| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-17 11:20:21 W większości naszych furek z tego co wiem nie ma podgrzewaczy do lusterek. Znalazłem firmę, która robi podgrzewacze do lusterek. Przy okazji kupowania dla siebie wynegocjowałem cenę dla Klubowiczów.
Cena dla nas wynosi 11,40 za jeden wkład + koszty wysyłki (może być listem). Cena naprawdę jest super a jaki komfort i bajer!!! Wysyłając zamówienie musicie tylko wpisać na nim "Toyota Klub Polska". Poniżej trochę danch na temat tych podgrzewaczy: Foliowe podgrzewacze do lusterek samochodowych wykonywane są w oparciu o przewodzące kompozycje grzewcze nanoszone metodą sitodruku na elastyczne podłożach polimerowe. Zastosowanie tej metody produkcji pozwala oferowanie podgrzewacze o dowolnych kształtach i wymiarach. Podgrzewacze dostarczane są z samoprzylepna warstwą klejącą, dzięki czemu możliwe jest ich ścisłe dopasowanie do ogrzewanych elementów, także o kształtach wlęsłych bądź wypukłych. Maksymalna temperatura grzania wynosi ok. +60°C, ale dzięki temu, że podgrzewacze charakteryzują się tzw. dodatnim temperaturowym współczynnikiem rezystancji, który przejawia się silnym wzrostem rezystancji wraz ze wzrostem temperatury. Wynikiem tego jest samoczynne ograniczenie wydzielanej mocy, zapobiegające nadmiernemu przegrzaniu i w konsekwencji uszkodzeniu elementu. Istnieje możliwość wykonania praktycznie dowolnego kształtu grzejnika i uzyskanie wymaganego przez użytkownika rozkładu temperatur na powierzchni ogrzewanej. Podgrzewacze są bardzo latwe w montażu do ogrzewanej powierzchni, w tym również o nieregularnych kształtach, dzięki zastosowaniu rozwiązania z warstwą samoprzylepną. MONTARZ: Maksymalnie wychylić i wkrętakiem podważyc szkło lusterka Wyciągnąć szkło z oprawki(jeżeli jest), Usunąć resztki kleju z wewnętrznej powierzchni szkła Ściągnąć z podgrzewacza papier zabepieczający (odsłoni się warstwa samoprzylepna) i przykleić folie do lusterka Podłączyć zasilanie +12V z przewodu do ogrzewania tylniej szyby Podłączyć masę - gdziekolwiek do karoserii - najlepiej gdzieś do drzwi. Poskładać wszystko w odwrotnej kolejności Szczegóły i zdjęcia znajdziecie tutaj |
Dzida Seat Cordoba Vario Lublin/Warszawa | 2003-10-17 11:26:24
Fajnie Micaj, ale nic nie widać na tej stronie.............Systemy grzewcze i chłodnicze i tyle......................... |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-10-17 11:28:07
No wlasnie - pewnie tajemnica handlowa Ale bajer fajny i cena przystepna wiec jestem zainteresowany. |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-10-17 11:40:47 A da radę zrobić to samemu? |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-17 11:43:09 Właśnie wszedłem na tą stronę korzystając linka w moim poście. Wszystko jest. Musicie wejść w podgrzewacze w ramce po lewej i tam wszystko jest opisane + zdjęcia.
Pozdr |
Radi TOYOTA CARINA E Combi Łódź | 2003-10-17 12:36:32 Dzieki wielkie!!!
Tego wlasnie szukalem. W mojej Tojce mam 1 lusterko (od strony kierowcy), ktore bylo bez podgrzewacza, a kabelki i instalacja sa. |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-10-17 12:54:54
Nie na tacy tylko po prostu mam bialy ekran - tylko w naglowku explorera jest nazwa strony - skasowalem temporary i nadal nic. Micaj napisal ze do instalacji ogrzewania tylnej szyby trzeba podlaczyc. |
Dzida Seat Cordoba Vario Lublin/Warszawa | 2003-10-17 13:10:57 Dokładnie tak jest. Popieram Deena w całej rozciągłości jego wypowiedzi. Chyba Jackal ma nas za jakichś leni i półgłówków Deeno. ![]() |
mandes TOYOTA DRIVER Toyota Starlet Warszawa | 2003-10-17 13:19:05 Super pomysł. Sam bym na to nie wpadł. Zamawiam. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-10-17 14:02:53
Aleś wymyślił To co jest na stronie to: - cały opis zamieszczony przez Micaja - rysunki "tego czegoś" z wymiarami do różnych aut (osobowe, cieżarowe, etc.) - cennik wraz z kosztami wysyłki - do osobówki 12 zł (bez wysyłki), więc zniżka dla TKP jest raczej symboliczna Deeno Ja niestety nawet nie wiedziałbym jak mam dociągnąć kabelki z lusterka, dlatego chcę to kupić, a nie wiem jak zamontować. [ wiadomość edytowana przez: jackal dnia 2003-10-17 14:04:01 ] |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-10-17 14:18:36
Ja mechanikiem tez nie jestem Kazdy elektryk to powinien zrobic raz dwa trzy |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-17 14:57:36
Dostaliśmy 5% zniżki. Nie jest to dużo ale weź pod uwagę cenę tego urządzenia Kabelki ciągniesz przez otwór w mocowaniu lusterek. Jak masz sterowane elektrycznie to jeszcze mniejszy problem bo ciągniesz po isniejących wiązkach. Masę dołączasz do jakiejś śrubki nadwozia (drzwi chyba najlepiej) a drugi przewód podłączasz pod wyłącznik tylnego ogrzewania. Pytałem się czy to nie zwali bezpiecznika ale okazało się, że to tylko 500 mA przy normalnej pracy na jeden podgrzewacz i max. 750 mA na jeden w czasie rozgrzewania, które trwa 3-4 sekundy. Wiec max. 1,5 A - nie ma więc obaw o instalację. Ale niech się jeszcze wypowie Carinus albo Senser bo oni lubią takie różne kabelki i diody. |
TURBO TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Warszawa | 2003-10-17 15:20:52 Super,dzięki za ten post. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-10-17 16:47:46 Micajku ! Morda Ty moja !
Ja już chciałem kombinować coś takiego na własną rękę z drutu oporowego, a tu buch - prezencik i do tego pod samym moim nosem ! Jakby ktoś był zainteresowany, mogę zakupić większą ilość i dostarczyć na zlot w Poroninie Ale pewnie nie będziecie chcieli tak długo czekać - zima tuż tuż Pozdro. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-10-17 16:52:25 Ja pewnie poczekam do Poronina, jeśli pomożesz mi to zamontować |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-17 21:38:48
Ech, co tu gadać, przecież wiesz, że dla Ciebie Perzanku wszystko !!! |
MaciekB 4R W | 2003-10-17 21:41:08 nie wiem czy już takich na Allegro nie kupiłem - pojechałem do gościa zamontować i mi je odradził, że mogą np. tak przygrzać że pęknie lustro...
no a poza tym okazało się że moje lusterko na całej powierzchni jest przyklejone do plastikowej ramki... no i z rok temu machnąłem to do kosza, a szkoda bo widze że są chętni na te experymenty |
Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-10-17 21:51:05
Maćku, idziemy tym samym torem na to wygląda. Mnie też to niepokoiło. Pytałem gościa czy nie ma niebezpieczeństwa pęknięcia lusterka przy tak dużych różnicach temperatur - od minus 20 czasem na dworzu do 60 na plusie po rozgrzaniu podgrzewacza. Facet twierdzi, że nie dostał żadnej reklamacji w związku z pękniętym lusterkiem a poza tym podgrzewacze mają dodatni temperaturowy współczynnik rezystancji co powoduje, że następuje silny wzrost rezystancji wraz ze wzrostem temperatury co z kolei samoogranicza przegrzewanie tego układu (cokolwiek by to nie znaczyło - nie znam się na tym niestety). Gościu sam ma te wkłady w swoim samochodzie i jeżeli ktoś ma ochotę może zaprezentować na miejscu. Dla mnie to wystarczająca gwarancja jak sobie gość sam prywatnie zakłada towar który sprzedaje. |
Jaro Mazda 323 Warszawa | 2003-10-17 23:03:01 Towar wyglada na niezly ... jezeli bede mial chwilke to napewno nie omieszkam przetestowac ... a sadze ze montaz nie bedzie klopotliwy wiec jezeli ktos z wawy lub okolic potrzebuje help to jak zawsze mozecie na mnie liczyc ...
Pozdrawiam |