MotoNews.pl
9 Czy wałek rozrządu z cc podpasi do 903 127p? (30734/0) - NT

Czy wałek rozrządu z cc podpasi do 903 127p?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie jeszcze jestem zielony jeżeli chodzi o 903.

Ps.Przy okazji ma ktoś ksiażke naprawczą 127p ?

Cytat:
2003-11-16 10:50:57, Art126 pisze:

ja mam oczywiscie porzyczona z biblioteki pk "Jerzy Kowal-Fiat127p;budowa, dzialanie, eksploatacja" , mam jeszcze ksiazke do najstarszej wersji uno.
Odnosnie walka, niedawno skladalem ten silnik, zastanawiam sie nad tym, teoretycznie w cc nie ma ap. zaplonowego, jest on w 127 903 napedzany za pomoca trzpienia od walka rozrzadu, z tym ze ten sam trzpien napedza rowniez pompe oleju (po jednej jego stronie ap. zapl, po drugiej pompa oleju) - jesli dobrze pamietam i czegos nie pokrecilem... Dzis zapodam zdjecie walka od 127, trzeba porownac.

Cytat:

Ja mam Art. Mogę Ci dać kserówki o silniku bo chyba o to Ci chodzi. Bo najpierw xerowałem a potem "pożyczyłem" całą. Ale zapewniam Cię że nie jest to książka podobna do żółtej do obsługi malca i za dużo się z niej nie dowiesz. Możemy się styknąć na jakimś najbliższym KJSie czy coś to Ci ją podrzucę. Daj znać na priv jak chcesz.

Cytat:
2003-11-16 13:53:40, maniac pisze:
Cytat:

ja mam oczywiscie porzyczona z biblioteki pk "Jerzy Kowal-Fiat127p;budowa, dzialanie, eksploatacja" , mam jeszcze ksiazke do najstarszej wersji uno.
Odnosnie walka, niedawno skladalem ten silnik, zastanawiam sie nad tym, teoretycznie w cc nie ma ap. zaplonowego, jest on w 127 903 napedzany za pomoca trzpienia od walka rozrzadu, z tym ze ten sam trzpien napedza rowniez pompe oleju (po jednej jego stronie ap. zapl, po drugiej pompa oleju) - jesli dobrze pamietam i czegos nie pokrecilem... Dzis zapodam zdjecie walka od 127, trzeba porownac.

chodzi mi o ten trzpien

poniewaz pompa oleju w cc jest identyczna jak w 127, wiec musi byc napedzana w ten sam sposob, jedynie zebatka na walku CC moze byc inna choc watpie w to, ewentualnie trzeba zastosowac trzpien od 127 ktory ma frez pod ap. zapl, czego moze nie miec ten z cc. To czysto teoretyczne rozwazanie Trzeba by to sprawdzic

Cytat:
2003-11-16 14:07:20, Strongi pisze:
Cytat:

Ja mam Art. Mogę Ci dać kserówki o silniku bo chyba o to Ci chodzi. Bo najpierw xerowałem a potem "pożyczyłem" całą. Ale zapewniam Cię że nie jest to książka podobna do żółtej do obsługi malca i za dużo się z niej nie dowiesz. Możemy się styknąć na jakimś najbliższym KJSie czy coś to Ci ją podrzucę. Daj znać na priv jak chcesz.

jakiego jest ona autora?

Książeczka się zwie: "Bodowa Fiat127p, działanie, eksploatacja" a autor to Jezry Kowal i rok wydania 1977

Cytat:
2003-11-16 16:36:05, Strongi pisze:
Książeczka się zwie: "Bodowa Fiat127p, działanie, eksploatacja" a autor to Jezry Kowal i rok wydania 1977

thx, to mamy ta sama fakt, nie jest tak lopatologiczna jak ta do kaszla(zolta) ale dobrze ze chociaz taka jest

W zwiazku z tym, ze jestem posiadaczem 127 to dla mnie jest to lektura obowiazkowa. Ma ja w wersji eletronicznej, znaczy sie cala zeskanowana!

Satiz byłbym bardzo wdzięczny jakbyś mógł podesłać mi ta książeczke art11@o2.pl.

Co do wałka to ciekaw jestem czy ten trzpień moznaby było przełozyc jakoś z wałka od 127 do wałka od cc.Generalnie to mysle jeszcze aby zadzwonić do Świątka np. i z nim pogadać co do mozliwości zrobienia jakiegoś wałka Gt czy R pod ten silnik, bo używki mocnej to chyba raczej do tego nie dostane

Art126....a czy Twoje pojemnosc skrzynki wynosi 600 MB, bo jesli tak to nie widze wiekszych przeszkod?

A co - ksiazka ma ponad 800 stron

Mi chodzi o sam silnik

Nie ma 800 tylko cos kolo 150...ae jest to wszytskow tif'ach i nie chce mi sie tego konwertowac.

Art126 postaram sie to jutro przyniesc do pracy to ci to posle

Cytat:
2003-11-17 11:16:12, satiz pisze:
Nie ma 800 tylko cos kolo 150...ae jest to wszytskow tif'ach i nie chce mi sie tego konwertowac.

mozesz all wrzucic do pliku *.rar ? powinno byc duuuuuzo mniejsze bylbym chetny na ver elektroniczna ale konto 600MB

jestem zainteresowany ksiazeczka i chetnie przewertuje te 600Mb moze u kogos znalazloby sie miejsce na serwerze....

Ale ja nie kumam. Czemu ten wałek ma nie pasować do 127??? Jeśli w CC też jest napęd do pompy oleju a nie ma tylko aparatu zapłonowego???????

Cytat:
2003-11-17 19:19:29, Strongi pisze:
Ale ja nie kumam. Czemu ten wałek ma nie pasować do 127??? Jeśli w CC też jest napęd do pompy oleju a nie ma tylko aparatu zapłonowego???????

wlasnie doszlismy do tego ze POWINIEN pasowac nie wiem gdzie przeczytales ze nie pasuje ale aby wiedziec to na 100% powinno sie porownac te dwa walki

Aha czyli to jak zwykle błysnąłem inteligencją i czegoś nie doczytałem

Tak jeszcze na marginesie to chyba były kiedyś cc 899 gaźnikowe, z tego co mi wiadomo wałek został ten sam a pojemność zmieniono tłokiem.Czyli wszystko by wskazywało na to że wałek jest taki sam. Podzwonie troche i popytam się

Jak ktos zamontuje ten walek to niech sie podzieli wrazeniami na forum. Ja tez bede skladal silnik do 127 i walek to jest najwiekszy koszt niestety. Gdyby byla mozliwosc zalozenia uzywanego "swiatka" z CC to by mi sporo obnizylo koszty. Btw czy seryjny walek od CC ma lepsze parametry od tego ze 127 czy sa identyczne?