[Yaris] Pisk przy 140km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Z okazji ostatnich wyjazdow Yaris mial okazje troche pojezdzic w trasie a co za tym idzie podrozowal z nieco wiekszymi predkosciami. Podczas tych podrozy zauwazylem ze przy predkosci 135-145km/h do kabiny docieraja odglosy jakby ocierania, piszczenia, szorowania z rejonu silnika/kol (przednich) - trudno precyzyjnie okreslic skad one pochodza.
Co ciekawe:
- przy przegazowce do ~6000-6500obr na postoju - cisza.
- przy przyspieszaniu na biegach 1-3 (do 6000-6500 obr) - cisza
Problem pojawia sie przy predkosci ok 135 az do ok 145-150 - dalej juz nie sprawdzalem - nie bylo gdzie.
Czy ktos z Was mial podobny przypadek ? Co to moze byc ? Jakies lozysko ? Ewidentnie nie ma to zwiazku z obrotami silnika a ma z predkoscia Za wszelkie sugestie bede wdzieczny - oczywiscie jakos musze jechac do ASO ale zawsze lepiej popytac na forum

Ja obstawiam że to efekt załamywania się pędu powietrza na rynienkach dachowych, można to sprawdzić jadąc 140 i przez otwarte okno przejechać dłonią po rynience, można grać jak cała orkiestra, ale zjawisko to wymaga dodatkowo wiatru bocznego.
Jeśli nie to to wiatr może gwizdać przez kratkę wlotu powietrza na masce, jeśli spasowanie jest kiepskie.

Cytat:
2003-11-02 15:21:21, Crit pisze:
Ja obstawiam że to efekt załamywania się pędu powietrza na rynienkach dachowych, można to sprawdzić jadąc 140 i przez otwarte okno przejechać dłonią po rynience, można grać jak cała orkiestra, ale zjawisko to wymaga dodatkowo wiatru bocznego.
Jeśli nie to to wiatr może gwizdać przez kratkę wlotu powietrza na masce, jeśli spasowanie jest kiepskie.

I ten halas jest wlasnie polaczeniem pisku, tarcia itp ????
Kratka jest raczej dobrze spasowana ale te rynienki ... na to chyba bym nie wpadl Jest jakas metoda na nie ?

metody na rynienki to raczej nie ma, rynienki mają różny rozstaw, powietrze wpada na dach i rynienki idąc do tyłu są coraz bliżej, powietrze przyspiesza i część ucieka na boki w celu wyrównania ciśnień, a temu zjawisku często towarzyszy dźwięk, coś jak na lotkach samolotu (to tylko taki przykład).
Możliwe też że taki dźwiek wydobywa się faktycznie z okolic przodu, może osłony tarcz są luźne, albo osłona pod silnikiem, jest niby cząstkowa ale wystarczy aby narobić rabanu.

Aaaa to gwizdek zwykły się robi po prostu....

Jeden kolega z TKPu tez to ma w swym Yarisie - jestem swiadkiem jak ladnie buczało mu przy 170

Moze to brzęczyk fabryczny ostrzegajacy kierowce "nie jedź tak szybko, bo to nie ładnie i prawo łamiesz ty bandyto"

Widze w takim razie ze to nie jest przypadek odosobniony....

Musisz po prostu umiejscowic który element samochodu tak "kocha" powietrze i zrobic z nim porządek

Na moj gust to coś co jest na zewnątrz samochodu i przez co przechodzi powietrze - np wycieraczki...

Pozdrowionka

stała przypadłość w Yarisach, chyba nie ma takiego któremu się tak nie dzieje

a u ciebie wwtcka przy jakiej prędkości włącza się "fabryczna blokada prędkości"?

UWAGA dementi w sprawie alarmu że jedziemy za szybko, to jest jak lampka do zmiany biegu, daje info "wbij 4 i palnik" a nie jak myślicie że "jedź wolniej" he he

Cytat:
2003-11-02 16:21:11, wwtcka pisze:

Ok, czyli TTTM.

TTTM - ten typ tak ma

Cytat:
2003-11-02 16:38:59, Crit pisze:
UWAGA dementi w sprawie alarmu że jedziemy za szybko, to jest jak lampka do zmiany biegu, daje info "wbij 4 i palnik" a nie jak myślicie że "jedź wolniej" he he

"wbij 4 i w palnik" to mi się włącza przy 155 km/h a to ostrzeżenie to "za mała prędkośc obrotowa zredukuj na 3"

Cytat:
Ok, czyli TTTM.
TTTM - ten typ tak ma

ponoc juz od pierwszych Yarisów próbowali to naprawic ale do tej pory bezskutecznie

Cytat:
2003-11-02 16:56:10, wwtcka pisze:
ponoc juz od pierwszych Yarisów próbowali to naprawic ale do tej pory bezskutecznie

Cos sie pokominuje we wlasnym zakresie

Ty mnie wwtcka nie wnerwiaj, jak sie ma 1.3 to tak można gadać, ale w 1.0 to się naprawdę zaczyna kończyć 3
Dramat polega na tym jak dokończyć sprawnie 1/4 mili bez wbijania 4 w 1.0
A wiesz ile pojedzie 2ZZ-GE na 3 biegu ?

Cytat:
2003-11-02 17:05:34, Crit pisze:
A wiesz ile pojedzie 2ZZ-GE na 3 biegu ?

przetłumacz prosze jaka pojemnosc i moc?

A zgadnij jaki to szalony pomysł chodzi po głowie Crit'a

Cytat:
2003-11-02 16:21:11, wwtcka pisze:

Jest, w moim nic takiego się nie dzieje .

Pozdrawiam
Katka

Cytat:
2003-11-02 20:52:09, Katka pisze:

Czyli jednak musze dokladnie obadac temat tych rynienek.

Cytat:
2003-11-02 20:54:08, tmw pisze:
Cytat:
2003-11-02 20:52:09, Katka pisze:

moze Katka za wolno jezdzi

u mnie slychac to perfekcyjnie... jak pierwszy raz uslyszalem to balem sie jechac dalej...

Katka a wyłącz radio do tego efektu niezbędny jest wiatr boczny można się czuć jak w F-16 przy pokonywaniu jednego maha he he, tylko przyspieszenie większe w yarku

Cytat:
2003-11-02 21:00:30, MarQs pisze:
moze Katka za wolno jezdzi

Moze

Cytat:
u mnie slychac to perfekcyjnie... jak pierwszy raz uslyszalem to balem sie jechac dalej...

Ja tez sie lekko wystraszylem - musze to i tak sprawdzic w ASO bo 100% pewnosci nie mam ze to to - nie mam porownania - no chyba, ze jest jakis Yarisowiec w Poznaniu i kiedys przy okazji bylaby szansa porownac

Cytat:
2003-11-02 17:32:42, Crit pisze:
A zgadnij jaki to szalony pomysł chodzi po głowie Crit'a

no tak juz kojarze

Cytat:

Katka a ile najszybciej jechałas Yarkiem? Mi dzisiaj zaświszczało przy 145km/h