MotoNews.pl
5 Drobne problemy z rozruchem starletki... (33142/18) - NT

Drobne problemy z rozruchem starletki...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ale tylko drobne
otoz jest tak: jak jest troche zimniej /przewaznie widze to teraz przy porannym rozruchu/ musze zakrecic ze 2 razy zeby silnik zalapal. jak juz lapie to jakby na 2 albo 3 cylindry, bo trzesie nim przez chwile /sekunde, dwie/ a potem zaczyna rowno pracowac. tak sie powoli zaczynam zastanawiac co by z tym zrobic bo jak przyjda uczciwe mrozy moze byc gorzej, a autko stoi na powietrzu. na razie wymienilem swiece ale to nie to. cos przeczyscic?, wymienic? /moze kable WN/. tak mi przyszlo do glowy ze to moze od duzej wilgotnosci powietrza, tylko jak temu zaradzic?
tak przy okazji: zauwazylem ze jeden kabelek od sondy lambda trzyma sie juz tylko na 'wlosku'. jak sie urwie do konca to co? samochod stanie? da rade go jakos podlutowac? /raczej bez wykrecania sondy, bo sruby nie wygladaja na chetne do wspolpracy/
dzieki za wszelki info. /pewnie i tak skonczy sie wizyta u jakiegos fachury, ale wolalbym mu zasugerowac rozwiazanie zeby mnie nie naciagnal na niepotrzebne koszty, albo nie zepsul do konca.

[ wiadomość edytowana przez: rados dnia 2003-12-10 12:44:55 ]

Ja w poprzednim aucie mialem podobnie, tyle ze klopoty nie zalezaly od mrozow, a bardziej od wilgotnosci (dni deszczowe itp)-musialem kilka razy krecic i zapalal. Wymienilem przewody od swiec i bylo wszystko ok.

sprawdzic swiece na starcie itp., mozesz looknac jak tam wieniec na kole zamachowym nie zaszkodzi sprawdzic

Kable WN zobacz czy nie błyskają w ciemnościach, można zapryskać przewody smarem silikonowym to wyprze wilgoc. Zobacz w jakim stanie jest palec i kopułka. Przewód os sondy pewnie sie da polutować trzeba by to zobaczyć.

Cytat:
...klopoty nie zalezaly od mrozow, a bardziej od wilgotnosci...

no ja tez tak mysle, bo w sumie to mrozow jeszcze nie bylo. tak sie przymierzam do przewodow bo juz jeden musialem zamienic ze starego kompletu /przebicie bylo/ ale to troche kasy a w dodatku nie wiem jakie sa dobre /patrzylem watki ale o ile pamietam do zadnych konstruktywnych wnioskow nie doszlo/
Cytat:
sprawdzic swiece na starcie itp., mozesz looknac jak tam wieniec na kole zamachowym nie zaszkodzi sprawdzic

swiece swiezo wymienione /ngk/, co do reszt zdania to wiem co to wieniec i kolo zamachowe i to wszystko jak bys mogl dokladnie to poprosze.
Cytat:
Zobacz w jakim stanie jest palec i kopułka. Przewód os sondy pewnie sie da polutować trzeba by to zobaczyć.

kable ogladne przy okazji. co do palca i kopulki to podobnie jak z wiencem: wiem ze cos takiego istnieje przewod do sondy obrywa sie przy samej sondzie /polaczenie/ i nie zabardzo jest dojscie do niego bez odkrecenia sondy albo chlodnicy.
na razie sprawdze te przewody i poszukam nowych w rozsadnej cenie...

[ wiadomość edytowana przez: rados dnia 2003-12-10 13:15:34 ]