Nissan strzela i szarpie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam nissana almere 1,4 16v na gaz,autko na gazie jezdzi bardzo ladnie i nie ma najmnieszych z nim problemow,natomiast od jakiegos czasu na benzynie auto jezdzi jakby zamulone,przy przyspieszaniu potrafi szarpac , kiedy silnik jest zimny strzela przez kominki w filtrze powietrza,wyglada na to ze cos ma nie tak z mieszanka.Wymienilem juz swiece,filtr paliwa,filtr powietrza,sprawdzilem przeplywomierz przepustnicy.Auto na wolnych obrotach pracuje prawidlowo.Panowie co to moze do cholery byc??Moze wtryski sie zamulily,moze sciezki wytarly w przepustnicy,pompa paliwa

Po pierwsze napisz czy masz instalke z kompem czy bez, po drugie pojeździj na benzynce jakiś czas i dolej do niej środka czyszczącego układ wtryskowy ale tylko firmy STP, jeśli to nic niezmieni to szykał bym przyczyny w kompie od wtrysku.

dokładnie to zrobiłem ale tu juz prawie 300km na benzynce+STP zrobione i nic sie nie zmienia,lambda odpada poniewaz sonda nie pracuje na zimnym silniku a na zimnym tez szarpie(i to jeszcze gorzej niz na cieplym)...moze to zasyfione jakims nagarem wtryskiwacze tak ze STP sobie z tym nie radzi...??

ps.gaz z kompem emuluje lambde,czeka az sie silnik nagrzeje do przelaczenia na benzyne(nie znam sie za dobrze)

Może jeszcze reset kompa od wtrysku pomoże.

Postaraj sie wyciagnac mixer gazowy i sprawdz jak zachowa sie zimny silnik na benzynie.Takie strzaly moga byc z powodu zbyt ubogiej mieszanki np.przy zwarciu na czujniku temp.silnika.

Najlepiej bylo by alme podpiac pod kompa i zobaczyc czy nie ma jakis bledow (tyle ze taka przyjemnosc z 80-zl kosztuje)

pozdr

dokladnie,to rozbuj w bialy dzien,za to ze jakis palant podepnie sie do kompa i jakims prymitywnym programem(pewnie z 50 linii kodu) sprawdzi co tam w kompie nie gra placic 80-100 zl to jakis dramat,aha dziekuje wszystkim za rady wyglada na to ze to jednak wtryski

Sprawdz cisnienie paliwa na listwie wtryskiwaczy.

hehe sprawa juz sie wyjasnila

niedawno bartkowi cos sie tam stalo z lpg pojechal do gazownika , gazownik wyjmowal mixer i cos tam gmeral

okazalo sie ze cos tam kleił i ten klej pozniej sie rozpanoszyl dalej i blokowal

niezle co ..

pozdr

Nissan Almera 1.4 16 v 98 rok przebieg ok. 83 tys. km. przy puszczaniu pedału gazu delikatnie strzela z rury wydechowej na gazie na benzynie normalnie już pracuje nie strzela. Instalacja to elpigaz z kompem zalozona doslownie dzis. Co może być przyczyną delikatnego strzelania na gazie przy puszczeniu pedalu gazu z wyższych obr. ????? Auto normalnie chodzi na gazie i na benzynie przyspiesza tez dobrze tylko to delikatne strzelanie co to może być????

[ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2004-08-27 21:54:54 ]

Podczas hamowania silnikiem benzynka jest odcinana ale gaz prawdopodobnie jest nadal zasysany i dlatego moze mu troszeczke strzela.

Skoro masz kompa, to gaz dawkowany jest przez silniczek krokowy i nie ma możliwości "wysysania" gazu. Według mnie jest to wina nie do końca poprawnej regulacji kompa instalki.

Po kilku dnaich eksploatacji objaw delikatnego strzelania z rury wydechowej zanikł. Możliwe, że komp dostroił parametry pracy na gazie i już poprawnie funkcjonuje. Jak wspomniałem wcześniej ten obiaw był w pierwszym i w drugim dniu po założeniu inst. gazowej ale wszystko już jest bdb.

Mam podobny problem, który zauważyłem parę dni temu.
cos mi gasł na gazie wiec chciałem na benzynie pojezdzic w miescie zeby nie lapac za rozrusznik co skrzyzowanie, i okazalo sie ze na benzynie zwlaszcza na 1 i na 2 jazda wyglada jak hopka, gaz w 1 polozeniu a auto szarpie jak szalone..
Czy wlanie tego środka STP da jakieś efekty, i ew. ile trzeba przejechać z jego uzyciem?

moje auto to fiacik na pelnym wtrysku z kompem i sondą lambda.. oraz z czyms podłączonym do niej.
Pytanie 2 jak sprawdzic poprawnosc działania sondy lambda (gazownik twierdzi ze nadaje sie do wymiany a na benzynce chodzil super przed gazem i na szosie ponizej 7 bral teraz na gazie bierze troszke ponad 10l/100km. i wydaje mi sie to duzym zuzyciem)