Pomocy !!! Problemy z przyspieszeniem, ryk silni itd... :-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Jak w temacie. Od kilku dni zauważyłem dziwne zachowanie mojego bolidu a dokładnie silnika......
Odpala normalnie, z tym nie ma problemów.... Natomiast w trakcie jazdy do 2500 obrotów w miarę OK, ale po pich przekroczeniu autko nie ciągnie, po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu wydobywa sie dość głośny ryk gdzieś z prawej strony komory silnika (patrząc od kabiny) autko nie chce przyspieszać, i dopiero po pewnej chwili powoli, powoli przyspiesza...........
Nie mam pojęcia co to może być........

Proszę o pomoc.......

A masz gaz zalozony?, ja od razu po zalozeniu mialem cos podobnego, powyzej 60km/h nie przyspieszal ale ryku nie bylo, wszystko po regulacji juz bylo ok

nie ......

Tylko Petrol ......

Lotus - sprawdź filtr powietrza i cały dolot powietrza czy nie jest zapchany i daj znać.

A jak dawno temu był wymieniony filtr paliwa ?
U mnie co prawda objawy były inne, bo silnik "próbował" gasnąć schodząc z obrotów.
Po wymianie filtra paliwa sytuacją więcej się nie powtórzyła

To może być też objaw uszkodzonej sondy lambda......
a czy silnik nie przygasa?????

Ja raz na jakis czas mam takie problemy:
- na jalowych obrotacz wskazowka obrotomierz boja sie gora, dol o jakies 5mm
- bardzo zadko mi sie zdarza ze po odpaleniu silnika dam mu w gaz na luzie tak do 5000obr i od razu spuszczam noge z gazu, obroty baaaardzo powoli schodza
- po odpaleniu silnika ja dam wysokie obroty i od razu puszczam noge z gazu to obroty tak spadaja ze silnik gasnie
- nieraz mam problemy z odpaleniem ( trzeba pare sekund krecic rozrusznik

Z powodu ze bardzo zadko mi sie to zdarza to nie ingeruje w to, sadze ze czesc jest spowodowana tym ze mam gazz, z drugiej strony gdybym mial dochodzic co jest tego wszystkiego powodem to bym zapuscil korzenie w garazu a te problemy w niczym nie przeszkadzaja.

Cytat:
Ja raz na jakis czas mam takie problemy:
- na jalowych obrotacz wskazowka obrotomierz boja sie gora, dol o jakies 5mm
- bardzo zadko mi sie zdarza ze po odpaleniu silnika dam mu w gaz na luzie tak do 5000obr i od razu spuszczam noge z gazu, obroty baaaardzo powoli schodza
- po odpaleniu silnika ja dam wysokie obroty i od razu puszczam noge z gazu to obroty tak spadaja ze silnik gasnie
- nieraz mam problemy z odpaleniem ( trzeba pare sekund krecic rozrusznik

RICO a czy czasem Twój parownik nie domaga się wymiany ew. regeneracji ??

Nie wiem, ale instalacja gazowa ma tylko 2 lata.

Witam...........Panowie przepraszam że się wtrącam jestem z innego forum, ale tak przypadkiem odwiedzam Wasza. Przypadłść podana przez kolegę jest moim zdaniem spowodowana zapchaniem układu wydechowego.............niewiem ile pojazd ma przejechane i czy ma KATALIZATOR ale jesli ma to p/p bedzie jego wina w ESPERO potrafią się przy 60.000km wysypać......proponuję sprawdzić

Dzieki Panowie za uwagi.......
Dzisiaj lub jutro będę próbował coś z tym zrobić......
Układ wydechowy raczej nie bo niedawno był sprawdzany.....
Na jałowych obrotach chodzi idealnie..... żadnech problemów.....
Jak już pisałem jest problem po wciśnięci pedału gazu......
Sprawdzę faktycznie filtr paliwa......

Jak rozwiążę problem to dam znać....

Witam ponownie !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rumcajs miałeś rację................
Wczoraj walczyłem z moim bolidem ....... i się udało
Końcowy tłumik całowicie zapchany........................
Po wymianie wsio OK ! ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze raz dzięki za uwagi .

[ wiadomość edytowana przez: Lotuss dnia 2003-11-16 07:37:50 ]