Problemy z instalacją gazową

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Założyłem ostatnio gaz do mojej tojki 1.6 z 95 r. i nie można skonfigurować autronica(taki komputer od gazu), bo brak jest na nim odczytu z sondy lambda. Czy oznacza to ,że sonda jest uszkodzona? W jaki sposób można ją sprawdzić(lambdę).

Najlepiej podłączyć autko pod kompa ( koszt okolo 50,-) i wszystko będzie wiadomo. Jeżeli sonda jest skopana a może tak być to trzeba ją po prostu wymienić. ( instalka mam nadzieję że jest dobrze podłączona LPG).

Pzdr

Przeciez tam gdzie zakladali gaz powinni stwierdzic co jest z sonda !!!

Na temat sprawdzania sondy było już na forum. Jeżeli sonda jest uszkodzona to komputer powinien wykazać odpowiedni kod błędu, a poza tym to panowie montujący gaz powinni stwierdzić co jest grane z sondą.

Podjedz tam gdzie zakladales i ich zjeb poporstu niech ci sprawdza i tyle a najlepiej podjedz asekuracyjnie do innych gazownikow i zapytaj sie co moze byc-najbezpieczniej podlaczyc do kompa i wszystko ci komputerek powie co i jak

1) Sprawdzasz napięcie na sondzie ( i w zasadzie już wiesz)
2) Patrzysz na kody błędów w kompie samochodu
3) Podłączasz do laptopa u gazowników i patrzysz sobie jak zamiast sinusoidy leci sobie linia płaska - i już wiesz, że odkładasz na nową sondę

4) Op.....lasz gazowników za to, że podpięli się do ogrzewania zamiast sondy

Przecież walniętą sondę od razu ECU by wypluło na kontrolce
Pozdro.