| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2003-11-27 21:52:03 Ja tez jestem tego zdania co Jaco |
piotr-ek | 2003-11-28 07:42:23 A na suchej nawierzchnii ABS w espero wydłuża hamowanie. |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-11-28 07:50:24 a ja sie niezgodze chlopaki chyba niejezdziliscie Espero z ABSem I tak co do ABS w espero to mamy to szczęście że mamy jeden z leprzych układów ABS bo 4 obwodowy czyli pełny a nie tak jak Inne autka średniej klasy 2 obwodowy |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-11-28 08:32:35
No właśnie Adminku, komfort psyhiczny i to on najczęściej gubi kierowców samochodów z ABS, nie mówię oczywiście wszystkich Może dlatego że nigdy nie byłem właścicielem autka z ABSem... Pozdrawiam i pamiętajcie w zimie nie ma dobrych, szybkich kierowców. A rajdy urządzajmy sobie tak jak powiedział Adminek na placu, ja zapraszam warszawiaków na parking przy stegnach |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-11-28 08:44:16 w ubiegłym roku jadąc 40km/h wpadlem na gołoledź i.......
...mało się nie posrałem bo nie mogłem w żaden sposób wytracić prędkości a 200m przedemną stała już jedna Betka na latarni... oponki zimowe i wogóle... ale miałem pełne gacie, dobrze że w miarę pusto było |
piotr-ek | 2003-11-28 08:47:58 No właśnie i co? Bo ja od tego czasu jeżdżę w zimowych warunkach wolnie niż większość kierowców. Aż mi się tak bardzo nie spieszy. |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2003-11-28 09:01:14 ja posiadam espero z ABS i nieraz mnie to uratowało. Co powiecie na to: zielone światło facet przedemną przyśpiesz to ja za nim 10m do skrzyżowania pomarańcz facet pełny stop i leci a ja z ABS stop i stoje w zaplanowanym miejscu.
|
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2003-11-28 09:37:21 Ja mialem kiedys samochod z ABS-em, teraz bardzo czesto jezdze passatem '96 ktory wlasnie ma ABS i wniosek mam jeden:wydłuza droge hamowania i to nie na suchej a na mokrej nawierzchni, nie mowiac o sniegu, pedał kopie w noge jak cholera |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2003-11-28 11:07:17
O tym właśnie pisałem. Stary typ ABS-u wali po nodze. Natomiast nowy typ(bardziej skuteczny) tylko zgrzyta i pedał nie pulsuja. Z tym, że wydłuża drogę hamowania na mokrym i śniegu to głupoty piszesz. Nie po to ludzie za to płacą i montują to do samochodów, żeby im drogę hamowania wydłużało. A bieżnik na oponach masz w tym pasacie?? |
piotr-ek | 2003-11-28 11:10:08
Oczywiście! Mój kolega jak dostał służbówkę z klimą (robota przedstawiciela handlowego - czyli 5 km, 15 min. załatwia sprawy, 10 km, 20 min. załatwia sprawy) to za 2 dni był chory, a ojca w rękach szczyka jak mu kratka z nawiewem powieje na ręce |
Krawat Audi a4 cabrio Warszawa | 2003-11-28 11:29:09
Pepton jesteś w błędzie - abs sluzy do unikniecia zablokowania kół, a przez to utraty kontroli nad autem. ABS WYDLUZA droge hamowania - to fakt! Ale dzieki temu masz szanse na wyminiecie przeszkody - a nie wjechanie w dupe jakiegos samochodu na zablokowanych hamulcach i skreconych kolach. ABS - owi mówie stanowcze nie... Mialem troche sytuacji, gdzie ABS raczej by nie pomogl, a tylko zaszkodzil. Tak w ogole, to wkurza mnie ta cala elektronika w aucie... No moze z wyjatkiem elektrycznych szyb |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2003-11-28 11:55:27 Nieprawda!!
Poczytaj sobie testy, opinie fachowców. Ale nawet tak na chłopski rozum - przecież jak Ci zablokuje koła na mokrym to nie ma wogóle tarcia tylko jest uślizg - auto jedzie jak po maśle. W przypadku ABS-u samochód wyraźnie hamuje a nie się ślizga. Miałem kilka sytuacji, że gdyby nie ABS to bym siedział facetowi jadącemu przede mną w dupie. Oglądałem ostatnio testy ABS chyba na tvn na przykładzie Astry 2. Na mokrej drodze nie pamiętam z jakiej prędkości bez ABS-u(zwyjętym bezpiecznikiem) zatzrymywała się o kilkanaści metrów P.S. Dziwna sprawa - ludzie dopłacają, żeby im samochód się dalej przy hamowaniu zatrzymywał |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2003-11-28 12:12:43 Pepton stary dokładnie jest tak jak pisze Krawat.ABS-powoduje ze koła sie nie blokuja ale praktycznie droga hamowania na sliskiej nawiezchni czy na sniegu, mokrym asfalcie sie wydłuża i to jest fakt.ABS jest o tyle dobry ze mozesz boz problemu ominac przeszkode a porownaj sobie kiedys droge hamowania espero z ABS-em i bez na mokrym asfalcie.Dam sobie reke uciac ze swoje bez ABS-u zatrzymam szybciej niz TY z ABS-em.Ale nie mow ze skoro nie mam tzn ze jest niedobre-moj stary miał Audice 100 C4 z ABS-em i jestem pewny ze lepszym niz w espero wiec...W passacie mam nowe zimowki dla Twojej wiadomosci i nadal twierdze ze ABS to gów.. sprawa ale ja tu mowie o swoim zdaniu-Tobie sie podoba spoko, nie mam nic przeciwko. |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2003-11-28 12:20:08
Zapomniałem dodać, że ogromną rolę odgrywają tu amrtyzatory. Jak masz wywalone to może efekt będzie taki jak mówisz. Ale pomyślcie - ludzie dopłacają do rzeczy, która wydłuża drogę hamowania??? Poczytajcie najpierw - http://www.freespace.and.pl/mototechnika/bezp/abs.html |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2003-11-28 12:27:31
Poczytac mozna sobie swierszczyki, zeby cokolwiek powiedziec na ten temat trzeba samemu sprobowac, nie twierdze ze nie miales z tym do czynienia ale ja wyrazam jedynie tu swoje zdanie i swoja opinie i nie ironizuj Pepton!Moim zdaniem ABS to szajs nie mowiac o ESP czy innych. Teraz Ty pomysl na logike-dlaczego w samochodach sportowych czesto jest/był przycisk ktory odlanczał ABS-po co??Dlaczego w Subaru Hołowczyca nie ma ABS-u, przeciez pomaga??On jezdzi w ekstremalnych warynkach, hamuje w ostatniej chwili i zeby to byl taki cudowny srodek na zatrzymanie samochodu to gdzie jak gdzie ale w sportowych samochodach by tam był-zgodzisz sie chyba ze mna??Moi8m zdaniem ABS tak jak wiele urzadzen pochodnych (ESP,ASR itd) sa robione na potrzeby kierowcow niedouczonych, taka jest prawda-coraz wiecej jest takich na naszych drogach.Zaczelo sie od ABS-u, potem ESP a skonczy sie na tym ze wsiadziemy do samochodu, wpiszemi miasto i bedzie sam jechal, gdzie wtedy przyjemnosc z jazdy?? Poza tym ABS jest praktycznie juz w standardzie i ludzie kupujac nowy samochod nie dopłacaja do niego-no moze kupujac słabsze auto to tak. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-11-28 12:41:56 Oj Petersen ......... taka wtopa ABS skraca drogę hamowania (IMO:tylko) w przypadku wpadnięcia w poślizg. Auto bez ABS-u po wpadnięciu w poślizg zatrzyma się dalej niż auto z ABS-em. Oczywiscie to nie dotyczy sytuacji kiedy kierowca ma "w nodze" ABS (znaczy hamuje pulsacyjnie lub z wyczuciem żaby nie wpasć w poślizg). Peteresen - dałeś rękę uciąć - odważny to Ty jestś bez wątpienia Co do niedouczonych kierowców : IMO to tak jak z używaniem kalkulatora : uzywasz bo nie chce Ci się liczyć w pamięci lub na kartce i nikt nie mówi że jesteś niedouczony bo uzywasz kalkulatora, nie ? Tak więc nie generalizujmy, OK ? |