Reflektory - soczewki czy regeneracja "zwykłych"?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam

Mam "zwykłe" reflektory, które niestety są mocno zużyte. Lustro miejscami jest mocno zmatowione, więc słabo świecą i chyba solidnie oślepiają. Coś z tym muszę zrobić i mam do wyboru albo regeneracja (200 PLN) albo kupno soczewek.

Co Waszym zdaniem jest lepsze. Proszę o poradę.

Pozdrawiam
cezar acera

Oczywiście że soczewki koszt nowych około 600zł

A gdzie można za tyle kupić? Ostatnio widziałem w sklepie za prawie 1000 PLN sztuka.

Druga sprawa - dla mnie też było oczywiste że soczewki, do momentu gdy przeczytałem na forum, że świecą gorzej od sprawnych zwykłych. To jak to wreszcie jest?

Pozdrawiam
cezar acera

Cytat:
2003-11-12 09:39:43, acera pisze:
Druga sprawa - dla mnie też było oczywiste że soczewki, do momentu gdy przeczytałem na forum, że świecą gorzej od sprawnych zwykłych. To jak to wreszcie jest?

Bzdury.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Lampy :

PW "G.M. CAR"
ul. Opolska 21
55-011 Siechnice k/Wrocławia
071-311-59-42 , 071-311-54-13 , 0604-607-719

Mają sprzedaż wysyłkową - sprawdzona firma
Pozdrawiam

Ja mam soczewki, ale myślałem, że efekt będzie lepszy.... Żeby wsadzić xenony muszę zmieniać całe lampy???

tylko z założenia....

w praktyce mogą być zwykłe soczewki lub nawet lampy od malucha

jest tylko jedno ale... brak automatycznej regulacji wysokości ( z praktyki wiem, że potrzebna jak dziura w moście - jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś mi mrugnął światłami, że niby za wysoko świecę - ksenony w omesi nie są tak ostre (fioletowe błyski) jak np. w bejcy czy audicy więc krótkie strzały przy nierównościach nie są dokuczliwe dla jadących z przciwka)

wniosek: myślę, że lampy z regulacją można sobie odpuścić - chyba, że ktoś ma sporo kaski i chce mieć całość oryginał

Sam reflektor soczewkowy różni się od xenona obsadką żarówki.

Resztę bardzo przystępnie wyjaśnił dArti

Cytat:
2003-11-18 12:17:53, Cleber pisze:
Sam reflektor soczewkowy różni się od xenona obsadką żarówki.

Resztę bardzo przystępnie wyjaśnił dArti

Cleber, czy to znaczy, że do tych reflektorów soczewkowych DEPO wystarczy wsadzić żarówki xeononowe i to będzie świecić ?
Jeśli tak, to jaki jest koszt takich żarówek ?

Pozdrawiam
Konrad

witam
zarówki moze nie sa drogie bo koszt ok 180 zl ale do tych swieczek potrzebne sa jeszcze przetwornice ktore juz nie sa takie tanie

Swojego czasu na Allegro widziałem ciekawe zestawy tj. przetwornice Helli i palniki w oprawkach H3, H4, H7 itp. Ceny kompletów wachały się z okolicach 1000 PLN i wg. zapewnień sprzedających były najtańsze na rynku.

Cytat:
Cleber, czy to znaczy, że do tych reflektorów soczewkowych DEPO wystarczy wsadzić żarówki xeononowe i to będzie świecić ?
Jeśli tak, to jaki jest koszt takich żarówek ?

w zasadzie tak ale potrzeba jeszcze przetwornicę
w Legnicy zaproponowano mi zamontowanie takiego zestawu z wykorzystaniem moich lamp za 1000zł

te 1000zl to za komplet 2 lamp. A co z długimi światłami ?

Pozdrawiam
Konrad

Długie to drugie 1000 PLN chyba że dostaniesz zniszke za zakup 2 kompletów

Lampa pozostaje ta sama, a więc i długie. Jedynie wymienia się reflektor soczewkowy, gdyż jesy inne mocowanie żarówki xenonowej. Ja u siebie mam odwrotnie. Poprzedni właściciel po zderzeniu zrezygnował z xenonów na rzecz H1.

Mała kalkulacja

1. Soczewki nowe 2szt. 600zł
2. Przetwornice nowe 2szt. 600zł
3. Palniki (żarówki xenon) nowe 2szt. około 350zł
4. Montaż elementów ?????

Komponować sobie w zależności od potrzeb i posiadanych elementów.

Conrad V6 długie to inna bajka - to już bixenon a takich lamp do Omegi nie było, nie ma i nie będzie niestety.

A czy ktoś z Panów wsadzał do tych reflektorów soczewkowych żarówki typu BlueVision święcące "białym światłem" o mocy 100W ?

Pozdrawiam
Konrad

ups !!!
przepraszam tu napisałem kompletną głupotę tak bywa

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-11-26 02:18:25 ]

hehehe... BlueVision to zarowki Philipsa

Cytat:
2003-11-25 21:12:57, Conrad_V6 pisze:
A czy ktoś z Panów wsadzał do tych reflektorów soczewkowych żarówki typu BlueVision święcące "białym światłem" o mocy 100W ?

Pozdrawiam
Konrad

Ja wsadziłem +50% chyba Osram - jest OK - ładne białe światło.
Ale oczywiście na opakowaniu szczerze ostrzegają, że wszelkie +30 i +50 mają mniejszą żywotność niż std.
No ale coś za coś.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec