Instalacja radiowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako ze niedlugo rozbuduje moj 'system' audio o wzmacniacz, wiec zanosi sie na okablowanie auta. Wzmacniacz bedzie trzykanalowy i napedzal bedzie przedni zestaw dwudrozny i suba w bagazniku. Czeka mnie troche zabawy z ciagnieciem kabli
Czy ktos orientuje sie, gdzie jest drugi koniec przewodow od wzmacniacza i jak sa polozone? Przy kostce ISO sa dwa wtyki RCA, ale nie wiem, gdzie szukac drugiego konca.

Ale mam nadzieje ze masz inne glosniki niz standardowe... bo gdybys wzmaka dawal do fabrycznych to by raczej kaszana wyszla

Cytat:
2004-02-06 22:03:37, RICO__ pisze:
Ale mam nadzieje ze masz inne glosniki niz standardowe... bo gdybys wzmaka dawal do fabrycznych to by raczej kaszana wyszla

Fabryczne juz dawno sa na zasluzonej emeryturze. Pisalem w poprzednim poscie, ze mam zestaw dwudrozny z przodu. Tweetery w oslonie lusterek, a w drzwi (oczywiscie wygluszone ) glosniki 16cm. Troche roboty bylo z dorobieniem pierscieni z MDF'u, ale wszystko fajnie wyszlo i gra naprawde super.

A tak a propos pytan o rozmiar glosnikow, ktore sie od czasu do czasu przewijaja na forum (sam sie o to pytalem ), to zastosowanie pierscieni o grubosci 22mm umozliwia wstawienie praktycznie dowolnych szesnastek w drzwi. I odbywa sie to bez powaznych ingerencji w boczek. Wystarczy troche powiekszyc otwor w panelu, ale z zewnatrz tego nie widac.

Jeżeli to jest trzykanałówka, a masz porządne radyjko to przód podłącz pod radio i faderem trochę je przycisz by jedynie uzupełniały scenę dźwiękową.
Zmień tylne głośniki i je podłącz do wzmaka...
Tak dla przykładu powiem co i jak mam u siebie :
Przód : Pioneer 13 cm, chodzą pod radiem i są wyciszone lekko - tak jak napisałem uzupełniają scenę dźwiękową...
Tył : Naprawdę dobre głośniki Boschmann trójdrożne, mające ładny środek i dyskotekową górę i dodatkowo tonsilowskie fluidy w oddzielnej budzie z filtrem górnoprzepustowym.
Oczywiście odpowiedni skonfigurowany wzmacniacz z crossem na górę i dół do tuby ( czterokanałówka, a tak naprawdę teraz trzy bo bass chodzi na mostku ). Całość dobierałem i dostrajałem filtry we fluidach tydzień by uzyskać ulubione dla mnie dykotekowe brzmienie ( a nie każdy takie lubi bo to typowa "wanna" - mówię o wykresie słyszalnego pasma - ale takie chciałem )
SpeedR - Tobie pewno takie rozwiązanie się nie spodoba
Kumpel, który słucha rocka mówi że to profanacja dźwięku - takie typowe umca umca... Jak jadę to w lusterkach nic nie widzę bo wizura mi się rozmazuje na maxa.
Ale oczywiście zależy jak chcesz aby to zagrało i jaką muzę preferujesz...
Kombinuj i znajdź najlepsze rozwiązanie pod Twoje uszy...

A moja żona wysiada z auta po moim bassowaniu jak pijana

Cytat:
2004-02-06 22:36:18, DeeJay pisze:
Jeżeli to jest trzykanałówka, a masz porządne radyjko to przód podłącz pod radio i faderem trochę je przycisz by jedynie uzupełniały scenę dźwiękową.
Zmień tylne głośniki i je podłącz do wzmaka...
Tak dla przykładu powiem co i jak mam u siebie :
Przód : Pioneer 13 cm, chodzą pod radiem i są wyciszone lekko - tak jak napisałem uzupełniają scenę dźwiękową...
Tył : Naprawdę dobre głośniki Boschmann trójdrożne, mające ładny środek i dyskotekową górę i dodatkowo tonsilowskie fluidy w oddzielnej budzie z filtrem górnoprzepustowym.
Oczywiście odpowiedni skonfigurowany wzmacniacz z crossem na górę i dół do tuby ( czterokanałówka, a tak naprawdę teraz trzy bo bass chodzi na mostku ).

Mamy chyba kompletnie inna koncepcje naglosnienia auta
Przednie glosniki (16 + gwizdki na zwrotnicy) zasilam ze wzmacniacza - to jest dla mnie podstawa.
Tyl to tylko uzupelnienie sceny dzwiekowej i to wlasnie tylko te glosniki bedzie napedzac radyjko. Nawet sie zastanawialem, czy w ogole je podlaczac... Zostaja tylko ze wzgledu na potencjalnych pasazerow tylnej kanapy
W bagazniku bedzie skrzynka z subem i wzmacniacz, ktory ma napedzac przedni zestaw glosnikowy, no i tego suba, odcietego wbudowana zwrotnica ponizej 100Hz.

Kolega ma juz wzmacniacz, wiec moze mi podpowie, czy wykorzystywal istniejaca instalacje, czy kladl nowe przewody sygnalowe do wzmaka?

Cytat:
2004-02-06 22:53:47, Zych pisze:

W bagazniku bedzie skrzynka z subem i wzmacniacz, ktory ma napedzac przedni zestaw glosnikowy, no i tego suba, odcietego wbudowana zwrotnica ponizej 100Hz.

Odcięcie bassu poniżej 100 Hz przy takiej konfiguracji spowoduje sporą dziurę w dżwięku... Ale to moje skromne zdanie...

Cytat:
2004-02-06 22:36:18, DeeJay pisze:

SpeedR - Tobie pewno takie rozwiązanie się nie spodoba

Kurczę, zaczynam być tu znany - uciekam

Cytat:

Odcięcie bassu poniżej 100 Hz przy takiej konfiguracji spowoduje sporą dziurę w dżwięku... Ale to moje skromne zdanie...

Te 16 w przednich drzwiach calkiem nisko schodza, brakuje tylko naprawde niskich czestotliwosci. Ich pasmo przenoszenia: 60Hz-20kHz.
Co do granicy odciecia suba, to bede to dobieral eksperymentalnie, ale nie sadze, zeby to bylo wiecej niz 130Hz. Powyzej tej granicy dzwiek zaczyna byc slyszany kierunkowo.

a czy moglby ktos kto ma wstawione zrobic zdjecie jak wyglada glosnik 16 cm w drzwiach na tym panelu, ja tez bym sobie zmienil moje 13 cm na plastikowych pierscieniach na 16 cm na panelach z MDF, poza tym z tyłu moze tak wsadzic 20 cm, nie bedzie przeszkadzala sprezyna od bagaznika albo 6X9 ? jak myslicie-co jest lepszym rozwiazaniem

Zolti moze dysponujesz jakimis fotkami jak to wyglada w espero bo w wyszukiwarce jakos nie potrafie znalesc

takie coś na tył

a takie cos na przod

co o tym myślicie + oczywiscie wygluszenie drzwi

[ wiadomość edytowana przez: Petersen dnia 2004-02-07 13:07:17 ]

W złym miejscu szukasz ;- Poszukaj u Maćka GT

dzieki Piter ale juz czytałem to, sam mam 13 cm z przodu, interesuje mnie jak wyglada zamontowany glosnik 16 cm z ta plyta z mdf-u i jak upchnac 20 cm w tylna polke

Cytat:
2004-02-07 13:03:14, Petersen pisze:
a czy moglby ktos kto ma wstawione zrobic zdjecie jak wyglada glosnik 16 cm w drzwiach na tym panelu, ja tez bym sobie zmienil moje 13 cm na plastikowych pierscieniach na 16 cm na panelach z MDF, poza tym z tyłu moze tak wsadzic 20 cm, nie bedzie przeszkadzala sprezyna od bagaznika albo 6X9 ? jak myslicie-co jest lepszym rozwiazaniem

W przyszłym tygodniu postaram sie wrzucic fotki, jak tylko sie dorwe do cyfrowki.
Wczesniej tez mialem 13 w przednich drzwiach. Montaz byl podobny jak u MackaGT. Na tej fotce widac wyraznie, ze sa szpary, glosnik nie dolega scisle do powierzchni drzwi.
Fotka MackaGT

Stosujac pierscien, mozesz wlozyc wiekszy glosnik i zapewnic jego dobry montaz. Wsadzilem do siebie Hertze, ktore maja glebokosc montazu 62mm i jest jeszcze luz do szyby. Pierscienie zrobilem z MDFu o grubosci 22mm. Jest to chyba maksymalny wymiar, tak, aby sie miescil pod tapicerka bez jej powazniejszych przerobek. Nie ma tez problemu z przyciskiem otwierania bagaznika - o to balem sie najbardziej.
Szczerze polecam zamiane na wieksze glosniki, plus wygluszenie drzwi. Pierscienie z MDFu to koszt rzedu 5zl za material na dwa plus gora pol godziny zabawy wyzynarka.
Od siebie, zamiast dawac te 20 na tyl, to doradzalbym zainwestowanie w porzadny separowany zestaw dwudrozny na przod. Bez tweeterow wysokie tony bede ginac gdzies w nogach

Zych !!! dziekuje

zrob te fotki, jak wygladaja same panele z MDF-u, jak na drzwiach i z glosnikiem-bartdzo Cie prosze....i ja pojde w ta strone i na przod dam 16 cm

Cytat:
2004-02-07 20:51:59, Petersen pisze:
Zych !!! dziekuje

zrob te fotki, jak wygladaja same panele z MDF-u, jak na drzwiach i z glosnikiem-bartdzo Cie prosze....i ja pojde w ta strone i na przod dam 16 cm

No problem
W poniedzialek albo we wtorek pstrykne fotki. U siebie nie chce juz drzwi n-ty raz rozbierac, ale pstrykne z Espero kuzyna, u ktorego jest tak samo zrobione i ktory jeszcze sie meczy z montazem zwrotnic i okablowania, wiec ma rozbebeszone prawie cale auto

Cytat:
2004-02-07 20:51:59, Petersen pisze:

Tak sie prezentuje glosnik na tym pierscieniu:

zblizenie:

i tu sam pierscien:

SUPER !!!

teraz juz wiem jak to wyglada, dzieki zych za fotki-jak bede mial troche kasy to bede działał-pozdrawiam