Tylna wycieraczka czasówka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W piąteczek nabyłem przełącznik tylnej wycieraczki z czasówką. Jest to przełacznik 3 pozycyjny. Środkowa pozycja to WYŁĄCZONA wycieraczka. Przełączenie do góry to właczenia wycieraczki na stałe.Naciśnięcie do dołu to (nie da się właczyć) to spryskiwacz razem z wycieraczką. I to co nowe (dla mnie) krótkie naciśnięcie do dołu powoduje że wycieraczka włacza się co około 15 sekund. Wyłacza się to także krótkim naciśnięciem. Jest tylko jeden problemik. Mój przełacznik w plusie ma podłączonych 7 kabelków w kostce a ten przłącznik ma 5 wejść. I co ciekawe działa mi wycieraczka i spryskiwanie ale nie działa czasówka. Przełącznik wygląda tak jak normalny tylko jest dłuższy i ma zamontowane takie aluminiowe coś z tyłu.I teraz pytanie ile w innych niż Plusy polonezach macie kabelków do przełącznika tylnej wycieraczki. Czy ktoś ma taki przełącznik u siebie?? I po co jest 7 kabelków skoro na 5 też obecna funkcjonalność wycieraczki jest zachowana

Miałem kiedyś taki przełacznik ale tej czasówki nie dawało sie wyłaczyć.Zapodałem zwykły i nie mam tego typu problemów.

Cytat:
ale tej czasówki nie dawało sie wyłaczyć

Też mam od niedawna taki przełącznik, i czasówkę da się wyłaczyć, trzeba wcisnąć w pozycję do dołu 3 razy.

A ile masz kabelków w kostce co dochodzi do przełącznika??

Cytat:
2003-11-03 12:03:00, Andys pisze:
Cytat:
ale tej czasówki nie dawało sie wyłaczyć

Też mam od niedawna taki przełącznik, i czasówkę da się wyłaczyć, trzeba wcisnąć w pozycję do dołu 3 razy.

Wystarczy raz.

To jest jakiś wyłącznik plusowski czy Caro 1995 też tak ma ??

Niech ktoś się zlituje i zobaczy ile ma kabelków docodzących do przełącznika tylnej wycieraczki

Jutro. Tzn. dzisiaj po przerwie na sen.

Mam 4 kabelki i umnie niestety nie wystarczy wcisnąć raz, aby wyłączyć tryb pracy przerywanej

Trzeba tak dłużej potrzymać. Aż się spryskiwacz włączy. O ile dobrze pamiętam.

U mnie było tak jak pisze Andys,nie dawało sie to cholerstwo wyłaczyć w żaden sposób,dopiero wyłaczenie zapłonu przynosilo spodziewany efekt.Podejrzewam ze ten programator był niesprawny a że zakup wyłacznika z tym ustojstwem przerósł moje możliwości jest zwykły i też jest fajnie

a gdzie można takie cudo kupić, i za ile?
I czy jest podświetlane i na jaki kolor ?

Pierwsze naciśnięcie do dołu włącza cykl pracy przerywanej i jak długo trzymamy - będzie też pracować pompka spryskiwacza , każde następne długie przyciśnięcie włącza spryskiwacz(na czas trzymania przycisku) oraz załącza wycieraczkę (chyba 2 lub 3 wachnięcia). Żeby wyłaczyć pracę czasową trzeba jednorazowo, krótko nacisnąć na przycisk do dołu. Mam ten metalowy kawałek obudowy (radiatorek) ale nie mogę teraz sprawdzić ile jest przewodów. Może te dwa dodatkowe to podświetlenie ideogramu przycisku?

[ wiadomość edytowana przez: ppredki dnia 2003-11-04 20:07:00 ]

Cytat:
a gdzie można takie cudo kupić, i za ile?
I czy jest podświetlane i na jaki kolor ?

w Łodzi kupiłem na Gdyńskiej, kosztował 37 zł, podświetlony jest na pomarańczowo (jak Caro)
Cytat:
Może te dwa dodatkowe to podświetlenie ideogramu przycisku?

Wapię, u mnie są cztery i podświetlenie działa.

A u mnie jest sześć kabelków - z czego dwa to zasilanie i masa dla poświetlenia.

A może to nie przeł. do plusa tylko poszerzenie funkcjonalności wycieraczki do zwykłych caro??
Instalacja jest jaka jest i wszystko trzeba upchnąć w przełączniku.
A w plusach może być nieco inaczej.

JA dorzucę informacje o podświetleniu. Pan pytał jakie chce czy zielone czy pomarańczowe. Ja mam zielone. Może ktoś z Wawy nie plusem chce taki przełącznik (po uprzednim sprawdzeniu czy działa tak jak powinien)

A ja mam pytanko na temat czasowych wycieraczek ale z przodu.
Czasowe wycieraczki standardowo są ustawione na jakiś tam okres czasu. Mozna je ustawić aby czasowo włączały się szybciej (do tego doszedłem jak) ale ostatnio udało mi się przez przypadek ustawić aby włączały się w wiekszych odstępach czasowych niż standardowo. Problem w tym że nie pamiętam jak to zrobiłem. Kto wie jak to zrobić ????

Służę uprzejmie: załaczamy pozycję praca przerywana, Pierwsze krótkie pociągnięcie do siebie(jak dla spryskiwacza) wyzwala jednorazowy ruch wycieraczek, teraz czekamy(to bedzie czas przerwy) i pociągamy drugi raz, ale też krótko, co kończy proces programowania. Można programować dowolną ilośc razy ale czasy muszą się miescić w przedziale założonym przez producenta. Po wyłaczeniu zapłonu układ powróci do nastawów fabrycznych.

Włączasz czasówki i wajcha na krótko raz do siebie (wtedy wycieraczki raz się ruszą) i czekasz tyle czasu aż Ci będzie pasowało(nie więcej niż 15 sekund) i wtedy pociągasz jeszcze raz. Od teraz wycieraczki będą chodziły co tyle ile czekałeś na pociagnięcie drugi raz.