Ogrzewanie przedniej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów.

Chciałem zapytać czy ktoś z Was ma w swoim essim z 91 r. podgrzewaną szybe przednią? I jeśli tak to jak ona jest podłączona? U mnie jest ale nie chce grzać,a nie wiem z której strony się za to wziąć?? Za odpowiedzi z góry dziekuje.

U mnie grzała, ale przestała. Będę wkrótce to naprawiał wtedy coś napiszę. Zwalone możesz mieć: przełącznik, przekaźnik R1zielony (u mnie jest szary), samą szybę (najczęściej po prostu przepalają się druciki) lub kalble. Proponuje sprawdzić, czy dochodzi Ci napięcie na szybę-odchylasz lekko plastik podszybia między maską i szybą od stony kierowcy. Masz tam dwa kable do szyby.Jak jest na nich 12V, to masz zwaloną szybę, inaczej szukaj po drodze...

podaj majla, to prześlę Ci schemat elektryczny

A może ktoś wie co to jest przekaźnik nr86 i gdzie się mieści?

ja tez mam autko z taka szyba i niby dziala ale sa trzy pasy gdzie zostaje para, czy jest to oznaka wypalonych drucikow??

Jak ja bym chcial miec podgrzewana przednia szybke. Znajomy ma w mondeo. Ci co maja to wiedza jaki to przydatny bajer!

Cytat:
2005-11-04 12:44:28, golabek1980 pisze:
ja tez mam autko z taka szyba i niby dziala ale sa trzy pasy gdzie zostaje para, czy jest to oznaka wypalonych drucikow??

Niestety tak, a koszt nowej szyby pgrzewanej-około780-850 pln z montażem...

lajcik2@interia.pl

dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

...Niestety tak, a koszt nowej szyby pgrzewanej-około780-850 pln z montażem...

czyli to jest prawie 1/4 ceny calego autka chyba dam se siana
PS
jak robi sie takie fajne "cytaty" jak nizej?

Cytat:
2005-11-05 00:02:49, golabek1980 pisze:
...Niestety tak, a koszt nowej szyby pgrzewanej-około780-850 pln z montażem... czyli to jest prawie 1/4 ceny calego autka chyba dam se siana PS jak robi sie takie fajne "cytaty" jak nizej?

w dolnym prawym rogu kazdego postu jest przyciski 'cytat' .. klikasz i juz ...

jeżeli chodzi o szbkę to najczęściej ma przepalone scieżki i to jest jej główna niesprawność,należy jednak pamiętać że oprócz bezpiecznika i przekażnika w skrzynce za elektryke szyby odpowiada jeszcze przekażnik w komorze silnika znajduje się od za akumlatorem i jest koloru siwego (taki stosukowo duży) u mnie a mam aku z płaskimi klemami jest za elektryka szyby odpowiedzialny jeszcze taki dyży bezpiecznik mocowany na listwie przy + aku. Samo doprowadzenie prądu do szyby jest w dwóch miejscach po lewej i prawej stronie pod plastikiem w pasie wycieraczek (szyba ma dwa obwody na lewą i prawą stronę)
U góry nadkol w komorze masz wtyczki dwupinowe które doprowadzają prąd do szybki sprawdż czy tam prąd dochodzi, jeśli tam jest to juz raczej tylko wina samej szybki...... a wtedy jak w postach poniżej

u mnie szyba tez jest podgrzewana ale tylko z zalozenie sprawdzalem napiecia wchodza na szybe ale szybka nie grzeje czyli szybka sie skonczyla, szkoda bo wszyscy chwala taki bajer

Cytat:
wszyscy chwala taki bajer

fakt to zajebi... sprawa na zime,u mnie coś nie działała i w końcu sama sie naprawiła z czego sie ciesze

[ wiadomość edytowana przez: Irekcity dnia 2005-11-05 22:22:55 ]
[ powód edycji: Tak będzie ładniej :)) ]

Jak sprawdzić czy przekażnik jest sprawny?

Przy podaniu 12V na piny 85-86 (piny sterujące-przeważnie małe) styki 87-30 (piny wykonawcze przeważnie duże) powinny się rozewrzeć, styki 87a-30 powinny się zewrzeć.
Oznaczenia przekaźników z reguły są takie same bez względu na przeznaczenie. Uniwersalny wygląda tak:

u mnei grzeje ale nie calymi obszarami - wiec chyba po przerywane sciezki co wy na to??

tak-poprzepalane ścieżki

Przekaźnik 86 to przekaźnik od ogrzewania szybki - ktoś niżej pytał. A jeżeli pojawia się choćby malutki pasek grzania na szybie to znaczy że instalacje elektryczna jest wpożądku a pozrywane są ścieżki, jeżeli kompletnie żadna ze stron lub tylko jedna strona szyby nie grzeje wtedy szukajcie niżej w instalacji. A składa sie ona z przekaźnika, bezpiecznika i dwóch przewodów na każdą ze stron szybki. Jeżeli jest to jedna strona to prawie napewno jest to brak styku na wtyczce pod szybą lub brak masy - obok tej wtyczki łączącej szybę z resztą instalacji.

Dzięki Kris za info, już doszedłem do wszystkiego.

mam instalkę do MK7 i chciałbym się zmarkltingować