Zużył mi sie gaźnik;) [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

kolejny raz chcialem sie podzielic ciekawa usterka powiedzcie czy to normalne w maluchach? gaźnik "wyrobil" mi sie w miejscu gdzie jest zaworek od ssania oraz przy przepustnicy. domyslam sie, ze jesli chodzi o ośke to sie zdarza, ale pierwszy raz widze żeby powiększył sie otworek od ssania.

na zdjęciu wyrobiony otwór ośki, zjadło kawałek ścianki...
co mogło być przyczyna? poprostu starość?

Ciekaw jestem jak wygląda ośka. Widziałem już kilka takich i jeszcze mocniej zużytych gaźniczków. Przczyna wytarcia jest prosta!! Ilość poruszeń przepustnicą jest nieskończenie wielka, a smarowania oprócz niewielkich ilości paliwka, wody a czasem nawet oleju spod pokrywy zaworowej nie wystarczy na smarowanie ośki Poprostu wyciera sie. Podobnie z ssaniem jeśli często uruchamiasz autko.
Tak zaśmigany gaźnik do niczego już sie nie nadaje Gdybyś dużo wcześniej zajżał do niego to może?? A jak wyglądały u Ciebie obroty biegu jałowego?? Dało sie je ustawić??

Cytat:
A jak wyglądały u Ciebie obroty biegu jałowego?? Dało sie je ustawić??

nie dało sie ustawić i dlatego właśnie zrobiłem przegląd gaźnika. pierwsze myślałem, że jest krzywy i wyrównałem go papierem - przy okazji wyciągając ośke. wtedy to zauważyłem.
dziwna sprawa - rozbierałem gaźnik ostatnio na wakacjach i wyglądał duzo lepiej...

regenerowany na gieldzie kosztuje 40 zeta.pojezdzisz na nim gdzies 2-3 lata a wierz mi ze warto.albo po prostu zrob tak jak ja czyli wymien samą oske z przepustnicą na nadwymiarowa

mountez już teraz wiem jakie są skutki głaskania auta po gazie Jak żyje to tak wygłaskanego gaźnika jeszcze nie widziałem .
P.S.
najpierw skrzynia, teraz gaźnik, hmm ciekaw jestem co bedzie następną rzeczą mocno wysłużoną przez mounteza?? Może tym razem trzecia kólka w czwartym łożysku

mountez potrafi wiele rzeczy wysluzyc.no ale widynek go przebil bo wysluzyl bude