Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Syloj Pold 90' Nowe | 2002-12-29 19:22:56 Czy jest możliwość i czy zdają efekty zamontowanie samych ksenonowych żarówek w krutkie światła do polda 4 lampowego z 90r. w celu uzyskania lepszych świateł? |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-12-29 21:48:06 Nie warto. Prawdziwe ksenony wyposażone są w przetwornik który wytwarza napięcie 20000 V. Do Poldka mozna coś dobrać regenerowanego za ok 600 zł. |
![]() leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2002-12-30 21:47:52 Twój kuzynek jest po prostu genialny - podobno ![]() |
![]() Andrzej_Zamosc Citroen Xantia/Traba ... Corby,Northants,UK | 2002-12-30 21:52:07 Syloj
Dobrze ze napisales podobno... U mnie tez sie kasy na ulicy nie znajduje na ulicy,wiec wole miec normalne H4,ktore swieca duzo lepiej niz np. u ojca w Xsarze,czy kolesia w UNO,niz jakies tam zarowki just_like_ksenon ;o) Jak sie nie ma co sie lubi,to sie jezdzi na czym sie ma. ![]() Pozdrowionka |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-30 23:17:49 Oczywiście że są takie komplety żarówek ksenonowych wraz zapłonnikiem i przewodami do podłączenia, trzeba tylko powiekszyć gniazdo pod żarówke, wlkejamy ją i już jest.
Fakt że dają one mocniejsze światło, ale użuwanie ich grozi utratą dowodu w spotkaniu z policją nie mówiąc już o przejściu przegładu. -Po pierwsze po zastosowaniu takiego zestawu, w zwłykłym reflektorze świateł mijania, nie ma granicy światło cienia, -Po drugie światła takie przekraczają ponad stukrotnie wartości dopuszczalne oślepiania innych użytkowników dróg, -Po trzecie, wrazie wypadku (np:po czołówce), gdy ubezpieczyciel stwirdzi że w chwili wypadku zastosowane były takie żarówki nie wypłaci odszkodowania z tytuły OC i AC, -Po czwarte, lampy z żerówkami ksenonowymi powiny mieć ciągła i płynna regylacje wysokości świateł oraz system samoczynnego czyszczenia. I to chyba tyle z technicznego i prawnego punktu widzenia na te niby światła ksenonowe. Mi jest poprostu żal takich ludzi, co montują takie żarówki w zwykłych lampach. Myśla pewnie że sa lepsi od innych użytkowników dróg, bo mają ksenony, a według mnie to oni mówią wszystkim oślepianym " mam was w du..." |
![]() Mach Miłośnik FSO B40CEB Lpg/ C20NE Szczecin | 2002-12-31 14:22:27 Syloj,
znajdź temat o żarówkach w "archiwum", załóż philipsy +50% po 30 PLN i bedziesz miał jasno przed oczyma. A i przegląd przejdziesz a Janio nie bedzie musiał użyć młotka. |
Maciej_K Caro + Kraków/Nowy Sącz | 2005-01-13 15:26:28 Mam oferte Real w ręce i jest napisane "Komplet 2 żaróek H4 Xenon" cena 20 zł
A może ktoś montował do poloneza takie żarówki i wie jak świecą ? ![]() |
![]() Focus Peugeot 206 Warszawa | 2005-01-13 15:59:30 Tylko uwazaj na istalacje elektryczna po zamontowaniu takich zarowek... Slyszalem ze lubia spalic cala elektryke... |
automatic | 2005-01-13 16:12:40
tam są halogenki- świadczy to o imitacji barwy ![]() |
Maciej_K Caro + Kraków/Nowy Sącz | 2005-01-13 16:26:19 Macie razcje. Troszke poszukałem po necie i poczytałem i z reguły napotykałem opienie że te żarówki "Xenon" tak naprawdę nie są zarówkami xenonowymi. Do Xenonów jest zupełnie inna instalacja a koszt załozenia jej w polonezie jest ogromny. Osoby które założyły niby xenony narzekały a osoby które zakładały 90/100W zarówki miały potopione kostki, klosze, przewody. Tak wiec w tym momencie najlepszym wyjściem jest zakup firomwej żarówki przykładowo Philips +50%. która bedzie dawał oczekiwany efekt.
|
![]() Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2005-01-13 16:30:33
W ofercie to różne bzdury piszą. Lampy ksenonowe wymagają odpowiedniej instalacji podwyższającej napięcie. Pozatym nie sa to żarówki a lampy wyładowcze. Więc te w realu to sa najzwyklejsze zarówki nazwane xenon które dzieki powloce mogą mieć lekko zbliżoną barwe światła do lamp xenonowych. ![]() Tak wygląda żarowka H4 ![]() a tak wygląda lampa xenonowa |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-01-13 16:51:28 Kupowałem od gościa lampy soczewkowe. Klient zajmuje sie przeróbkami reflektorów na prawdziwe xenony, stąd też ma masę wkładów projekcyjnych w sprzedaży(już od 50- 60 zł za parę). I właśnie on mnie poinformował że jednak są do nabycia żarówki do reflektorów halogenowych które zawierają xenon. Nie są to jednak lampy wyładowcze tylko zwykłe żarówki. Generalnie pic na wode, drogie (H-7 cena rzędu 100 zł za szt) raczej nie warte tej ceny. Ale są . Jest też również 20 razy tyle żarówek halogenowych imitujących efekt xenonów i te posiadają barwione w różny sposób szkiełka. Te pozostawił bez komentarza, bo wiele z nich nie ma homologacji i można za to stracić dowód rejestracyjny.
W kwestii poprawy oświetlenia. Ostatnio zakupiłem szkła do reflektorów carówkowych (15 zeta szt na żeraniu) i po rozebraniu i wyczyszczeniu starego reflektora wkleiłem nowe szkło. I jestem zadowolony bo poprawa świecenia jest ogromna (to jest ten sam reflektor z ta samą żarówką tylko jest czysty i ma nowe szkło). Nawet montaż mocniejszych żarówek w stary reflektor nie dał takiego efektu jak czyszczenie i wymiana szkła , które jakimś dziwnym trafem zbrązowiało i przez to straciło na swej przepuszczalności. |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-01-13 16:56:56
Miałem kiedyś 100/150W. Po 3 tygodniach używania zarabiałem nowe kostki elektryczne. Zostanę przy serii ![]() |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-01-13 17:16:23 A ja niedawno zobaczyłem, że w Kratexie poprzedni właściciel zamontował niebieskie żarówki 90/100W. To że były niebieskie mi nie przeszkadzało, ale teraz jak zobaczyłem kostki, które stały się lekko brązowe to stwierdziłem, że ja tez wole standardowe napięcie. A barwa - no cóż - mi sie niebieskie podobały. Teraz mam Philipsy +30% i nie świecą za rewelacyjnie więc niedługo zmieniam na Tungsramy + 60% (cena umiarkowana - zobaczymy jak ze świeceniem)... |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2005-01-13 17:35:21
to konkretna spawarka musiała być aż biało na drodze chyba było ? ![]() ![]() ![]() |