150 tys - pora na przegląd..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
bede robił w piątek.... a do wymiany idzie góra cześci za prawie 1k zł kochany koreański samochód

a dokładniej :

Wymiana oleju w silniku na mobil 5W50, oleju w skrzyni na mobila SHS 75-90 pełny syntetyk.

wymiana kopułki, palca rozdzielacza, przewodów zapłonowych i świec .

Filtry powietrza, oleju i Pb

Nowe łożysko wyciskowe i tarcza sprzegła, nowe zegery w skrzyni....bo coś ostanio lubią pekać...a ja na sznurku nie lubie jeździć

Uszczelki szkrzyni biegów - dolna i boczna, nowy płyn hamulcowy w układzie wspomagania sprzegła

Nowa odma odpowietrzenia skrzyni korbowej - stara już cieknie, podobnie jak uszczelka miski olejowej. Przy okazji przegwintuje zlew w misce olejowej + nowy korek spustowy.

Jeżeli starczy kaski to kupie nową plecionke i nowe uszczelki wydechu - od kolektora i do katalizatora.

strojenie ponowne kompa od LPG

+ oczywiście sprawdzenie reszty

Przy wymianie sprzegła obcykam wszystko cyfrówką i zrobie porade.
To nie jest takie trudne.....pod warunkiem że ma się skrzynie z deklem

Sprzeglo??? Wymieniasz sprzeglo? Przeca raz juz wymieniales??? Jak ty jezdzisz ze co 75 tysiecy wymieniasz sprzeglo? Kurde ja dociagnalem do 150 kkm i sprzeglo jeszcze dzialalo, a Ty juz dojezdzasz drugie... No chyba ze robisz to w celu wykonania instruktazu dla forumowiczów

No to ladnie Tomus nastukales. Ja bede robil przeglad przy 100tys. km czyli za 2 tys. km. Az sie boje bo u mnie w kieszenie niezawesolo. Mam nadzieje ze az tyle zeczy niebede musial wymienic.

P.S Zeby ci sie udalo wszystko naraz wymienic i autko bedzie jak nowe

sprzęgło wymieniam bo niepotrzebnie kupiłem nowe

Pękł mi zeger trzymający wałek sprzęgłowy.....i ten wyskoczył. Straciłem sprzęgło.....i wyglądało to na pękniete słoneczko w docisku.

Była sobota, późna godzina, wiec telefon do starszego, linka i wio do Sławka....., potem pożyczka nubiry....przejazd z predkością światła przez warszawe do sklepu (byłem na 1 min przed zamknięciem ) Kupiłem tarcze docisk, łożysko......

a potem się okazało że to tylko ten mały zegerek za 0.50zł

Niestety wałek jak wyskoczył to uszkodził uszczelniacz i teraz wali mi ccały czas olejem na sprzęgło.......

tak wiec dokupiłem uszczelniacz.... i za mniej wiecej 3h zabieram sie za wymiane...... wezme cyfrówke i porobie fotki

zrobiony, fotki też.

Cały dzień roboty pokaleczone łapki....ale inne auto...róznica niesamowita.

Wrzuce za jakiś czas manuala jak wymienić uszczelke pod miską olejową, sprzegło, plecionke, i jak prawidłowo zakładać przewody na kopułke rozdzielacza (fotka z kolejnością)

Jutro czeka mnie wymiana siłownika sprzegła bo jak go ruszyłem to zaczał ciec i zapowietrzył mi się układ wspomagania sprzegła....tak nawiasem mówiąc głupie uczucie - pedał idzie leciusieńko w doł....ale nie ma siły wracać i robi to ze sporym opóźnieniem.

Przy okazji wymienie plyn w układzie.

Jeżeli komuś się przyda to numerek siłownika to 96159109 i kosztuje równo 100zł z VAT