie papierów od nich, ale autka niestety pewnie nie znajdą i umorzą sprawe po miesiącu ze względu na brak postępów w śledztwie albo wogóle sie za to nie zabiorą bo wartość autka za mała ![]() Good luck ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-03-19 13:19:31
Troche sie pogubiłem. Najgorzej jak ukradną na drugi dzień po dacie zakupu, która wcale nie musi się pokrywać z terminem fizycznego przekazania auta ![]() To oczywiście tylko jedna z możliwości, IMHO najtańsza i prosta. Są też inne sposoby, jak kto woli ![]() |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-03-19 14:12:28 Wiesz Lajka!!!!
Dziury w prawie sa potrzebne!! A ze sa i sie znajda to oczywiste wiec - lepiej zyc w zgodzie z prawem!! Samochody do wartosci 1000 zl nie podlegaja obowiazkowi skarbowania w Urzędach Skarbowych i tu jest dziura w prawie ktora mozna wykorzystac - np sprzedajac samo nadwozie a silnik pozostawiajac. [ wiadomość edytowana przez: anmimo dnia 2004-03-19 14:24:46 ] |
![]() Rally Polonez 1.4Gti16v Warszawa | 2004-03-20 15:46:32 Ja tam zrobiłem tak-kupiłem poldka 92-był bez oc i przeglądu,dalej załadowałem na lawetę i zawiozłem na zamknięty teren prywatny(warsztat).Nie rejestruje go bo i po co......potrzebowałem parę frutów z niego,oc też nikomu nie potrzebne bo stoi na prywatnym terenie(w zasadzie to już nawet nie stoi tylko leży ![]() Skarbówki też nie płacę bo wartość auta nie przekroczyła 1000zł w momencie zakupu.Jedyne co mam to twardy dowód poprzedniego właścicela i umowę do następnego i wreszcie umowę że ja kupiłem od następnego.Nawet skarbówka się nie ma jak przyczepić że wartość zaniżona-bo w umowie wpisane jest"auto powypadkowe i powypadkowe". Teraz tylko się zastanawiam jak legalnie przełożyć z niego silnik ....... ![]() ![]() |
![]() Rally Polonez 1.4Gti16v Warszawa | 2004-03-20 22:14:14 Hmm-ale po cholere mi opłacać zaległe oc za te auto......nie rozumie......przecież ono nie ma jeździć.A tak wogóle to przegląd i oc w aucie które kupiłem skończyło się jakoś w czerwcu 2000roku. ![]() |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2004-03-22 09:45:58 Po ostatnim bumie cenowym na zlom wiele sachodow tam stracilo zycie.
Na jednym ze zlomow widzialem kartke, do wyrejestrowania samochodu sa potrzebne, zaswiadczenie ze zlomu, dowod rejestracyjny, wazne OC. To daje do myslenia!! |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-03-22 12:26:15 Żeby nie płacić OC trzeba auto wyrejestrować. Aby to zrobić wystarczy zdjąc z nadwozia tabliczkę z numerami i oddać jąna złomowisku. Tam za "umowną opłatą" dostaniemy kwitek, że złomowaliśmy pojazd - z nim idziemy do wydziału komunikacji, wyrejestrowujemy i już. Tak zrobił mój sąsiad ze swoim Żukiem, który nadal stoi u niego w ogródku. |
![]() dominikr Miłośnik FSO Espero 1.5 16V, Ład ... Rawa Mazowiecka | 2004-03-22 14:27:22 Być może będę miał okazję kupić klasyka, któru stoi u gościa za stodołą (na razie tylko wiem od kumpla gdzie to auto stoi, ale nie byłem tam i nie znam szczegółów). Mam związku z tym pytanie: Jeśli auto jest wyrejestrowane, a ja bym je kupił i przywrócił do pierwotnego stanu to czy da się zarejestrować taki samochód jako pojazd unikalny (zwykłe tablice, pojazd wprowadzony do rejestru zabytków) lub jako zabtek i jakie dokumenty do tego byłyby potrzebne? |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-03-22 14:38:04 Hmmm to może i ja się wypowiem...
Żeby nie płacić OC nie trzeba wyrejestrowywać auta... mój poprzedni fiat oficjalnie wciąż istnieje... A w praktyce jest tak że jego silnik jest w obecnym fiacie a numery nadwozia leżą gdzieś w piwnicy... Jeśli masz papiery (dowód) nowego silnika to idziesz do urzędu i prosisz o zmiane wpisu nr. silnika w dowodzie/ew.wydanie nowego dowodu. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-03-25 02:53:53 Przeczytałem własnie artykuł o tym cholernym OC. Wynika z niego że od 1 stycznia żeby przerejestrować lub zezłomować auto ono musi mieć ważne OC ![]() ![]() |