| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-11-26 12:43:31 Jak rozpozanc empirycznie jak jest pojemnosc silnika bez demontażu głowicy. Ja nie mam pomysłu. Kto ma jakis pomysl?
[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-11-26 12:44:18 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-11-26 12:48:52 Myslalem o tym ale to nie bedzie precyzyjne, bo niby w tym balonie to jak mam zmierzyc to powietrze swoim plucami? Szukam czegos innego. Prowo nie żartuj tu gra idzie w istotne rzeczy.Moze gdzies na bloku sa jeszcze jakies oznaczenia?
[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-11-26 12:49:49 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-11-26 13:44:46 A cisnienie ?
Prowo inaczej kombinujmy, inaczej bardziej mechanicznie. Mozna swiece wykrecic .......... A ktos inny ? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-11-26 14:44:02 W zasadzie to wystarczy jak zmierze srednice tloka,
cos do srodka to cos potem mierzy srednice tloka rozpierajac sie i juz wiemy z czym mamy do czynienia. Tylko to cos dla mnie jest wielkim ??????? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-02 09:15:47 Dzięki za rady.
Myslalem o napelnianiu olejem, ale to nie rozwiazuje sprawy. Moge byc nieszczelnosci no i trzeba sie nameczyc. Skok tłoka to jest to, pod jednym warunkiem, że bedzie rózny od 69,8. Wtedy wiemy czy 3 litry, czy wiecej. Ale jest jedno ale, czy skok tłoka nie jest modyfikowany przez głowice? A tu siedzi napewno głowica od r6 tylko jaka? Moze od Evo. |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2003-12-03 06:00:03
ekhm... Piotrze czy możesz nieco rozwinąć, w jaki sposób głowica może modyfikować skok tłoka? Tak na chłopski rozum, skok tłoka to maksymalna odległość pomiędzy dwoma skrajnymi położeniami tłoka, gdzie tu głowica? IMHO najlepszy sposób to jednak z tym olejem, nie sądzę aby mikoskopijne nieszczelności wprowadzały znaczący błąd do pomiaru. Jeżeli miałbyś mieć taką nieszczelność, że przelewa się olej przy zerowym ciśnieniu, to wtedy, moim zdaniem silnik nadawałby się tylko do poważnego remontu. a swoją drogą, nie wybierasz się może na hamownię sprawdzić ile faktycznie koniny mieszka w tym motorku? pozdrawiam darq |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-12-03 06:58:13
Tak sobie myślę o tym oleju. Przecież wlewając olej przez świecę (C30X.., świece są pionowo w głowicy) zanim zobaczysz olej to będzie trzba wypełnić komorę spalania, która posiada jakąś pojemność (i wcale nie taką małą). Więc objętość oleju wykaże objętość cylindra od minimalnego punktu tłoka włącznie z komorą spalania. Nie da to tokładnego pomiaru objętości skokowej. (na upartego znając stopień sprężania można by było odjąć objętość komory spalania). Ale jak nie ma oznaczenia silnika to nie ma wiadomości o stopniu sprężania. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-12-03 09:51:53
Masz rację. Przy 2 pomiarach da się wyliczyć pojemność cylindra. (pisząc wcześniej rozważałem tylko 1 pomiar) |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-03 14:18:04 Tak, skok tłoka nijak sie ma do głowicy
ale głowica ma sie duzo do stopnia sprężania.Pomyliłem to więc zostaje olej albo skok tłoka. |